Περιπατητικές διαδρομές που συνδέουν κάθε γωνιά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ξεχωριστή ιστορία κάθε περιοχής , καθώς και τις φυσικές ομορφιές του τόπου χαράζουν οι δήμοι των Χανίων.
Δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον – πρόταση για ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος του τόπου, ξεφεύγοντας από το κλασικό μοντέλο ανάπτυξης .
Με αφορμή την επικείμενη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των δήμων Χανίων και Κισσάμου για την αναβάθμιση και βελτίωση της περιπατητικής διαδρομής στα δυτικά της Κισσάμου παρουσιάζεται τι προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης, καθώς και το σύνολο των προσπαθειών σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα για ανάπτυξη δικτύων περιπατητικών διαδρομών.
Η σύμβαση στοχεύει στην ενοποίηση των υφιστάμενων τοπικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας και βελτίωσης των χώρων αναψυχής σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις (περιοχές Natuta) από τη θέση Αρχαιολογικός Χώρος Φαλάσαρνας Πλατάνου μέχρι και τη Λιμνοθάλασσα Μπάλου – Ακρωτήρι Γραμβούσας, το ΑΠΕ -ΜΠΕ
Αναβάθμιση του δικτύου μονοπατιών των Χανίων
Στη δυτική Κίσσαμο όπως αναφέρει η προγραμματική σύμβαση, το έργο θα εντοπίσει, θα χαρτογραφήσει και θα αναδείξει την ως άνω διαδρομή κατάλληλη για πεζοπορία λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών. Νέες και υπάρχουσες διαδρομές και μονοπάτια θα συνδεθούν με απώτερο στόχο να σχηματιστεί ένα ενοποιημένο Εθνικό Δίκτυο.
Επιπλέον, θα κατασκευαστούν χώροι ενδιάμεσης στάσης (χώροι αναψυχής) με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Το μονοπάτι αυτό θα συνδεθεί με άλλο κύριο μονοπάτι, το οποίο καταλήγει στον οικισμό Καλυβιανή κα στη συνέχεια στον οικισμό της Κισσάμου.
Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση των παρακάτω έργων: Τον εμπλουτισμό, βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας των υπό ένταξη περιοχών, τη δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής, σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών των υπό ένταξη περιοχών καθώς και τη δημιουργία υποδομών βελτίωσης και ασφάλειας των χρηστών
Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή αναπτύσσονται οι διαδρομές «Πολιτισμός και Ιστορία», «Ταξίδι στο Παρελθόν», «Το Μονοπάτι της Θάλασσας», «Η Διαδρομή του Σπηλαίου» και η Διαδρομή «Φαράγγι και Πολιτισμός».
Τα μονοπάτια του Αποκόρωνα
Εκτός από την περιοχή της Κισσάμου όπως παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον Αποκόρωνα αναπτύσσεται ένα δίκτυο με μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές μήκους 130 χιλιομέτρων.
Τα 12 μονοπάτια του Αποκόρωνα είναι:
«Απτέρα, μεταξύ καιρού και αέρα», «Διαδρομή στην ιστορία», «Κούμοι και Μιτάτα στα Λευκά Όρη», «Τα χωριά των Κυπαρισσιών», «Ο Αποκόρωνας σε μια διαδρομή». «Στα περίχωρα της ιστορίας, της πρωτεύουσας του Αποκόρωνα», «Το παραμυθένιο δάσος», «Τοπίο σε σύνθεση», «Ο γύρος της λίμνης», «Το δάσος έκπληξη» , «Ο δρόμος του βοσκού» και «Δαφδομαδάρα και Στράτα του Αζίλακα».
Πλατανιάς και φύση
Ο τουριστικός δήμος του Πλατανιά αναπτύσσει και αυτός το δικό του δίκτυο διαδρομών στο σύνολο της ενδοχώρας που είναι: «Οι λόφοι του Πλατανιά», «Φαράγγι με θέα», «Οι Πανοραμικές Κορυφογραμμές», «Φύση με Εναλλαγές», «Φύση και Ιστορία», «Το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη», « Βατόλακκος – Φράγμα Βαλσαμιώτη», «Φαράγγι και Βουνό», «Εισαγωγή στον Ομαλό», «Η Στράτα των Λάκκων» και «Η Ενετική Διαδρομή».
Εκτός από αυτά τα δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών ο δήμος συντηρεί και διαρκώς αναβαθμίζει ήδη υπάρχουσες δημοφιλείς διαδρομές, όπως το φαράγγι της Σαρακίνας, το Φαράγγι του Βαβουλέδο, το Φαράγγι Κυδώνι και Μποριανών στα Καράνου.
Το αστρομονοπάτι στα Κεραμειά
Το δικό του δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών έχει χαράξει και ο Δήμος Χανίων που αξιοποιεί, αναδεικνύει και δημιουργεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στις περιοχές του Σταυρού-Μονή Γουβερνέτου, στο Ψυχρό Πηγάδι-Χαλασέ, στους Κάμπους-Καταφύγιο Βόλικα-Μηλέ, στο Φαράγγι Δικτάμου και το Φαράγγι Αγ. Γεωργίου (Κυκλαμίνου), στο Θέρισο-Αλιάκες-Μονοσκαφίδι, στο Βαρύπετρο-Κάστελλο-Φαράγγι Θερίσου.
Παράλληλα σχεδίασε και υλοποίησε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης ένα μοναδικό στο είδος του αστρομονοπάτι.
Βρίσκεται στην περιοχή της Δρακώνας Κεραμειών Χανίων και είναι μια βατή, περιπατητική διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων, σε 1.000 μέτρα ανάβασης από το σημείο εκκίνησης.
«Αυτή η μοναδική περιπατητική διαδρομή, έρχεται να ενισχύσει ακόμα περαιτέρω τη δυνατότητα του εναλλακτικού τουρισμού στον τόπο μας»,σχολίασε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος τουρισμού Νεκτάριος Ψαρουδάκης.
Η διαδρομή
Το σημείο τερματισμού της διαδρομής καταλήγει σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, όπου ο επισκέπτης με τον απαραίτητο εξοπλισμό που μπορεί να προμηθευτεί από το σημείο εκκίνησης, έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον έναστρο ουρανό αλλά και να φωτογραφίσει τους αστερισμούς, σε μια περιοχή με χαμηλά ποσοστά φωτορύπανσης.
Με δύο σημεία εισόδου, τη Δρακώνα και το Ψυχρό Πηγάδι Κεραμειών, η διαδρομή περιλαμβάνει τέσσερα σημεία – στάσεις αστροπαρατήρησης, αστροχάρτες και πληροφορίες στα ελληνικά και τα αγγλικά, για να γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός των μεγάλων αστερισμών, όπως αυτών της Μικρής και της Μεγάλης Άρκτου, της Κασσιόπης και του Δράκοντος.