Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές με τα χρηματιστήρια να «βουλιάζουν» από ένα νέο sell off των μετοχών εν μέσω των ανησυχιών για την αμερικανική οικονομία. Τα χρηματιστήρια από το Τόκιο μέχρι τη Νέα Υόρκη κατέρρευσαν υπό το φόβο ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να διολισθήσει σε ύφεση.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε τη συνεδρίαση με μεγάλη πτώση, με τους φόβους μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και το «ξεπούλημα» που είχε προηγηθεί στις διεθνείς αγορές να προκαλούν πανικό στους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στη χειρότερη επίδοσή του από το 2022, υποχώρησε κατά 2,60% στις 38.703,27 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones έκλεισαν στο κόκκινο. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-6,34%), η Apple (-4,82%) -στον απόηχο της κίνησης της Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett να μειώσει στο μισό το μερίδιο της στον τεχνολογικό κολοσσό- και η Cisco Systems (-4,11%).

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε με πτώση 3,43% (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο) στις 16.200,08 μονάδες και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 στις 5.186,33 μονάδες, με πτώση 3%.

Ενδεικτικό της αγωνίας των επενδυτών είναι το γεγονός ότι ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» – ο δείκτης Cboe Volatility – κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην ιστορία του, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Πήγε μέχρι το υψηλό του 65,73 πριν το άνοιγμα της αγοράς, κερδίζοντας 42 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο δείκτης περιόρισε τα κέρδη του για να κλείσει τελικά στο 38,57, πλησιάζοντας σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Περιμένοντας το «σήμα» από τη Fed

Μοιραία, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Fed με τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τρέχει πίσω από τις εξελίξεις καθυστερώντας υπερβολικά να μειώσει τα επιτόκια της. Μάλιστα, τη Δευτέρα ο Π. Κρούγκμαν απηύθυνε έκκληση να επισπεύσει τη μείωση επιτοκίων και να μην περιμένει το Σεπτέμβριο.

Αυτό που συνέβη περιγράφεται από τη φράση «τέλεια καταιγίδα» αφού οι αγορές απλά περίμεναν ένα σήμα από τη Fed ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων αλλά αντί γι’ αυτό δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα. Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη μεταποίηση και την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ύφεση.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 46,8 μονάδες, μεγαλώνοντας την απόσταση του από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Την Παρασκευή ήρθε η χαριστική βολή με τα ακόμα πιο απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με αυτά η οικονομία πρόσθεσε μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο από 179.000 τον προηγούμενο μήνα, αντίθετα δηλαδή με την εκτίμηση των αναλυτών για 175.000 θέσεις. Ακόμα, ο ρυθμός της ανεργίας στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 4,3% από το 4,1%, διαψεύδοντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς που περίμενε να διατηρηθεί στο 4,1%.

Παράλληλα, 4,3% είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας στη χώρα εδώ και σχεδόν 3 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2021.

Η θολή μακροοικονομική εικόνα οδήγησε οικονομολόγους από μεγάλες τράπεζες όπως η Citigroup και η JPMorgan Chase να προβλέψουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Fed θα προχωρήσει στις συνεδριάσεις της τον Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο σε μεγαλύτερες μειώσεις των επιτοκίων της, κατά 50 μονάδες βάσης την κάθε φορά, αντί για 25 μονάδες που είναι το πιο σύνηθες.

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει φυσικά και η οπτική των αναλυτών γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις. «Η οικονομία δεν είναι σε κρίση, τουλάχιστον όχι ακόμα», αναφέρει η Callie Cox της Ritholtz Wealth Management μιλώντας στο Bloomberg. «Αλλά πρέπει να πούμε ότι βρισκόμαστε στη ζώνη κινδύνου. Η Fed κινδυνεύει να χάσει την εικόνα εδώ, αν δεν δει καλύτερα τις ρωγμές στην αγορά εργασίας. Δεν έχει σπάσει κάτι ακόμα, αλλά σπάει και η Fed ρισκάρει να βρεθεί να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις», λέει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Από την άλλη ο Gary Pzegeo της CIBC Private Wealth US σημειώνει στο Bloomberg ότι «η επιβράδυνση ή η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη προκάλεσε μια κλασική φυγή σε πιο ποιοτικές επιλογές, με τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα να είναι ο βασικός τομέας της αγοράς που ωφελήθηκε».

Ο Tony Pasquariello της Goldman Sachs σημειώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου, ακόμα και αν έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας καθώς οι αμερικανικές μετοχές διευρύνουν τις απώλειες τους.

Την ίδια ώρα οι πιέσεις στις μετοχές θα επιμένουν, διαπιστώνει ο Mislav Matejka της JPMorgan Chase & Co. επικαλούμενος την αδύναμη επιχειρηματική δραστηριότητα, την υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα και την επιδείνωση στις προοπτικές των κερδών. Ακόμα, ο πρόεδρος της Chicago Federal Reserve Bank, Austan Goolsbee σε δηλώσεις του στο CNBC εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία δεν φαίνεται να οδεύει για ύφεση, αν και τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.

Σημείωσε πάντως ότι τα στελέχη της Fed θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις αλλαγές στο ευρύτερο [οικονομικό] περιβάλλον και να αποφύγουν να έχουν μια πολύ περιοριστική πολιτική με τα επιτόκια.

«Θέλεις να είσαι τόσο περιοριστικός αν πιστεύεις ότι υπάρχει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης [της οικονομίας]», ανέφερε ο Goolsbee. «Αυτά τα στοιχεία, για μένα, δεν φαίνεται να δείχνουν υπερθέρμανση… με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας να είναι πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, αλλά να μην δείχνουν ακόμα ύφεση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να βλέπουμε μπροστά για το που πάει η οικονομία, ώστε να πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Ο γεωπολιτικός παράγοντας στην εξίσωση των Χρηματιστηρίων

Την ήδη αρνητική εικόνα στις αγορές επιδεινώνει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για την πιθανότητα ευρείας σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ μετά δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν εξάλλου συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, ενώ θα έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Παράλληλα, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

 

Πηγή: iEidiseis