Πολλές ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα αποκαλούν το νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα»

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας.

Μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει :

«λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του αντεργατικού νομοσχέδιου, που ήδη συζητείται στη Βουλή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Εργατικά Κέντρα της Αττικής, το Δ.Σ. πήρε απόφαση στη συνεδρίαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/9».

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30

Στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, αποφάσισε να συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Τα Λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας (5.00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00). Κανονικά αναμένεται να κινούνται τα Λεωφορεία στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ζητούν : απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών, αναγνώριση προϋπηρεσίας νεοπροσλαμβανόμενων, προσλήψεις προσωπικού – ανανέωση στόλου.

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. 

Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση.

Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις»

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΔΕΔΥ