ΞΡωσόφωνοι πολίτες σε Αγία Πετρούπολη, Βερολίνο και Αθήνα είπαν, μιλώντας στο DW Greek, την άποψή τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, Ρώσοι καλλιτέχνες τοποθετούνται για τις κυρώσεις ενάντια στη ρωσική τέχνη.
«Ναι, φυσικά, είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα που δεν έχει καμία δικαιολογία» τόνισε ο συνθέτης Σεργκέι Νιέβσκι. «Και αυτό προετοιμάστηκε εδώ και καιρό από τη ρωσική δικτατορία. Είναι στην πραγματικότητα το αποκορύφωμα όλων των εξελίξεων που πέρασε η Ρωσία ως αστυνομικό κράτος την τελευταία δεκαετία» πρόσθεσε.
«Φυσικά, οι κυρώσεις εναντίον ατόμων που υποστηρίζουν προσωπικά τον Πούτιν, όπως οι Γκέργκιεφ, Νετρέμπκο, είναι δικαιολογημένες. Αλλά δεν πρέπει να επεκταθούν σε όλη τη ρωσική κουλτούρα. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μου» δήλωσε σε κάθε περίπτωση.
Από την πλευρά του, ο μουσικός Βλαντιμίρ Ράνεφ περιγράφει: «Είμαστε εντελώς σοκαρισμένοι. Ναι, μπορούμε μόνο να κλάψουμε, μπορούμε μόνο να λυπηθούμε. Να έχουμε ενσυναίσθηση. Είναι σοκ. Μιλάμε, λέω κάτι, αλλά αυτή τη στιγμή άνθρωποι σκοτώνονται. Και από ποιον; Από τις βόμβες που ρίχνει η Ρωσία. Είναι τρομερό».
«Η χώρα, όπως κι εμείς, θα γίνουμε φτωχοί. Για να το πούμε εν συντομία, είμαστε ένα βήμα πριν από τη Βόρεια Κορέα. Ή δύο βήματα ή τρία βήματα. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, αλλά η κατεύθυνση είναι η Βόρεια Κορέα» λέει ο ίδιος.
Πώς νιώθουν Ρώσοι της Ελλάδας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του DW και της Δέσποινας Τσόκου, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν γύρω στις 14.000 πολίτες ρωσικής καταγωγής, κυρίως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.
«Είμαι εναντίον του πολέμου βεβαίως, όπως όλοι, πιστεύω, οι λογικοί άνθρωποι» λέει πολίτης ρωσικής καταγωγής στην Αθήνα. Όπως διευκρινίζει, «πρόβλημα, αν μιλήσω κάπου ρώσικα, δεν έχω και δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ στην Ελλάδα».
Από τη μεριά της, γυναίκα πολίτης από τη Ρωσία τονίζει: «Εγώ στηρίζω τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, γιατί έχει δώσει άπειρες φορές συνεντεύξεις όσον αφορά το πόσο πίεζε το ΝΑΤΟ τη Ρωσία και την επιθετικότητά της. Οπότε η κίνησή του ήταν αμετάκλητη, έπρεπε να γίνει. Σίγουρα συμπάσχω με τους Ουκρανούς πολίτες, έχω κι εγώ εκεί συγγενείς. Δεν είναι ωραίος ο πόλεμος. Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα περάσουν όλα, θα σταματήσουν όλα και θα καθαρίσουν και θα αποναζιστικοποιηθεί η όλη κατάσταση».
Άλλη πολίτης περιγράφει αναστενάζοντας: «Η καρδιά μου δεν είναι ήσυχη, δεν είναι ήρεμη. Δεν μπορώ να αποδέχομαι αυτόν τον πόλεμο με την Ουκρανία, με αδέλφια μας. Εγώ πήγα πολλές φορές στην Ουκρανία. Έχω φίλους εκεί, με οικογένεια, με τα παιδάκια. Και δεν είναι όλος ο ρωσικός κόσμος με τον Πούτιν. Δεν αποδέχομαι αυτόν τον πόλεμο».
Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή η περιουσία πέντε Ρώσων επιχειρηματιών στη χώρα μας έχει δεσμευθεί ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα αυτά συγκαταλέγονται στην σχετική λίστα των 870 ατόμων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων.
Παρακολουθήστε όλες τις δηλώσεις στο βίντεο της ελληνικής έκδοσης της DW
«Ξένος πράκτορας» η Deustche Welle λέει η Μόσχα
Σημείωνεται ότι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες».
Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους.
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές Μαρτίου.