H παγκόσμια έκθεση παρατήρησης πουλιών Global Birdfair πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Ιουλίου στην Αγγλία, στο Rutland του Leicester και η συμμετοχή της Λέσβου με ειδικό περίπτερο που υλοποίησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κέρδισε το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια των ορνιθοπαρατηρητών.
Πρόκειται για την έκθεση ορόσημο για τους παρατηρητές πουλιών της Αγγλίας, με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Σε αυτή συμμετέχουν για την προβολή τους, προορισμοί για παρατήρηση πουλιών, εξειδικευμένα τουριστικά πρακτορεία για ταξίδια παρατήρησης πουλιών και φύσης, επίσημοι προμηθευτές εξοπλισμού (κυάλια, φωτογραφικές μηχανές, τρίποδα κ.ά.), εκδότες, καλλιτέχνες με τις δημιουργίες τους κ.ά.- 277 εκθέτες και πάνω από 10.000 επισκέπτες. Τα περίπτερα των εκθετών πλαισιώνονται από εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και άλλα δρώμενα με θέμα φυσικά τα πουλιά του κόσμου.
Ας σημειωθεί ότι τα κέρδη των διοργανωτών από την έκθεση (ποσά από την ενοικίαση των περιπτέρων, δημοπρασίες και τα εισιτήρια των επισκεπτών) δωρίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό κάθε χρόνο, για την προστασία και διατήρηση των πουλιών σε διάφορες περιοχές του κόσμου που συντονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση Birdlife. Το φετινό θέμα ήταν «Διατηρώντας της ζωή στα δάση» (Sustaining forest life) στη χώρα του Ισημερινού στη Νότιο Αμερική.
Η αποστολή της Λέσβου είχε τίτλο “The island of Lesvos, Greece” και προετοιμάστηκε (διαδικασίες, υποστηρικτικό υλικό, προβολή) από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με σκοπό να προβάλει τη Λέσβο που διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, σημαντικούς υγροτόπους και ενδιαιτηματα πουλιών και έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόμσιο Γεωπάρκο UNESCO σε παρατηρητές πουλιών και εξειδικευμένα γραφεία τουρισμού.
Η αποστολή περιελάμβανε ένα (διπλό) περίπτερο με παρουσίαση μερικών από τα πιο ξεχωριστά είδη πουλιών της Λέσβου ανά ενδιαίτημα (υγρότοπους, δάση και ελαιώνες, μεσογειακούς θαμνότοπους και βραχώδεις περιοχές), τη μετανάστευση των πουλιών από το νησί και φυσικά το Γεωπάρκο της Λέσβου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να λάβει, από τα στελέχη της αποστολής, εξειδικευμένες πληροφορίες για τα πουλιά της Λέσβου (πότε και που μπορεί να δει το καθένα), ποιες είναι οι καλύτερες περίοδοι για να επισκεφτεί το νησί και σε ποιες περιοχές μπορεί να μείνει ώστε να βρει τα πουλιά που θέλει. Επιπλέον, διανεμήθηκε ειδική για την έκθεση κάρτα με πληροφορίες (QR-code) για τα πουλιά και το Γεωπάρκο της Λέσβου, καθώς και άλλο έντυπο υλικό του μουσείου (με πληροφορίες για τη φύση της Λέσβου, χάρτες κλπ).
Τέλος, η συμμετοχή της Λέσβου προβλήθηκε και με παρουσίαση στους επισκέπτες με θέμα την παρατήρηση πουλιών στη Λέσβο το περασμένο Σάββατο 15 Ιουλίου. Στην παρουσίαση έγινε εκτενής αναφορά στα είδη πουλιών της Λέσβου (όλες τις εποχές του χρόνου με έμφαση στην άνοιξη και το φθινόπωρο), τις καλύτερες περιοχές για την παρατήρησή τους και τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που καταγράφηκαν τη φετινή άνοιξη.
Η αποστολή στελεχώθηκε από την δρ Ελένη Γαληνού, υπεύθυνη για την καταγραφή και προβολή ορνιθοπανίδας στο μουσείο, και τον Στέλιο Ζαννέτο, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και οι δύο με σημαντική εμπειρία σε θέματα παρατήρησης πουλιών στη Λέσβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ