Ενώ στον αρχικό κατάλογο που πρότεινε η Επιτροπή PEGA προς το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε συμπεριληφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τελικά δε θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση. Πηγές του Olafaq στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με άμεση γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι παρασκηνιακά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία με την Επιτροπή και συνεπώς δεν μπορούσε να ενταχθεί στον σχεδιασμό. Αντί αυτού, η Επιτροπή θα συνομιλήσει με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την υπόθεση των υποκλοπών Γιάννη Κεφαλογιάννη και από την συμπολίτευση τον βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, καθώς, επίσης, ήταν μέλος της Εξεταστικής.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Olafaq ότι και τα πρόσωπα κλειδιά της υπόθεσης από τον επιχειρηματικό κόσμο αρνήθηκαν τη συνεργασία με την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, άρα ούτε αυτά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των επαφών.
Τα μέλη της PEGA φτάνουν σήμερα στην Κύπρο για να διερευνήσουν τις καταγγελίες περί ανάπτυξης και χρήσης του λογισμικού. Επιπλέον, η Κύπρος υποδεικνύεται ως χώρα εισαγωγής του Predator στην Ελλάδα μέσω εταιρικών σχημάτων, την οποία η αποστολή θα επισκεφτεί αύριο. Το πρόγραμμα στην Κύπρο περιλαμβάνει συναντήσεις με την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομικούς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ και δημοσιογράφους.
Ως αποτέλεσμα των διεργασιών η PEGA θα συντάξει ένα πόρισμα σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού αλλά με ανοιχτή ατζέντα, δηλαδή χωρίς στόχους προσδιορισμένους εκ των προτέρων, αφού τα συμπεράσματα θα προκύψουν από την διαδικασία των ακροάσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι πηγές του Olafaq είναι σαφές ότι εμμέσως η αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενδιαφέρεται να ελέγξει εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία είναι η συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 12:00 στην Αθήνα, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Facebook & Twitter).
Κατόπιν, το δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι η σύνταξη του ίδιου του πορίσματος, για το οποίο εισηγήτρια είναι η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophia in ‘t Veld, η οποία μάλιστα ανήκει στην Ευρωομάδα Renew του Εμμανουέλ Μακρόν. Ήδη, από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση καθώς καταρρέει το αφήγημα «υποκλοπές τέλος», ειδικά σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου που προχώρησαν σε νέες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση μελών της ίδιας της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, το πόρισμα θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και θα ψηφιστεί αρνητικά ή θετικά. Από μόνο του το πόρισμα δεν παράγει νομικά αποτελέσματα, όμως, στην περίπτωση της υιοθέτησης μιας απόφασης καταδικαστικής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πηγές του Olafaq εκτιμούν ότι θα πρόκειται για «πολιτικό πανευρωπαϊκό όλεθρο». Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο είτε το πόρισμα, είτε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαλλάσσει την κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη.
Τα μέλη της αποστολής είναι οι: Jeroen Lenaers (πρόεδρος της PEGA και επικεφαλής της αντιπροσωπείας / Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ολλανδία), Sophia in ‘t Veld (εισηγήτρια για την έκθεση της PEGA / Renew, Ολλανδία), Sylvie Guillaume (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Juan Ignacio Zoido Álvarez (ΕΛΚ, Ισπανία), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα), Thijs Reuten (Σοσιαλιστές, Ολλανδία), Róża Thun Und Hohenstein (Renew, Πολωνία), Saskia Bricmont (Πράσινοι, Βέλγιο), Στέλιος Κούλογλου (Αριστερά, Ελλάδα), Laura Ferrara (μη εγγεγραμμένοι ευρωβουλευτές, Ιταλία) και Lídia Pereira (ΕΛΚ, Πορτογαλία).