Παγκοσμίως, ο χώρος της Υγείας αποτελεί βασική πηγή ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, τόσο ως προς τους λήπτες των υπηρεσιών όσο και ως προς τους παρόχους.
Σήμερα 8 Μαρτίου 2025 εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γυναικών που έχει για το 2025 ως θέμα: «Για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια: Δικαιώματα. Ισότητα. Ενδυνάμωση».
Όπως επισημαίνουν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, «ειδικά για τις γυναίκες επιστήμονες τα εμπόδια που ορθώνονται κάθε φορά που τίθεται ζήτημα συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αποτελούν χαρακτηριστικό πρόβλημα ανισότητας, καθώς ακόμα οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών υποχρεώσεων και καθώς περνούν τα χρόνια, χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στην Επιστήμη τους».
Το 2025 αποτελεί ιδιαίτερη χρονική συγκυρία καθώς σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Διακήρυξης και Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου. Το έγγραφο αυτό είναι ευρέως αποδεκτό ως σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως, το οποίο μετέβαλε δραστικά την ατζέντα των δικαιωμάτων τους σε νομική προστασία, πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμμετοχή των νέων και αλλαγή κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων. Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών αναγνωρίστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977 και προέκυψε από τις δραστηριότητες των εργατικών κινημάτων στις αρχές του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Πριν από το 1995 μόνο 12 χώρες είχαν θεσπίσει νομικές κυρώσεις κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Σήμερα, υπάρχουν 1.583 νομοθετικά μέτρα σε 193 χώρες, εκ των οποίων τα 354 αφορούν ειδικά την ενδοοικογενειακή βία.
Μάλιστα, 112 χώρες διαθέτουν πλέον Εθνικά Σχέδια Δράσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Στην Ελλάδα, οι 15 γυναικοκτονίες που στιγμάτισαν την ελληνική κοινωνία το 2024, δημιουργούν ερωτήματα τόσο για τη θέση όσο και την προστασία της γυναίκας. Διότι, παρά την αυστηροποίηση των ποινών και την υιοθέτηση κάποιων μέτρων προστασίας, η βία αλλά και οι δολοφονίες δεν μειώνονται σε αριθμό και αγριότητα.
Ομοίως, οι γυναίκες γιατροί γίνονται συχνότερα αποδέκτες φραστικών ή και σωματικών επιθέσεων από πολίτες. Η Πολιτεία θέσπισε για το συγκεκριμένο πρόβλημα πιο αυστηρές ποινές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι ν΄αλλάξει πρώτα η νοοτροπία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου διοργάνωσε μια εμβληματική εκδήλωση αφιερωμένη στον ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ποιότητας και της καινοτομίας στον χώρο της υγείας. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: “Γυναίκες & Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας: Από τη Φροντίδα στην Καινοτομία, από την Παράδοση στην Πρόοδο”.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μία δυναμική συνάντηση γνώσης, διαλόγου και συνεργασίας, με στόχο να αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος των γυναικών στην υγειονομική περίθαλψη και να ενισχυθεί η διασφάλιση ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκαν τρεις επικεφαλής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών– από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Περιφέρειας και ένα μικρό νησιωτικό νοσοκομείο. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν για την πολυετή τους προσφορά στο χώρο της υγείας η κα Ελένη Πισιμίση, διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ”, η κα Φούλη Φυσσέκη διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά”ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ” και η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.- Κ.Υ. Καλύμνου, Ευδοκία Τάλια.
Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν ότι η ισότητα των δύο φύλων στην υγεία δεν είναι απλώς ένας στόχος – είναι προϋπόθεση για ένα σύγχρονο, αποδοτικό και δίκαιο σύστημα υγείας. Η πρόοδος έρχεται μέσα από συνεργασία, τεκμηριωμένες αποφάσεις και τη διάθεση να αλλάξουμε τα δεδομένα.”Επενδύουμε στις γυναίκες. Επιταχύνουμε την πρόοδο. Εγγυόμαστε την ποιότητα” σημείωσε ο κ. Χρήστος Ροϊλός, διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Εξάλλου, χθες, σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, το ΕΚΑΠΤΥ τίμησε τις γυναίκες που καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση και αφοσίωση. Οι νοσηλεύτριες, με το ανθρώπινο πρόσωπο και την αμέριστη φροντίδα τους, αποτελούν μέρος του βασικό πυλώνα, της υγείας μας.
Η εργασία τους δεν είναι μόνο επαγγελματική, αλλά και βαθιά ανθρωπιστική. Κάθε μέρα, μπροστά στις προκλήσεις της ασθένειας και της ανασφάλειας, οι νοσηλεύτριες προσφέρουν στήριξη, αλληλεγγύη και έμπνευση στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η προσφορά τους είναι πολύτιμη, καθώς με την υπομονή και την ευαισθησία τους καταφέρνουν να ανακουφίσουν τον πόνο και να δώσουν ελπίδα.
“Σας ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε και σας τιμούμε με όλη μας την καρδιά. Σε κάθε σας βήμα, φέρνετε το φως της ανθρωπιάς στον κόσμο”, ανέφερε η κ. Ελευθερία (Ρίτα ) Μωραιτάκη Πικρού, πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΚΑΠΤΥ.
Γυναίκα και καρκίνος
Ο καρκίνος επηρεάζει τις γυναίκες με μοναδικούς τρόπους, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, το οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον, και τις κοινότητές τους.
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις όσον αφορά τον καρκίνο, από την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου και τις διακρίσεις, έως θέματα δικαιωμάτων και υγείας των γυναικών, το στίγμα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Το στίγμα γύρω από την υγεία των γυναικών και τον καρκίνο, για παράδειγμα, μπορεί να εμποδίσει τις γυναίκες να αναζητήσουνκατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ή να συζητήσουν ανοιχτά τα συμπτώματά τους. Αυτό επισημαίνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) και Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος–Ογκολόγος), αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, οδηγώντας σε μειωμένες πιθανότητες πλήρους ίασης.
Oι γυναικολογικοί καρκίνοι, ιδιαίτερα του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς όταν εντοπιστούν έγκαιρα, αλλά εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων σε περιβάλλοντα χαμηλών πόρων λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και ελλιπούς θεραπευτικής αντιμετώπισης. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, τόσο από πλευράς κρουσμάτων όσο και θανάτων, με περίπου 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται παγκοσμίως ανά έτος. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του μαστού μαζί προσεγγίζουν στις 3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και περίπου στους 750.000 θανάτους παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Ενώ η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να μειωθεί έως το 2040, κυρίως χάρη στον αυξημένο εμβολιασμό κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά διπλάσιο. Υπάρχει επίσης σημαντική διαφορά στην αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται και με τους δύο καρκίνους:
Λίγο λιγότερο από 6% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, αλλά σχεδόν διπλάσιο για τον καρκίνο του μαστού.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο διαγνωσμένος καρκίνος, με μέσο όρο το 14% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Οι συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ επικεντρώνονται εκτενώς στη βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Πολλές γυναίκες δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα χιλιάδες απώλειες σε νεότερες ηλικίες. Άλλοι συχνοί καρκίνοι στις γυναίκες περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών. Ενώ ο καρκίνος επηρεάζει γυναίκες όλων των ηλικιών, οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους τύπους καρκίνου.
*Πηγή: iEidiseis