Κολομβιανός οργανισμός εντόπισε ομαδικό τάφο με «πολλαπλά» ανθρώπινα λείψανα σε τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, κατόπιν οδηγιών που έδωσε πρώην ηγέτης επίφοβων ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη κολομβιανός δικαστικός.

Η Μονάδα Έρευνας για Εξαφανισμένα Πρόσωπα (UBPD) εντόπισε τα λείψανα αυτά στον δήμο Χουάν Φρίο (βορειοανατολικά), σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τη μεθόριο με τη Βενεζουέλα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κολομβιανοϊταλού Σαλβατόρε Μανκούσο, οι παραστρατιωτικοί του οποίου παρέδωσαν τα όπλα το 2006 και εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

Στελέχη της μονάδας πήγαν επιτόπου και «διαπίστωσαν πως υπήρχαν πράγματι [ανθρώπινα] λείψανα στην τοποθεσία αυτή», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Blu ο Ρομπέρτο Βιδάλ, ο πρόεδρος της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (JEP), δικαστηρίου αρμόδιου για τα πιο σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία.

Με βάση αυτή την αρχική πληροφορία, «θα αρχίσουν σχολαστική έρευνα προκειμένου (…) να αναγνωριστούν τα πτώματα», πρόσθεσε ο κ. Βιδάλ, το δικαστήριο για το οποίο εργάζεται δημιουργήθηκε δυνάμεις της συμφωνίας ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, όπως και η UBPD.

Ο κ. Βιδάλ δεν διευκρίνισε πόσα πτώματα βρέθηκαν στον Χουάν Φρίο, περιοριζόμενος να αναφερθεί σε «πολλαπλά» λείψανα.

Ο Σαλβατόρε Μανκούσο κατέθεσε τα όπλα το 2006 στο πλαίσιο συμφωνίας ειρήνης με τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010), προτού παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Φυλακισμένος στην Τζόρτζια, στις ΗΠΑ, ο πρώην ηγέτης της οργάνωσης Autodefensas Unidas de Colombia (AUC) ζήτησε τον Μάιο τη συνδρομή της Βενεζουέλας για να βρεθούν τα πτώματα 200 και πλέον ανθρώπων που είχαν θάψει οι άνδρες του στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλ, ο πρώην αρχηγός των AUC έχει υποδείξει «κάποιες [γεωγραφικές] συντεταγμένες στην άλλη πλευρά των συνόρων» όπου πιθανόν βρίσκονται θαμμένα θύματα.

Η UBPD υπολογίζει πως τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι μετατράπηκαν σε θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στην Κολομβία, που διαρκεί έξι δεκαετίες.

Οι AUC έσπερναν τον τρόμο τα χρόνια του 1990, όταν είχαν αποδυθεί σε διωγμό χιλιάδων κατοίκων, απλών επαρχιωτών ή πολιτικών ακτιβιστών, που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τους αντάρτες της άκρας αριστεράς εναντίον των οποίων θεωρητικά πολεμούσαν.

Υπολειμματικές ομάδες ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων σχημάτισαν αργότερα συμμορίες που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.