Με σκοπό την εύκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες, στην κάλπη της Κυριακής, προκειμένου να ασκήσουν χωρίς εμπόδια το εκλογικό τους δικαίωμα, 250 εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων που για πρώτη φορά εκπαιδεύτηκαν σε ειδικό σεμινάριο, θα βρίσκονται από τις 7.00 το πρωί που ανοίγουν οι κάλπες έως και το κλείσιμό τους στις 19.00 στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας, προσφέροντας κάθε αναγκαία συνδρομή στα άτομα με αναπηρία.

Με ειδικό διακριτικό καρτελάκι, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται και στα 120 σχολικά συγκροτήματα που φιλοξενούν συνολικά 910 εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας, προκειμένου να οδηγούν τα άτομα με αναπηρία, είτε στις αίθουσες που διαθέτουν ράμπες και αναβατόρια, είτε στους ειδικούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για τη διευκόλυνσή τους.

Οι εργαζόμενοι του δήμου είναι πλήρως εκπαιδευμένοι στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να αποφευχθεί η αναμονή στην κάλπη ή οποιαδήποτε πρόκληση ταλαιπωρίας στα εκλογικά κέντρα.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Η συμμετοχή στις εκλογές είναι δικαίωμα που ανήκει σε όλες και σε όλους και πρέπει να ασκείται ανεμπόδιστα. Την Κυριακή, οι άνθρωποι του δήμου θα βρίσκονται σε όλα τα εκλογικά κέντρα της Αθήνας, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση στην κάλπη για κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία ή κινητική δυσκολία. Καλούμε όλους όσοι μέχρι σήμερα παραμένουν διστακτικοί, να βγουν την Κυριακή από το σπίτι τους και να ασκήσουν -χωρίς επιφυλάξεις- το εκλογικό τους δικαίωμα».

Η διαδικασία οργανώθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμο Αθηναίων στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, καθώς τότε τέθηκε σε εφαρμογή σχετικό άρθρο του εκλογικού νόμου (άρθρο 83, παρ. 3Α του π.δ. 26/2012), το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση -εφόσον είναι αναγκαίο- εκτός από τον εκλογέα, έχουν είτε ο δικαστικός αντιπρόσωπος είτε ο/η συνοδός του εκλογέα, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

Επίσης, στο εκλογικό κέντρο και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται η είσοδος σκύλων -οδηγών ατόμων με αναπηρία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ