Για το Σάββατο 22 Απριλίου φαίνεται πως έχει προγραμματιστεί η προκήρυξη των εκλογών, μετά την οποία θα ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για τις κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου. Για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την ίδια ημέρα.
Από την επίσημη ανακοίνωση θα παγώσει κάθε νομοθετική διαδικασία καθώς και κάθε διαδικασία πρόσληψης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μάλιστα, η αυλαία των εργασιών των κομμάτων έχει ήδη πέσει αφού η Βουλή είναι κλειστή για τον εορτασμό του Πάσχα. Μόλις λοιπόν ανοίξει ξανά, αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα της διάλυσής της για τη διεξαγωγή των εκλογών.
Τι θα συμβεί μετά την προκήρυξη των εκλογών
Μόλις προκηρυχθούν και επίσημα οι εθνικές εκλογές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου θα παρατεθεί και τη θέση του θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Η παραίτηση του κ. Οικονόμου είναι επιβεβλημένη από το νόμο, καθώς δεν επιτρέπεται υποψήφιος των εκλογών να έχει καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ.
Παράλληλα, τη θέση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, θα την αναλάβει υπηρεσιακός υπουργόςν ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές.
Τι θα συμβεί μετά την πρώτη Κυριακή
Στην πρώτη Κυριακή των εκλογών θα ψηφίσουμε με απλή αναλογική, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να δούμε να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.
Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.
Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση, είτε εκ του αποτελέσματος, είτε από την διαδικασία των διερευνητικών εντολών, τότε τα ηνία του κράτους αναλαμβάνει ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει ως επικεφαλής έναν δικαστή και θα είναι στα πρότυπα των υπηρεσιακών κυβερνήσεων Παναγιώτη Πικραμμένου και Βασιλικής Θάνου. Συνεπώς ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, θα ηγηθεί βάσει συντάγματος, της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Οι τρεις υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί
Στην ανωτέρω αναφερόμενη περίπτωση, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένας ή μία εκ των τριών Ανωτάτων δικαστών της χώρας, δηλαδή του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι τρεις υποψήφιοι πρωθυπουργοί για το μεσοδιάστημα μεταξύ 21 Μαΐου και 2 Ιουλίου, είναι η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου που εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε πρόεδρος το 2021, η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας που εισήχθη στο σώμα 1983 και επιλέχθηκε το 2022 και ο Ιωάννης Σαρμάς που εισήχθη το 1987 και επιλέχθηκε το 2019.