Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο για την Αθήνα.

Χρονολογείται από την περίοδο του Μεσοπολέμου (1923-1940), ξεκίνησε την κανονική του λειτουργία για πρώτη φορά το 1937, με κύριο σκοπό την αποσυμφόρηση της Βαρβακείου Αγοράς.

Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης κλείνει πλέον οριστικά το 2003, το 2005 κηρύσσεται διατηρητέα, ενώ πριν από μερικές ημέρες, η Αθήνα γιόρτασε την επαναλειτουργία της.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος εγκαινίασε την Αγορά, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της πρωτεύουσας, μίλησε για ένα σημείο αναφοράς της πόλης, που γίνεται ξανά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς και συνδέεται με τους ανθρώπους της.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου από τον δήμο, η Αγορά, η οποία πλέον τελεί υπό τη διαχείριση της Τεχνόπολης, διαμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.

Η μουσειολογική ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σχεδίασε μία μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο «Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωνές | Άνθρωποι | Ιστορίες» στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, αναβιώνοντας την ιστορία ενός χώρου που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην περιοχή και στην κουλτούρα της εποχής, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά αλλά και για την πόλη ευρύτερα.

Μέσα από πολύτιμο αρχειακό υλικό, παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης από την ίδρυσή της το 1937 μέχρι το 2003 που σταμάτησε να λειτουργεί, «σκιαγραφώντας» τόσο τη σημασία της στην περιοχή όσο και την «ψυχή της», δηλαδή τους ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί της, αποτελώντας «κομμάτια» της ιστορίας της: τους δημιουργούς της, τους κατοίκους της γύρω περιοχής, τους «κατοίκους» εμπόρους της Αγοράς, τους επισκέπτες και τους καταναλωτές.

Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου -Γεωργία Λαζάρου (εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός), Νιόβη Ανδριώτη(μουσειολόγος-επικοινωνιολόγος) και Ιωάννα Παντέ (μουσειολόγος-επικοινωνιολόγος), σε γενική εποπτεία της Μαρίας Φλώρου (υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων) επιμελείται μουσειολογικά την ιστορική έκθεση, με σκοπό να αναδείξει την ιστορία του κτιρίου, τη γειτονιά γύρω από αυτό καθώς και τους ανθρώπους που είτε εργάστηκαν σ’ αυτό είτε το χρησιμοποίησαν ως καταναλωτές.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό αλλά και μοναδικά αντικείμενα-έκπληξη, που συγκεντρώθηκαν με την πολύτιμη συμβολή των ανθρώπων της γειτονιάς.

Ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρόεδρος της Τεχνόπολης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαρίστησε τον δήμου Αθηναίων «που εμπιστεύτηκε την ομάδα της Τεχνόπολης να αναλάβει τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και να αναδείξει την ιστορία της μέσα από τη μόνιμη Έκθεση αλλά και να την οδηγήσει στο να αποκτήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και να γίνει, παράλληλα, ένα κέντρο πολιτισμού».

Ο κ Δέδες έκανε λόγο «για ένα συνδυασμό που νομίζω ότι δεν συναντάται εύκολα στην Αθήνα. Ελπίζω όσο εμείς απολαύσαμε όλη αυτή τη διαδρομή, που μας οδήγησε σε αυτή την εικόνα της Αγοράς σήμερα, άλλο τόσο να απολαύσετε τον χώρο και τις δυνατότητές του εσείς και να του δώσετε ζωή και να μας δώσετε παραπάνω αφορμές και λόγους να την πάμε παρακάτω».

Η Μαρία Φλώρου, υπεύθυνη του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου της Τεχνόπολης δήμου Αθηναίων, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το στοιχείο της φωνής ήταν κυρίαρχο στην καθημερινότητα της Αγοράς.

Ήταν μία Αγορά πολύβουη, όπου οι έμποροι χρησιμοποιούσαν τη φωνή τους σαν εργαλείο προώθησης των προϊόντων τους. Σήμερα το στοιχείο της φωνής δεν θα μπορούσε να λείπει. Η ομάδα μας επέλεξε να χρησιμοποιηθεί στην έκθεση, με τη μορφή προφορικών μαρτυριών.

Οι φωνές απογόνων παλιών καταστηματαρχών αλλά και παλιοί και νέοι Κυψελιώτες μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες τόσο από την ίδια την Αγορά όσο και από την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης».

Η κ Φλώρου προσθέτει: «Μέσα από τις προφορικές αφηγήσεις και τα προσωπικά βιώματα των ίδιων των ανθρώπων ήρθαμε πιο κοντά στην ιστορία της Αγοράς, χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Ι. Μαζαράκη, ο οποίος αναγνωρίζει το θείο του στην περίφημη ελληνική ταινία “Η Κάλπικη Λίρα” και συγκεκριμένα στη σκηνή όπου η Έλλη Λαμπέτη ψωνίζει από καταστήματα εντός της Δημοτικής Αγοράς».

Η εικαστικός και μουσειοπαιδαγωγός Γεωργία Λαζάρου περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ένα σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την έκθεση είναι αυτό της ανακάλυψης», τονίζοντας ότι «ο επισκέπτης αποκτά ενεργό ρόλο μέσα στην έκθεση. Καλείται να ανοίξει συρτάρια προκειμένου να ανακαλύψει την πληροφορία ή να “ενεργοποιήσει” τις προφορικές μαρτυρίες των καταστηματαρχών της Αγοράς ή να “συνθέσει” ο ίδιος τις φωτογραφίες της Αγοράς».

Ο συνεχής εμπλουτισμός και η εναλλαγή εικόνων και αφηγήσεων αποτελεί καινοτομία της έκθεσης σημειώνει η κ. Λαζάρου και προσθέτει ότι:

«στην έρευνά μας γρήγορα καταλάβαμε πόσο δύσκολο είναι να περιορίσεις τις ιστορίες των κατοίκων τόσο για την -πολυσυζητημένη- περιοχή της Κυψέλης όσο και για την Δημοτική Αγορά -σύμβολο της τοπικής κοινότητας. Η ομάδα μας συνεχίζει να μαζεύει προφορικές μαρτυρίες αλλά και φωτογραφικό υλικό, από όσους και όσες θέλουν να μοιραστούν τη δική τους ιστορία από την Αγορά. Αυτό θεωρούμε πως είναι και το ιδιαίτερο στοιχείο της έκθεσης, η δυνατότητα να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται συνεχώς».

Μέσα στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης λειτουργούν 7 σταθερά καταστήματα και 2 pop-up.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα:

Hōkō

Οικολογικά, βιώσιμα, εναλλακτικά προϊόντα οικιακής διακόσμησης. Βασίζεται στην ιαπωνική και σκανδιναβική εσωτερική διακόσμηση, με μια υποκείμενη γεύση από τα μέσα του αιώνα.

Αστική Μέλισσα

Αποτελείται από μια κοινότητα ανθρώπων και μελισσών που θέλουν να φέρουν τους ανθρώπους κοντά στη φύση της πόλης τους και να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της αστικής χλωρίδας. Παράλληλα, παράγει μοναδικές ποικιλίες βιώσιμου μελιού από διάφορες γωνιές της πόλης.

Πηλός | Εργαστήριο κεραμικής

Εργαστήριο κεραμικής με κεραμικά, κυρίως οικιακής χρήσης, σε πρωτότυπα σχέδια.

Παράλληλα, σχεδιάζει δημιουργικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, προσφέροντας μια αισθητηριακή εμπειρία για το κοινό.

365 by illustradays

Το μοναδικό φεστιβάλ εικονογράφησης της Ελλάδας ετοιμάζει έναν χώρο που θα ακολουθεί το όραμά του για την υποστήριξη και ανάδειξη των καλλιτεχνών, την πολιτιστική εκπαίδευση και τη συμπερίληψη.

Carrots

Το Carrots χρησιμοποιεί την τεχνική του zero waste και δημιουργεί ρούχα από το μηδέν, φιλικά προς το περιβάλλον.

Amigurumi by Asimina

Το Amigurumi είναι εργαστήριο κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, με χειροποίητα πλεκτά κουκλάκια για τους μικρούς μας φίλους.

Modistra Hopemade

Το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών είναι εταιρία που κύριο στόχο έχει την υποστήριξη των γυναικών που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν εγκλεισμό σε καταστήματα κράτησης. Το εργαστήριο ραπτικής έχει ως στόχο να αξιοποιηθεί ο νεκρός χρόνος της φυλακής και οι γυναίκες να μάθουν να εργάζονται υπεύθυνα και να συνεργάζονται.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 09:00 – 20:00 και Κυριακή 11:00 – 18:00, εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ