Δίπλα στις γυναίκες της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν δεχθεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή απειλής, βρίσκεται η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Στη Γραμμή υπάρχει η δυνατότητα απευθείας διερμηνείας σε oυκρανικά και ρωσικά, με τη βοήθεια πολιτισμικής διαμεσολαβήτριας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 14:00 έως τις 16:00, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε ουκρανικά και ρωσικά, μέσω του e-mail: [email protected].
Σημειώνεται, πως η δράση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και οικονομικής κατάστασης, είμαστε στο πλευρό των γυναικών που αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, να περπατήσουν χιλιόμετρα για να ξεφύγουν από το βουητό του πολέμου στην Ουκρανία και βίωσαν ή βιώνουν περιστατικά βίας και κακοποίησης», αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και προσθέτει: «Στηρίζουμε τις γυναίκες που φιλοξενούνται στη χώρα μας, τις ενημερώνουμε για τα δικαιώματά τους και το Δίκτυο Δομών που διαθέτει η Ελλάδα και στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια και να νιώσουν ασφάλεια».
Από την πλευρά της, η γγ Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα, σημειώνει: «Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό κάθε γυναίκας που έχει ανάγκη υποστήριξης, πολλώ δε μάλλον στις γυναίκες που ζουν μέσα στη δίνη του πολέμου. Η 24ωρη Γραμμή SOS 15900, ως αρωγός και σε αυτήν τη δράση, ενισχύεται με τη δυνατότητα απευθείας διερμηνείας σε ρωσικά και ουκρανικά, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία. Κάνουμε ακόμα ένα βήμα, μετά το φυλλάδιο που έχει εκδοθεί πρόσφατα στις γλώσσες αυτές, στην παροχή στήριξης και πρόσβασης στο Δίκτυο Δομών μας σε γυναίκες από την Ουκρανία, για να μπορούν να μιλούν, γιατί δεν είναι μόνες».
πηγή: ΑΠΕ