Σε συνέντευξή του στο βρετανικό κανάλι BBC, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε παραχώρηση οποιουδήποτε εδάφους της χώρας του σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία σε λίγες ημέρες, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η χώρα του κάνει πίσω και συμφωνήσει στην παραχώρηση εδαφών θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε «να συνεχίσει να επανέρχεται».

«Οι ρωσικές επιθέσεις συμβαίνουν ήδη από διάφορες κατευθύνσεις» ανέφερε,  εκτιμώντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιστέκονται μέχρι να είναι σε θέση να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση, υπογραμμίζοντας όμως ότι η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση είναι επιβεβλημένη.

«Φυσικά τα σύγχρονα όπλα επιταχύνουν και φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία»

Η συνέντευξη ήρθε μια εβδομάδα μετά από τη συνάντησή του με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη και να ζητήσει σύγχρονα όπλα για την υπεράσπιση της χώρας του. Όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης». Ωστόσο, το Κίεβο έχει ήδη εκφράσει την απογοήτευσή του για την κωλυσιεργία της στρατιωτικής ενίσχυσης με τις παραδόσεις αρμάτων μάχης, που υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα μια σειρά από δυτικές χώρες- συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – να απέχουν ακόμη εβδομάδες από την άφιξή τους στο πεδίο της μάχης.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Ζελένσκι καλείται να διαχειριστεί και την απειλή που εκφράστηκε από τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι θα «διεξάγει πόλεμο μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, ακόμη κι αν έστω και ένας Ουκρανός στρατιώτης παραβιάσει τα σύνορα της χώρας».

«Ελπίζω ότι η Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχει στον πόλεμο», δήλωσε. «Αν το κάνει, θα πολεμήσουμε και θα επιβιώσουμε. Το να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει ξανά τη Λευκορωσία ως ορμητήριο για μια επίθεση θα ήταν τεράστιο λάθος». Να σημειωθεί, ότι ένα χρόνο πριν οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μέρος της πλήρους εισβολής τους από τη Λευκορωσία. Προχώρησαν νότια προς το Κίεβο, αλλά αποκρούστηκαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς υπέστησαν μεγάλες απώλειες

«Σήμερα αυτό που μας κρατάει ζωντανούς είναι η ενότητά μας. Πιστεύω ότι η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωση της. Πρόκειται για μια χώρα του προσεγγίζει την Ευρώπη τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αξιών. Επιλέξαμε αυτό το δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε εδαφικός συμβιβασμός θα μας καθιστούσε πιο αδύναμους σαν κράτος»

«Δεν είναι θέμα συμβιβασμού. Γιατί να φοβόμασταν, άλλωστε, έναν συμβιβασμό; Στην καθημερινή ζωή κάνουμε χιλιάδες συμβιβασμούς. Το ερώτημα είναι με ποιον θα συμβιβαστούμε; Με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη. Διάλογο με τον Πούτιν; Όχι. Επειδή, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη»

Πηγή: BBC