Μπαίνουμε σε μια απειλητική δυστοπία όπου ένας καταδικασμένος σε θάνατο θα μπορεί να αποφασίσει έως και τον τρόπο με τον οποίο θα αποχαιρετήσει τα εγκόσμια;

Απ’ ότι φαίνεται ναι, καθώς προ ημερών το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας έφτασε σε μια αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση, η οποία εξακολουθεί, 72 ώρες μετά, να διχάσει όλες τις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο δικαστήριο όρισε για τις 8 Ιουνίου την εκτέλεση του θανατοποινίτη Φρανκ Άτγουντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 σε θάνατο για τη δολοφονία ενός οκτάχρονου κοριτσιού. Σε μια απόφαση όμως που θόλωσε τα νερά, του έδωσε το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ του ενέσιμου διαλύματος ή του θαλάμου αερίων, προκειμένου να εκτελεστεί.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι σωφρονιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υδροκυάνιο, το βασικό συστατικό του Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των κρατουμένων. Όμως η μητέρα του Φρανκ Άτγουντ ήταν Εβραία και έφυγε από την Αυστρία το 1939 για να γλιτώσει από τους Ναζί, εξήγησε ο συνήγορος Τζο Πέρκοβιτς. Και φυσικά, η οικογένεια του Ατγουντ έχει «φρίξει» που λέμε για το ενδεχόμενο αυτό, που φέρνει στο νου αλγεινές μνήμες του παρελθόντος.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, η εβραϊκή κοινότητα του Φοίνιξ στην Αριζόνα προσέφυγε, ματαίως, για να εμποδίσει τις Αρχές να χρησιμοποιούν υδροκυάνιο στις εκτελέσεις. «Είναι τρομακτικό που η Αριζόνα επέλεξε το Zyklon-B, το χημικό προϊόν που χρησιμοποίησαν οι Ναζί στο Άουσβιτς για να σκοτώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», εξήγησε ο Τιμ Εκστάιν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας του Φοίνιξ (JCRC).

Αν ο Ατγουντ δεν απαντήσει, εντός 15 ημερών, την μέθοδο εκτέλεσης που προτιμά, τότε by default οι Αρχές θα προχωρήσουν στην θανάτωσή του με ενέσιμο διάλυμα, όπως δηλαδή θα συμβεί, αντίστοιχα, στις 11 Μαΐου με τον θανατοποινίτη Κλάρενς Ντίξον. Ο Ντίξον, που καταδικάστηκε για τον φόνο μιας φοιτήτριας, είχε επίσης στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να δηλώσει αν επιθυμεί να εκτελεστεί σε θάλαμο αερίων, αλλά η τελική σιωπή του σήμαινε ότι δεχόταν να εκτελεστεί με ενέσιμο διάλυμα. Όπως και θα συμβεί όντως.

Στις ΗΠΑ, μόνο επτά πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση αερίων για την εκτέλεση κρατουμένων. Στην πράξη, καμία δεν έχει κάνει τέτοια εκτέλεση από το 1999. Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται εδώ και χρόνια με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος.

Όμως οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτού του πρωτοκόλλου –πιστεύεται ότι το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο στους κατάδικους– και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να εφοδιάσουν τις σωφρονιστικές υπηρεσίες με τέτοια σκευάσματα οδήγησαν στην αναβολή πολλών εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια.