Στον καθεδρικό ναό Αγ. Γεωργίου του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου έκανε πρεμιέρα ειδυλλιακά, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού και ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών, και πάλι με τη συμμετοχή κοινού, το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», αναφέρει το ΑΠΕ.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, αλλά και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας που τιμάται φέτος, φιλοξενήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου, η συναυλία της νεαρής οργανίστα και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της πόλης Ζάνταρ (Κροατία), Τέα Κούλας.
Την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε με live streaming από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΝΩ, παρουσίασε ο ραδιοφωνικός παραγωγός και σύμβουλος του καλλιτεχνικού προγράμματός του, Νίκος Κανελλόπουλος. Ψυχή της όλης προσπάθειας είναι σταθερά ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής με την πολύτιμη στήριξη του καθολικού Επισκόπου Σύρου σεβ. Πέτρου Στεφάνου.
Πριν από τη συναυλία το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάλεξη της Τέα Κούλας με θέμα το εκκλησιαστικό όργανο.
Οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.
Το έργο SONIC καινοτομεί και ενώνει μουσικά
Η σύμπραξη του Φεστιβάλ ΑΝΩ και του Zadar Organ Festival που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου SONIC, με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου και τη χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus+, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο και την καλλιτεχνική του αξία, αλλά και την ανάδειξη της δημιουργικής εξέλιξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου εντάσσονται και τα εργαστήρια εκκλησιαστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκαν στις 19 και 20 Ιουνίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Οργανίστα Τέα Κούλας.
Το έργο SONIC είναι ουσιαστικά μια σύμπραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κροατία για την καλλιέργεια της κουλτούρας του εκκλησιαστικού οργάνου κυρίως στο νεανικό κοινό. Τα δύο φεστιβάλ συνεργάζονται με σκοπό να κεφαλαιοποιήσουν την πολιτισμική τους κληρονομιά και να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό προϊόν για τις επόμενες γενιές. Το έργο σχεδιάστηκε για να προκαλέσει την ενεργό συμμετοχή σε αυτό νέων καλλιτεχνών έως 30 ετών μέσα από την ευαισθητοποίηση σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο και την πολυδιάστατη αξία του καθώς και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου κοινωνικού αντίκτυπου. Επίσης, ένα ψηφιακό εργαλείο σχεδιασμένο για χρήση από νέους καλλιτέχνες διαφόρων μορφών τέχνης, είναι διαθέσιμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την εξέλιξή τους πέρα από γεωγραφικά και πολιτισμικά όρια.
Μικροί Οργανίστες εν Σύρω
Στο πλαίσιο, επίσης, πιλοτικής δράσης πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια αερόφωνου αρμονίου, για παιδιά και εφήβους 10-16 ετών. Τα μαθήματα φιλοξενήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Καθολικής Επισκοπής Σύρου με τη χρήση αερόφωνου αρμονίου (κατασκευής του έτους 1880), που έχει αναπαλαιωθεί για τις ανάγκες της δράσης. Τα εργαστήρια συγχρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του έργου «Μικροί Οργανίστες εν Σύρω».
Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» διοργανώνεται από το 2017 και περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις αλλά και ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο και στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.