Αλληλουχία λαθών φαίνεται ότι οδήγησε στην «εξαφάνιση» των 10 υπηκόων Καζακστάν από τη θαλαμηγό «Περσεφόνη», λίγες ώρες μετά τη φωτιά που κατέκαψε 300 στρέμματα δάσους στην Ύδρα.

Προκαλεί αίσθηση σε πηγές με γνώση της υπόθεσης το πώς οι ελληνικές Αρχές άφησαν τους διοργανωτές του dinner να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο μάγειρας και οι καμαριέρες αλλά όχι οι ενοικιαστές.

Το βασικό ερώτημα είναι πώς γίνεται οι Αρχές να γνωρίζουν ότι ευθύνονται για τη φωτιά οι επιβαίνοντες στη θαλαμηγό αλλά για αδιευκρίνιστο λόγο να “εξαιρούνται” από τις ευθύνες οι υπήκοοι Καζακστάν.

Γιατί το κλιμάκιο των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που ανέλαβε την έρευνα τους άφησε να φύγουν; Ο Εισαγγελέας το επέτρεψε ή έγινε εν αγνοία του; Ενημερώθηκε η Αστυνομία για να τους μπλοκάρει στο αεροδρόμιο; Το Λιμενικό μπλόκαρε τη θαλαμηγό στη θάλασσα, πριν προλάβουν να εξαφανιστούν τυχόν στοιχεία;

Πηγές με γνώση της έρευνας κάνουν λόγο για μεγάλα «κενά» στην έρευνα και για δομική δυστοκία των ελληνικών Αρχών, που είχε ως αποτέλεσμα να “πληρώσουν το μάρμαρο” μόνο τα μέλη του πληρώματος και ο καπετάνιος. Σημειώνεται ότι ο καπετάνιος παρέμεινε στο σημείο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς και αποχώρησε πολύ ώρα μετά κατόπιν ενημέρωσης των Αρχών ότι αποχωρεί από την Ύδρα.

Οι υπήκοοι Καζακστάν είχαν χρόνο κατά τη διάρκεια της διαδρομής από την Ύδρα στη Βουλιαγμένη, προκειμένου να κάνουν -εάν το ήθελαν και εάν χρειαζόταν- οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ τους ή με το πλήρωμα για να κανονίσουν την υπαρασπιστική τους γραμμή.

Φαίνεται, πως ούτε ονόματα, ούτε το οποιοδήποτε σήμα δεν διαβιβάστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας προς τις αρχές του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για να προσχωρήσουν στην απαγόρευση εξόδου απο την χώρα των 10 επιβαινόντων Καζακστανών στην θαλαμηγό «Περσεφόνη». Όπως δήλωσε υπηρεσιακός παράγοντας του αεροδρομίου με πολυετή προϋπηρεσία: «Όλα έγιναν αστραπιαία με fast track διαδικασίες που παρέπεμπαν σε φυγάδευση και όχι σε συνηθισμένη κανονική αναχώρηση vip προσώπων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iΕidiseis, όταν έφτασαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στη θαλαμηγό στη Βουλαγμένη οι υπήκοοι Καζακστάν ήταν ακόμα εκεί. Ανάμεσά τους ολιγάρχης που έχει απασχολήσει κατά καιρούς το διεθνή Τύπο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ωστόσο, οι μισθωτές του σκάφους «εξετάστηκαν προφορικά» και αποχώρησαν για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρότι ακόμα και να μην έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση (κάτι που ελέγχεται) αποτελούσαν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μαρτυρικές καταθέσεις.

Το επιχείρημα ότι θα έχαναν την πτήση τους φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να αποχωρήσουν. Το ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα και πήραν εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους ή εάν λειτούργησαν αυτοβούλως; Αξιόπιστες πηγές με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι εάν δεν είχαν φύγει από τη χώρα μας ενδεχομένως εν τέλει να είχαν συλληφθεί: «Γίνεται να συλλαμβάνεις τον μάγειρα και να μη συλλαμβάνεις αυτόν που διοργάνωσε το event, είτε αυτό ήταν dinner (δείπνο) είτε ένα πάρτι; Δηλαδή πως ξέρεις ποιος έριξε τη φωτοβολίδα; Εάν την έριξε μέλος του πληρώματος ή κάποιος από τους υπηκόους Καζακστάν; Το ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν από τη χώρα μας είναι ένα καλό ερώτημα».

Γνωστά στις Αρχές τα ονόματα των 10 υπηκόων Καζακστάν

Τα στοιχεία των 10 υπηκόων Καζακστάν είναι γνωστά στις ελληνικές Αρχές, ωστόσο, η δικαστική συνεργασία με το Καζακστάν μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Σημειώνεται ότι οι υπήκοοι Καζακστάν, βάσει του προγράμματός τους, θα έφταναν με τη θαλαμηγό στην Αττική το Σάββατο (ημέρα λήξης της μίσθωσης) και λίγες ώρες αργότερα θα έφευγαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την πατρίδα τους.

Από την Πυροσβεστική συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους είναι 5 αξιωματικοί (ο καπετάνιος και τέσσερις αξιωματικοί υφιστάμενοί του). Μεταξύ των συλληφθέντων ωστόσο είναι ένας μάγειρας και καμαριέρες, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για την εμπλοκή τους στη χρήση των πυροτεχνημάτων. Εκτιμάται πάντως ότι η χρήση της φωτοβολίδας έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου και όχι κατά τη διάρκεια κάποιου πάρτι. Η εικόνα της «Περσεφόνης» όταν κατέπλευσε στην Αττική δεν ήταν εικόνα σκάφους στο οποίο έγινε πάρτι.

Το στοιχείο που δείχνει πιθανή εμπλοκή των επιβαινόντων στη θαλαμηγό με τη φωτιά που κατέκαψε ανεκτίμητης οικολογικής αξίας δάσος στην Ύδρα αφορά στο στίγμα του σκάφους, που δείχνει ότι ήταν το μόνο που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο την επίμαχη ώρα. Επίσης, υπάρχει μία κατάθεση καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους που αναφέρει ότι άκουσε θόρυβο που παραπέμπει σε χρήση πυροτεχνήματος ή φωτοβολίδας (εντούτοις σημειώνεται ότι δεν είδε παρά μόνο άκουσε). Παράλληλα, υπάρχει μία αναφορά ότι εθεάθησαν άτομα με τέντερ (βοηθητικό φουσκωτό, μέρος θαλαμηγού) να έχουν βγει στη στεριά και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Ο καπετάνιος της «Περσεφόνης» αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και σύμφωνα με δικαστικές πηγές υποστηρίζει ότι ήταν αυτός που ενημέρωσε τις Αρχές για την εκδήλωση της φωτιάς και παρέμεινε στο σημείο.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της Πυροσβεστικής πάνω στη θαλαμηγό οι φωτοβολίδες που υπήρχαν στο σκάφος για χρήση έκτακτης ανάγκης ήταν άθικτες. Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, αν και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές «εάν πράγματι οι επιβαίνοντες έκαψαν το δάσος, είχαν πολύ χρόνο για να εξαφανίσουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο πετώντας το στη θάλασσα».

Οι 13 Έλληνες συλληφθέντες, ο καπετάνιος, οι υπόλοιποι τέσσερις αξιωματικοί και τα οχτώ μέλη του πληρώματος, θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στον Ανακριτή Πειραιά. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δασικής έκτασης με ενδεχόμενο δόλο. Το σύνολο των συλληφθέντων αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: iEidiseis