Μια υπόθεση που αφορά, ταυτόχρονα, κρυπτονομίσματα, παράνομες τακτικές διαμέσου διαδικτύου, αλλά διαθέτει και νομικές πτυχές, απασχολεί εδώ και μερικά 24ωρα την κοινότητα bitcoin των ΗΠΑ (και κατ’ επέκταση της μισής υφηλίου).

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) πρόσθεσε την περασμένη Δευτέρα την υπηρεσία / εταιρεία bitcoin Tornado Cash σε έναν κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και διευθύνσεων κρυπτονομισμάτων που είναι σε «μαύρη» λίστα. Κοινώς, «εμπάργκο». «Κόφτης».

Ως αποτέλεσμα, απαγορεύεται πλέον, εδώ και 48 ώρες, σε όλα τα πρόσωπα και τις οντότητες των ΗΠΑ να έχουν την οποιαδήποτε οικονομική αλληλεπίδραση με την Tornado Cash ή με οποιαδήποτε από τις διευθύνσεις πορτοφολιών Ethereum [μια πλατφόρμα blockchain που έχει το δικό της κρυπτονόμισμα, το Ether] που συνδέονται με το σχετικό πρωτόκολλο και όσοι δοκιμάσουν να το κάνουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανές ποινικές κυρώσεις.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία επιτήρησης που έχει αναλάβει την πρόληψη παραβιάσεων των κυρώσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι προέβη σε αυτή την κίνηση – απόφαση, επειδή η Tornado Cash αποτέλεσε το βασικό εργαλείο για την ομάδα Lazarus Group, μια βορειοκορεατική ομάδα hacking που κατηγορείται για την παραβίαση του Ronin Network της Axie Infinity, απομυζώντας και «ξεπλένοντας» στην συνέχεια ποσά ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι πρόσφατα.

Η ανάλυση της OFAC έδειξε ότι κρυπτονομίσματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που κλάπηκαν από το Ronin, διέρρευσαν μέσω του Tornado Cash, χωρίς να είναι εμφανής και ξεκάθαρη η πηγή των κεφαλαίων αυτών.

Οι χάκερ του Ronin έχουν επανειλημμένα «ξεπλύνει» τα κλοπιμαία τους μέσω του Tornado Cash, σύμφωνα με τις αναλύσεις δεδομένων της υπηρεσίας επιτήρησης, με την OFAC να σημειώνει ότι «οντότητες που φέρονται να ξεπλένουν χρήματα για εγκληματίες ή έθνη όπως η Βόρεια Κορέα μπορεί να κινδυνεύουν να παραβιάσουν κυρώσεις και να υποστούν blacklisting».

Οι κυρώσεις, ωστόσο, δεν μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία της ίδιας της Tornado Cash. Ο συνιδρυτής της υπηρεσίας, Roman Semenov, δήλωσε προηγουμένως ότι η υπηρεσία απορρήτου σχεδιάστηκε για να λειτουργεί χωρίς κεντρικό έλεγχο. Παρόλο που ο ίδιος και η ομάδα του γράφουν και δημοσιεύουν τον κώδικα, ένας αποκεντρωμένος αυτόνομος οργανισμός (DAO) πρέπει να εγκρίνει οποιεσδήποτε αλλαγές πριν γίνουν. Επομένως, θα ήταν «τεχνικά αδύνατο» να εφαρμοστούν κυρώσεις σε πρωτόκολλα όπως το Tornado.

Και μετά υπάρχει και μια ακόμη νομική προέκταση στην όλη υπόθεση που αφορά όσους ασχολούνται και αλληλεπιδρούν με την πλατφόρμα, χωρίς απαραίτητα να επιδίδονται σε κάποια παράνομη πράξη.

«Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη δεχτεί έντονη κριτική εντός των κόλπων των εταιρειών και υπηρεσιών bitcoin γιατί αφορά και αντανακλά πάνω σε κάθε πιθανό άτομο που αλληλεπιδρά διαμέσου της Tornado Cash και όχι μόνο όσους εμπλέκονται σε πιθανές παράνομες ή εγκληματικές δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη μαύρη λίστα χρησιμοποιείται κυρίως και ευρέως προκειμένου να εντοπίσει και να αναγνωρίσει άτομα ή οντότητες εμπλεκόμενες με τρομοκρατικές ή άλλες παράνομες πράξεις», υποστηρίζουν σε σχετικό τους, από κοινού, άρθρο ο Jerry Brito, εκτελεστικός διοικητής της Coin Center, μια υπηρεσίας για την προάσπιση της λειτουργίας των bitcoins, και ο διευθυντής ερευνών της, Peter Van Valkenburgh.

Πάντως, από την περασμένη Δευτέρα το GitHub και ο ιστότοπος της Tornado Cash τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ ανεστάλη μέχρι και το GitHub του Semenov, όπως ανέφερε στο Twitter ο ίδιος ο προγραμματιστής. 

Περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων συνολικά έχουν μπει στον σχετικό blacklist κατάλογο των κυρώσεων και το ζήτημα που μένει να διαλευκανθεί είναι τι γίνεται με τα χρήματα όσων χρησιμοποιούν το USDC pool του Tornado Cash, οι οποίοι, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ενδέχεται να μην μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους από την πλατφόρμα.