Αν είσαι δημοσιογράφος, δεν βαριέσαι ποτέ να γράφεις ειδήσεις που αφορούν στη Νέα Ζηλανδία.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ανακαλύψει λοιπόν εδώ και λίγα χρόνια το δικό της Ελντοράντο. Κι όπως κάθε χρυσωρυχείο, έτσι κι αυτό συνοδεύεται από την έξαρση της εγκληματικότητας και μάλιστα με την βοήθεια… κοτζάμ Google Earth.

Χρυσές δουλειές κάνουν εδώ και λίγα χρόνια οι καλλιεργητές αβοκάντο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση έχει από το κοινό αυτό το δημοφιλές φρούτο, με τους καλλιεργητές να αυξάνονται κι άλλους τόσους να περιμένουν στην ουρά προκειμένου να πάρουν άδεια καλλιέργειας για τα… Χρυσά Μήλα των εσπερίδων.

«Είναι σαν τα χρήματα να κρέμονται από τα δέντρα», λέει ο Ασμπι Γουάϊτχεντ, ένας εκ των συνολικά 1.800 καλλιεργητών αβοκάντο στη χώρα των Kiwi, όπου η τιμή του δημοφιλούς φρούτου έχει αυξηθεί την τελευταία 5ετία έως και 40%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οργανισμό «New Zealand Avocado» εξαιτίας της υπερ-αυξημένης ζήτησης έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα καθώς όλο και πληθαίνουν τα κρούσματα εισβολής σε οπωρώνες και της περισυλλογής, παράνομα, δεκάδων αβοκάντο τα οποία κατόπιν πωλούνται περίπου 3 τοπικά δολάρια ανά φρούτο, ενώ υπήρξε περίοδος εφέτος που η τιμή ανέβηκε έως και στα 7 δολάρια ανά αβοκάντο, όπως έγραψε η New Zealand Herald.

Αντίστοιχα, όλο και περισσότερο παραγωγοί προσπαθούν να προφυλαχθούν από τους κλέφτες τοποθετώντας συστήματα συναγερμού και αυτόματο φωτισμό στις καλλιέργειές τους, ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να πτοεί τους κλέφτες οι οποίοι επισκέπτονται τους οπωρώνες τα μεσάνυχτα και είτε τοποθετούν σεντόνια και κουβέρτες στο έδαφος και ρίχνουν κάτω τους καρπούς, είτε τους μαζεύουν από τα δέντρα και στην συνέχεια πωλούν τα φρούτα σε τιμές μαύρης αγοράς στο Όκλαντ.

Ο,τι και να χρησιμοποιήσουν οι καλλιεργητές, οι κλέφτες των αβοκάντο θα βρουν τον τρόπο να μπουν στα χωράφια τους και να κλέψουν ένα μέρος από την πολύτιμη σοδειά τους –ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν σημειωθεί δεκάδες τέτοιες «ληστείες».

Ηλεκτρικοί φράκτες, κάμερες παρακολούθησης, συστήματα συναγερμού, όλα τα έχουν παραβιάσει οι… Αρσέν Λουπέν των αβοκάντο.

Μάλιστα, εσχάτως αποκαλύφθηκε κι ο τρόπος που οι κλέφτες αυτοί επιλεγούν τον επόμενο στόχο τους: διαμέσου του Google Earth βρίσκουν ποια χωράφια είναι περισσότερο εκτεθειμένα και ευάλωτα και οργανώνουν εκεί το επόμενο χτύπημα τους.

Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι πάντα υπήρχε το φαινόμενο της κλοπής των αβοκάντο, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την «πλημμύρα» κλοπών που έχει καταγραφεί πρόσφατα.

Πράγματι, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί: πριν μερικά χρόνια, ένας ιταλός καλλιεργητής, ο Ντάνι Γκιούτσι, δολοφονήθηκε από επίδοξους κλέφτες στην προσπάθεια του να προστατεύσει τα χωράφια με τα αβοκάντο του.

«Η εποχή μας είναι πλέον επικίνδυνη για να είσαι καλλιεργητής», τονίζει ο Ρον Μπέιλι, ένας 78χρονος Νεοζηλανδός που κάνει αυτή τη δουλειά τα τελευταία 50 χρόνια κι όπως λέει «πάντα υπήρχαν αυτές οι καταστάσεις, απλώς τώρα η κατάσταση έχει παραγίνει».

Κι όπως λένε οι αστυνομικές αρχές της χώρας, το κύμα της… οπωροκηπευτικής αυτής εγκληματικότητας δεν πρόκειται να κοπάσει, τουλάχιστον για όσο καιρό η ζήτηση θα είναι εξαιρετικά αυξημένη και η παράγωγη θα παραμένει σταθερή.

Google Earth
SONY DSC

Το Google Earth και τα αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι αειθαλές, ιθαγενές του κεντρικού – νοτίου Μεξικού, ένα δέντρο γνωστό και με την ονομασία «βουτυρόδεντρο».

Ανήκει στο γένος Περσέα και ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, όπου από τα αρχαία χρόνια το καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς αφού ο καρπός του ήταν συστατικό της διατροφής τους.

Στη συνέχεια διαδόθηκε και σε άλλες περιοχές, στις Η.Π.Α., Βενεζουέλα, Κολομβία, Χιλή, Κούβα και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία. Στην Ευρώπη έφθασε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν άρχισε η καλλιέργεια του στην Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα έφθασε στη δεκαετία του 1960.

Το αβοκάντο είναι… διαβόητο ως προς το πόσο γρήγορα χαλάει.

Όμως προ μερικών μηνών, μια γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία, βρήκε ένα τρόπο να το κρατάει φρέσκο και μάλιστα μοιράστηκε το hack της μέσω facebook.

Η Cherry Gaddes σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει φύλλα μαρουλιού για να «ντύσε» το αβοκάντο και να το προστατέψει όσο το είχε στο ψυγείο.

Όπως σχολίασε η ίδια, το σκέφτηκε επειδή το μαρουλόφυλλα έτσι κι αλλιώς αυτό κάνουν, δηλαδή προστατεύουν την καρδιά του μαρουλιού από το να χαλάσει.