Ιδού ένα χιλιάρικο, η περίφημη «χήνα» που λέγαμε και τότε. Τι αγοράζαμε με αυτό το 1999, σε μια πρωινή Κυριακάτικη βόλτα και τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σήμερα με το ίδιο ποσό;

Η πρώτη φορά που νόμισμα με την ονομασία «δραχμή» προτάθηκε για το νέο ελληνικό κράτος, ήταν στις 12 Ιουνίου 1822 από το Εκτελεστικόν. Αυτό όμως έγινε πράξη λίγο μετά την ανάρρηση στον θρόνο του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας και την άφιξη του στο Ναύπλιο στις 25 Ιανουαρίου 1833. Με Βασιλικό διάταγμα της 8ης Φεβρουαρίου 1833 «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος», η δραχμή αντικαθιστά τον φοίνικα, νόμισμα που επιχείρησε να καθιερώσει ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828.

Η δραχμή

Η δραχμή είναι νομισματική μονάδα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο αλλά και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος ως το 2002. Όπως και πολλά νομίσματα της αρχαιότητας, έτσι και η δραχμή, εκτός από νομισματική μονάδα, αρχικά αποτέλεσε μονάδα μέτρησης βάρους. Ένα αργυρό τετράδραχμο, για παράδειγμα, ήταν νόμισμα αργυρό με βάρος τεσσάρων δραχμών.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αι., στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, χρησιμοποιήθηκε ως μονάδα μέτρησης του βάρους το δράμι, που πήρε το όνομα της από τον ελληνικό όρο δραχμή.

Οι τελευταίες δραχμές κυκλοφόρησαν το 2000 και ήταν μία σειρά χαλκονικέλινων κερμάτων αξίας 500 δραχμών σε 6 διαφορετικούς τύπους με αντίστοιχες Ολυμπιακές παραστάσεις. Επρόκειτο για αναμνηστικά κέρματα με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, αλλά ήταν και κανονικής κυκλοφορίας. Τα περισσότερα από αυτά έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό από έμπορους και συλλέκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς στο μέλλον αναμένεται ραγδαία αύξηση της αξίας τους. Τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ήδη εξαντλημένα από τα μέσα του 2001.

1999

  • Τσιγάρα αμερικάνικα: 400 δραχμές.
  • Τυρόπιτα: 100 δραχμές.
  • Φραπές: 500 δραχμές.

Σύνολο χίλιες δραχμές κι όλα αυτά, με βασικό μισθό 170 χιλιάδες δραχμές.

To 2023

Σήμερα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν:

  • Τσιγάρα αμερικάνικα: 4,70 ευρώ.
  • Τυρόπιτα: 1,5 έως 2,5 ευρώ.
  • Φραπές: 2 ευρώ.

Σύνολο πάνω από 9,2 ευρώ, δηλαδή τρία χιλιάρικα, με βασικό μισθό 780 ευρώ μικτά.

Αυτά σε δραχμές θα ήταν 163 χιλιάδες (περίπου όσο και το 1999).

Απλά 24 χρόνια μετά, το κόστος ζωής τριπλασιάστηκε.