Τιμώντας την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού το 2024, όπου το αγώνισμα του σκέιτμπορντ θα κάνει τη δεύτερη επίσημη εμφάνισή του, το Design Museum του Λονδίνου φιλοξενεί την έκθεση “Skateboard” ιχνηλατώντας τη σχεδιαστική διαδρομή της σανίδας του σπορ από τη δεκαετία του 1950 όταν κατασκευαζόταν με το χέρι στο σπίτι έως τα σημερινά επαγγελματικά και εξελιγμένα μοντέλα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 90 σπάνιες και ξεχωριστές σανίδες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων επαγγελματικών από Tony Hawk και Sky Brown, καθώς και κασέτες VHS, DVD, περιοδικά και άλλα ενθύμια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by the Design Museum (@designmuseum)

Με επιμέλεια από τον συγγραφέα, ντιζάινερ και σκεϊτμπόρντερ Jonathan Olivares, παρουσιάζεται μια ευρεία γκάμα σανίδων που είναι δάνεια του Skateboarding Hall of Fame Museum της Καλιφόρνιας. Η έκθεση είναι οργανωμένη χρονολογικά και διερευνά την εξέλιξη του σπορ από την εξάσκησή του στα πεζοδρόμια τη δεκαετία του 1950 έως τη συμπερίληψή του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by the Design Museum (@designmuseum)

Αρχικά, εστιάζει στις πρώτες σανίδες – ροδάκια πατινιών προσαρμοσμένα σε ξύλινα κιβώτια – που επέτρεπαν στους σέρφερ να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στα πεζοδρόμια σε μια περίοδο που απουσίαζαν οι κυματοειδείς επικλινείς επιφάνειες. Την προσοχή προσελκύουν το πρώτο επαγγελματικό μοντέλο του 1982 από Tony Hawk, το πρώτο γυναικείο επαγγελματικό μοντέλο της δεκαετίας του 1970 από Logan Earth Ski (το σχεδίασε η Laura Thornhill), οι δύο πρώτες σανίδες με υψωμένο το πίσω μέρος (επινόηση του Larry Stevenson), μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η έκθεση εμβαθύνει στη παγκόσμια πρόσληψη του σκέιτμπορντ τις τελευταίες επτά δεκαετίες· εδώ επικεντρώνεται σε πρώτα τεύχη περιοδικών για το σπορ όπως τα Skateboard! και Skateboard Scene καθώς και την εξέλιξή τους στο περιοδικό Read and Destroy (RAD) τη δεκαετία του 1980.

Η έκθεση “Skateboard” ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου του 2024.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by the Design Museum (@designmuseum)