Το πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα η εφαρμογή των αμερικανικών τελωνειακών δασμών ύψους 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, οι οποίοι βάσει του σχετικού διατάγματος που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει από τις 12 Μαρτίου, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετό κόσμο και ειδικά τις εταιρείες στη χώρα μας που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

«Διαπίστωσα ότι οι εισαγωγές ειδών σε χάλυβα (…) υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσουν την εθνική ασφάλεια», έγραψε ο Τραμπ στο κείμενό του, εξηγώντας ότι βάζει τέλος «από τις 12 Μαρτίου» στους κανόνες που ισχύουν αυτήν τη στιγμή. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε ένα χωριστό διάταγμα για τις εισαγωγές αλουμινίου.

Για τον 78χρονο οι δασμοί είναι ένα εργαλείο εσωτερικής πολιτικής και μέσο άσκησης πίεσης σε άλλες χώρες. Μάλιστα, τους είχε χαρακτηρίσει «ωραία λέξη», καθώς «θα κάνει τη χώρα μας ξανά πλούσια», όπως είχε τονίσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Στόχος του Τραμπ είναι να επιβάλει δασμούς στο σύνολο των προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει εν μέρει τις μειώσεις φόρων που επιδιώκει να εφαρμόσει.

Μετά την εκλογή του, στις 5 Νοεμβρίου, οι δασμοί απέκτησαν και νέο ρόλο, ο οποίος επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία, στις 20 Ιανουαρίου: Αρχικά έβαλε στο στόχαστρό του τον Καναδά και το Μεξικό, χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ συνδέονται με συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο.

Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ επεδίωκε να πείσει τις δύο χώρες να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο φαιντανύλης και τη διακίνηση μεταναστών.

Πόσο επηρεάζουν οι δασμοί Τραμπ τις ελληνικές εταιρείες

Όσον αφορά την πόσο θα επηρεάσει τις ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurobank, το ενδεκάμηνο του 2024 οι εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξήθηκαν κατά 4,8%, αγγίζοντας έτσι τα 2,19 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η αξία εισαγωγών από τις ΗΠΑ ανήλθε στα 1,99 δισ. ευρώ, με το ισοζύγιο να εμφανίζεται πλεονασματικό στα 203,5 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους κατηγορίες, τα τρόφιμα και τα ζώα ζωντανά κατέγραψαν το μεγαλύτερο πλεόνασμα (521,6 εκατ. ευρώ), σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, που εμφάνισαν το μεγαλύτερο έλλειμμα (-399 εκατ. ευρώ).

Πάντως, για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, οι εξαγωγές της χώρας μας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ήτοι στα 2,4 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, «το πόσο, τελικά, θα επηρεαστούν οι εξαγωγές εμπορευμάτων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από το ύψος της πιθανής ανόδου των δασμών και από τον βαθμό ευαισθησίας των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ στην άνοδο των δασμών».

Πάντως, οι επιπτώσεις πηγάζουν από τον συνδυασμό των εμπορικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕE και των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Μια πιθανή άνοδος των δασμών στα προϊόντα που αμερικανικές εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά -και εμμέσως- τις εξαγωγές εμπορευμάτων από τη χώρα μας.

Κοινώς, υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την ΕΕ, οι χώρες της οποίας προμηθεύονται ενδιάμεσα αγαθά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τελικών αγαθών / προϊόντων που η Ένωση εξάγει στις ΗΠΑ.

Πόσο εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ

Βάσει των τελευταίων στοιχείων από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ, τα οποία αφορούν το 2023, το πλεόνασμα για την Ελλάδα άγγιξε τα 614 εκατ. ευρώ, ενώ το διμερές εμπόριο διαμορφώθηκε στα 3,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 36,3% σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα της πτώσης των εισαγωγών.

Αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ περιορίστηκαν κατά 5%, στα 2,1 δισ. ευρώ το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 4,2% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας. Από την άλλη, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις ΗΠΑ κατέγραψαν βουτιά κατά 56,5%, στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας μας.

Όσον αφορά την κατάταξη των αγαθών / προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα λάδια από πετρέλαιο ή από ορυκτά με 364,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα με άλλους τρόπους εκτός κατάψυξης με 157,4 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση φιγουράρουν τσιμέντα, υδραυλικά και λοιπά προϊόντα με 122,9 και 111,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι καρποί και τα φρούτα με 88,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική θέση στις εξαγωγές της χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καταλαμβάνουν, επίσης, το ελαιόλαδο με 75,5 εκατ. ευρώ και τα τυριά με 65,4 εκατ. ευρώ. Προϊόντα που ε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν έκπληξη για το γεγονός ότι βρίσκονται στη λίστα.

*Πηγή: iEidiseis

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.