Η Σίφνος, είναι ένα από τα μεταλλοφόρα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και παρέχει τεκμήρια εκμετάλλευσης και επιτόπιας παραγωγής μετάλλων, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν.
Έντονο διεθνές ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Ferien Messe”, όπου παρουσιάστηκε το έργο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο». Στο πλαίσιο του έργου αναδεικνύεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό η πλούσια, αρχαιομεταλλευτική και μεταλλουργική πολιτιστική κληρονομιά που άνθισε πριν από χιλιετίες, στη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κύθνο και στην Κοινότητα Ασγάτας Κύπρου.
Πλήθος φίλων του περιπατητικού και πολιτιστικού – αρχαιολογικού τουρισμού ανταποκρίθηκαν στην «επίσημη πρώτη» του Δήμου Σίφνου και ενημερώθηκαν για τις περιηγητικές διαδρομές που οδηγούν στα αρχαία μεταλλεία αργύρου στον ‘Αγιο Σώστη και στα διάσημα χρυσορυχεία της Σίφνου στην περιοχή του Φάρου. Η δράση «ταξίδεψε» το κοινό χιλιετίες πίσω, καθώς η μεταλλουργική και μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σίφνο ξεκίνησε από την 3η χιλιετία π.Χ. Τα αρχαία λατομεία της Σίφνου θεωρούνται από τα πρώτα οργανωμένα λατομεία στον κόσμο και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σίφνος ήταν στην αρχαιότητα από τις πλουσιότερες οικονομίες της ανθρωπότητας!
Ονομάσια Σίφνος
Το κυκλαδίτικο αυτό νησί οφείλει το όνομά του στον Σίφνο, γιο του Αττικού ήρωα Σούνιου και πρώτου οικιστή του νησιού, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, στο επίθετο «σιφνός» που σημαίνει «κενός – κούφιος» και παραπέμπει στην ύπαρξη πολυάριθμων στοών, αποτέλεσμα της έντονης μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Το έργο ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ για τη Σίφνο
Μέσω του Έργου «MΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», επιτυγχάνεται η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας μεταλλευτικής-μεταλλουργικής κληρονομιάς της Σίφνου. Οι δράσεις που υλοποιούνται αφορούν σε έργα υποδομής, όπως η κατασκευή Κέντρου Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς της Σίφνου, η εγκατάσταση μόνιμης έκθεσης γεωλογικών-μεταλλευτικών δειγμάτων, η καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιο-μεταλλευτικών θέσεων, η χωροθέτηση, διαμόρφωση και σήμανση περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών, η εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος παρακολούθησης διαχείρισης επισκεψιμότητας της περιοχής των προϊστορικών και αρχαίων μεταλλείων Αγ. Σώστη, η ψηφιακή αποτύπωση αρχαιο-μεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων και περιηγητικών διαδρομών-μονοπατιών, καθώς και η τρισδιάστατη αποτύπωση μεταλλουργικών στοών στην περιοχή των αρχαίων μεταλλείων του Αγ. Σώστη.
Στο πλαίσιο της εκθεσιακής συμμετοχής, πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκε σχετικά με την αρχαία μεταλλευτική κληρονομιά των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Κύθνου.
Στο πλαίσιο του έργου «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ: Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο» αναδεικνύονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τα ιστορικά μεταλλεία της #Σίφνου που ανήκουν στα αρχαιότερα του κόσμου!#sifnos #visitsifnos pic.twitter.com/7kF3qInCy1
— Visit Sifnos (@visitsifnos) April 6, 2023
➸ Η Πράξη «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ – Σταυροδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», εγκρίθηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, metalplaces.eu