Νύχτα αγωνίας και η χθεσινή, αφού ο Εγκέλαδος δεν ξεχνάει τις Κυκλάδες… Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού κουνήθηκαν ξανά από τους συνεχείς σεισμούς που έκανε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τη συχνότητα των δονήσεων να είναι περίπου 10 με 15 λεπτά.

Τέσσερις δονήσεις από τη 1 τα μεσάνυχτα έως και τις 6 το πρωί της Τετάρτης ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ αρκετές ήταν πάνω από τα 3,3 με 3,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο των σεισμών παραμένει πιο κοντά στο νησί της Αμοργού.

Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε ήταν τα 5 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης 5/2.

Σήμερα στις 8 το πρωί θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές των σεισμολόγων. Νωρίς το μεσημέρι θα γίνει νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολιτικής Προστασίας.

Η εξέλιξη του φαινομένου

Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ, σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.

«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε.

«Βλέπουμε μια σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερ, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν δεκάδες ρήγματα μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης και σταδιακά ενεργοποιούνται το ένα ρήγμα μετά το άλλο» τόνισε.

Σύμφωνα με ίδιο, υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για την εξέλιξη της δραστηριότητας: Το ευνοϊκό σενάριο, κατά το οποίο η σεισμική δραστηριότητα θα κορυφωθεί με έναν σεισμό της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ, χωρίς σοβαρές ζημιές. «Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά», σημείωσε ο κ. Λέκκας. Και το ακραίο σενάριο, που προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ. «Αν συμβεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις, γι’ αυτό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα επιχειρησιακά μέτρα», τόνισε.

Την ίδια ώρα το νησί της Σαντορίνης, το οποίο κινδυνεύει περισσότερο από τους σεισμούς, εξαιτίας της μορφολογίας του, έχει σχεδόν ερημώσει με πάνω από 9.000 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ το κύμα φυγής συνεχίζεται και σήμερα από το αεροδρόμιο και το λιμάνι, με τα αεροπλάνα και τα καράβια να φεύγουν γεμάτα.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Πολιτική Προστασία, ενώ στο νησί έφτασε ομάδα της ΕΜΑΚ με σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.

Τα δύο σενάρια για τους σεισμούς

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν οφείλεται στα ηφαίστεια, ωστόσο, δεν αποκλείουν να υπάρξουν κάποια υδροθερμικά αποτελέσματα σε κάποιο από αυτά.

Ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραθανάσης μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή των Κυκλάδων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. «Στην Ελλάδα δεν το έχουμε ξαναδεί» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πρόσφατα παρατηρήθηκε παρόμοιο φαινόμενο στην Αιθιοπία.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε την περίπτωση κάποιου μεγαλύτερου σεισμού, επισημαίνοντας όμως ότι κλείνει περισσότερο προς το φαινόμενο της σμηνοσειράς καθώς πραγματοποιούνται πολλοί σεισμοί της τάξεως 4-5 Ρίχτερ.

«Μέχρι στιγμής αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η στατιστική αξιολόγηση της ακολουθίας. Κοιτάζουμε τους δείκτες βλέπουμε ότι είναι συμβατοί με ένα σενάριο σμηνοσειράς, ωστόσο περιμένουμε τα στοιχεία με τους νέους σεισμογράφους να μπαίνουν στους υπολογισμούς. Θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια τα νέα δεδομένα» είπε ο κ. Καραθανάσης και πρόσθεσε ότι οι ερευνητές θα μπορούν να μελετήσουν και σεισμούς μικρότερου μεγέθους. «Θα έχουμε πιο αξιόλογα αποτελέσματα» είπε.

Για το αν θα μπορούσε να υπάρξει έκρηξη κάποιου ηφαιστείου ο ίδιος είπε ότι θα ήταν δύσκολο λέγοντας χαρακτηριστικά «θα μπορούσαν να το αποκλείσω». Ωστόσο, δεν απέκλεισε να υπάρξουν κάποια υδροθερμικά αποτελέσματα, κάποιες κατολισθήσεις, κάποιες αλλαγές γαιοχημικής φύσης το οποίο και είναι όπως είπε φυσιολογικό.

*Πηγή: iEidiseis

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.