Μετά την περίοδο της πανδημίας που «πάγωσε» εν πολλοίς τις αποστολές τους, οι «Γιατροί του Αιγαίου-ΠΑΓΝΗ» επέστρεψαν δυναμικά στην εθελοντική τους δράση και την περασμένη Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου, επισκέφθηκαν τη Γαύδο.

Η αποδοχή της ομάδας που μετρά 26χρόνια παρουσίας στα μικρά νησιά και δίπλα στους νησιώτες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ήταν συγκινητική.

Το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 80 μόνιμων κατοίκων της ακριτικής Γαύδου πέρασε από τα ιατρεία που στήθηκαν στο Κέντρο Υγείας και το Δημοτικό σχολείο του νησιού, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 198 επισκέψεις και 85 παρακλινικές εξετάσεις, ανάμεσά τους υπέρηχοι, καρδιογραφήματα, σπιρομετρήσεις αλλά και μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν από την κινητή μονάδα μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης.

«Οι κάτοικοι της Γαύδου είναι άνθρωποι που επί της ουσίας δεν κάνουν οποιαδήποτε προληπτική εξέταση και είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς από τους εξεταζόμενους, όπως καρδιολογικά προβλήματα ή και ψυχοσωματικά» ανέφερε ο πρόεδρος των «Γιατρών του Αιγαίου -ΠΑΓΝΗ» Μανώλης Βελιβασσάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό, λόγω και της απόστασης αλλά και του κόστους, δεν πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους για την υγεία τους.

Η εθελοντική ομάδα βρέθηκε στη Γαύδο έπειτα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου του νησιού. Η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Γεωργακά με συγκίνηση ανέφερε ότι πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους είχαν την ευκαιρία να κάνουν μετά από χρόνια έναν τόσο ενδελεχή έλεγχο για την υγεία τους.

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι που βρέθηκαν οι “Γιατροί του Αιγαίου” κοντά μας και πολλοί από εμάς ενημερώθηκαν για θέματα υγείας που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν γνωρίζαμε έως τώρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γεωργακά, μητέρα τριων παιδιών που εξήγησε ότι τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδιά της «η τακτική παρουσία γιατρών στο νησί βοηθάει στο να νιώθουμε ασφαλείς και πως ανήκουμε σε μια κοινωνία που δεν μας ξεχνά».

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Σταύρος Χοχλιδάκης, με αφορμή την αποστολή στη Γαύδο, αναφέρθηκε και στα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από τέτοιες εθελοντικές δράσεις.

«Κάποια στιγμή καταγράφηκαν αποστολές τριών ετών της ομάδας και αυτό που προέκυψε ήταν σημαντικό. Υπολογίζοντας τα κόστη, είδαμε ήταν ότι είχαν δαπανηθεί για τις αποστολές μας που περιλαμβάνουν τα εισιτήρια, τη διαμονή και τη διατροφή, περίπου 90 χιλιάδες ευρώ αυτή την τριετία. Προσπαθήσαμε μέσα από υπολογισμούς να δούμε τι εξοικονομήθηκε, προσθέτοντας το κόστος μικροεπεμβάσεων που είχαν γίνει, τον κλινικό έλεγχο και των εξετάσεων που είχαμε πραγματοποιήσει, μαζί με τα κόστη μετακίνησης και διαμονής των κατοίκων των ακριτικών νησιών προς ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Είδαμε ότι δαπανήθηκαν 90 χιλιάδες και εξοικονομήθηκαν δύο εκατομμύρια» ανέφερε ο κ. Χοχλιδάκης.

Όπως συμπλήρωσε, ανεξάρτητα από το προφανές που είναι να «στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπο, όπου και αν αυτός βρίσκεται» είναι ιδιαίτερα σημαντικό με τον τρόπο αυτό να εξοικονομούνται τέτοια ποσά που επιβαρύνουν τόσο τους ακρίτες της χώρας μας, όσο και το εθνικό σύστημα υγείας.

Μέλος της εθελοντικής ομάδας που έλαβε μέρος στην αποστολή ως ακτινολόγος ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού και υπεύθυνος Πρόληψης -Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών να λαμβάνουν την φροντίδα που επιβάλλεται να λαμβάνουν, όσο πιο συχνά γίνεται.

«Οι κινητές μονάδες της Περιφέρειας Κρήτης δημιουργήθηκαν διότι υπήρξε ανάγκη να δημιουργηθούν, λόγω των ανθρώπων σε περιοχές όπως η Γαύδος ή και άλλα σημεία της Κρήτης που έπρεπε να υποστηριχθούν από δράσεις πρόληψης. Οι κινητές μονάδες τόσο του Μαστογράφου όσο και η Οδοντιατρική λειτουργούν όλο τον χρόνο και οριζόντια. Ήρθαμε με μεγάλη χαρά στη Γαύδο και θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε τόσο εδώ αλλά και όπου ζητηθεί» είπε ο κ. Πιστούλης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο γιατρός του Κέντρου Υγείας της Γαύδου Βασίλης Αμβροσιάδης, που συνειδητά επέλεξε να βρίσκεται στο ακριτικό νησί, τόνισε ότι οι ελλείψεις που εντοπίζονται είναι σημαντικές και η αποστολή των «Γιατρών του Αιγαίου» σε αυτό ήρθε να προσφέρει. «Είναι μεγάλη η ανάγκη να γίνονται τέτοιες δράσεις, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Θα λειτουργούσε πολύ ουσιαστικά αν υπήρχε μια τέτοια επανάληψη και αυτό είδαμε ότι το αγκάλιασε ο κόσμος, καθώς ανταποκρίθηκε με θέρμη. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τις εξετάσεις που έγιναν διαγνώσαμε αρκετές καταστάσεις που τώρα μπορούν να δρομολογηθούν και να αντιμετωπιστούν, για αρκετούς από τους κατοίκους» είπε ο κ. Αμβροσιάδης.

Στην ακριτική Γαύδο οι «Γιατροί του Αιγαίου» βρέθηκαν με μια ομάδα που έφτασε τα 23 άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν ακτινολόγοι, γυναικολόγος, καρδιολόγος, κυτταρολόγος, νευρολόγος, ορθοπεδικός, ουρολόγος, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, χειρουργός, ψυχίατρος και ΩΡΛ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ