Mία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωσε έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Η δυσλεξία στην εργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του έργου [email protected], που δημιουργήθηκε με στόχο να αυξηθεί η πρόσβαση στην απασχόληση για άτομα που ζουν με αυτήν την ιδιαιτερότητα. Δεν είναι αναπηρία, αυτό θα πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συμμετέχοντες, “Όλοι είναι ιδιοφυΐες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητα του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη τη ζωή του νομίζοντας ότι είναι ηλίθιο”. Tι είναι όμως η δυσλεξία;
Πρόκειται για μία διαταραχή (προσοχή όχι νόσο, όχι αναπηρία) που προκαλεί δυσκολίες στο διάβασμα και δεν έχει καμία σχέση με την νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ικανότητες του ατόμου. Ταλαιπωρεί το 5-10% του γενικού πληθυσμού, που αρκετές φορές αρνείται πεισματικά να το παραδεχθεί αυτό που συμβαίνει. Συγκαταλέγεται στις μαθησιακές δυσκολίες, ωστόσο είναι φανερό πως δε σταματάει με το τέλος του σχολείου ή του πανεπιστημίου. Κλειδί είναι η αποδοχή της κατάστασης. Στη συνέχεια φάνηκε ξεκάθαρα πως υπάρχουν λύσεις.
Στα αξιοσημείωτα, ενδεικτικό του πνεύματος της λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, είναι οι χαιρετισμοί της Προέδρου Roberta Metsola, της Επιτρόπου για την Ισότητα Helena Dalli και του Αντιπρόεδρου Pina Picierno. Αρχικά τον λόγο πήραν ο Αλέξης Γεωργούλης, η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια για την Εκπαίδευση, Νεολαία, Αθλητισμός και Πολιτισμός κι Rosie Bissett, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυσλεξίας. Μετά τη δική τους εισαγωγή οι επιστήμονες επισήμαναν όσα έδειξε η έρευνά τους και έθεσαν επί τάπητος λύσεις για την επόμενη ημέρα.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής δε δίστασε να αποκαλύψει πως αντιμετωπίζει κι αυτός το ίδιο πρόβλημα. Μέχρι να το καταλάβει η ζωή του ήταν γεμάτη δυσκολίες. Ως φοιτητής του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη αντιλήφθηκε τα πρώτα σημάδια. Αργότερα ήρθε η διάγνωση και πραγματικά λυτρώθηκε. Σήμερα δίνει τον δικό του αγώνα από τη θέση που κατέχει με φόντο όσους υποφέρουν από αυτήν τη διαταραχή. Μάλιστα γίνονται ενέργειες, σε συνεργασία πάντα με την αρμόδια Επιτροπή, ώστε η 3 Οκτωβρίου να θεσπιστεί επισήμως ως Παγκόσμια Ημέρα Δυσλεξίας.
Η άνοδος της τεχνολογίας και η συνεπακόλουθη προοπτική που αρχίζει να φαίνεται στο βάθος του τούνελ δίνει ελπίδα. Αρκετές επιχειρήσεις επενδύουν σε ανάλογο προσωπικό και κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη μέσω φωνητικών εντολών και προγραμμάτων που αναδεικνύουν τις ικανότητές τους χωρίς καμία διάκριση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μία εταιρείας παραγωγής ταινιών από την Μάλτα που έχει μεριμνήσει για την απορρόφηση δυσλεκτικών ανθρώπων στους κόλπους της. Επίσης στην αίθουσα βρέθηκαν αντιπρόσωποι από την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία και κατέθεσαν βιώματα και απόψεις για την επόμενη ημέρα. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες που πήραν τον λόγο και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους.
Το ζήτημα σήμερα είναι περισσότερο στο μυαλό μας. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δούμε την αλήθεια και να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Μεγάλο ρόλο για τέτοια άτομα διαδραματίζει το περιβάλλον υποδοχής είτε σε μία τάξη, είτε στην εργασία. Είναι κομβικής σημασίας να νιώσουν από την πρώτη στιγμή σημαντικοί για το σύνολο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μία κοινωνία ισότητας, αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε όλα αυτά τα μικρά που συνθέτουν το παζλ της ανθρωπότητας. Σε αυτήν την ημερίδα έγινε ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Μακάρι οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν ανοιχτές της κεραίες τους και στο μέλλον να λαμβάνουν υπόψιν περισσότερο τις εισηγήσεις της Κομισιόν, που προκύπτουν μετά τις διαβουλεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ. | European Dyslexia Association