Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από 12 ώρες. Δώδεκα θύματα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 62 το 2022. Στη Σουηδία, ο πόλεμος των συμμοριών συνεχίζει να σκοτώνει, σε σημείο που ο αρχηγός της αστυνομίας Anders Thornberg συγκρίνει τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών με «τρομοκρατική βία» και ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ulf Kristersson ανακοίνωσε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ότι ο στρατός θα έρθει σε βοήθεια των δυνάμεων του νόμου και της τάξης.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά τα ιδιαίτερα σοκαριστικά πρόσφατα γεγονότα έχουν προκαλέσει σοκ στη σουηδική κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν με έναν πυροβολισμό κοντά σε ένα αθλητικό γήπεδο, όπου προπονούνταν δεκάδες παιδιά, στις 18:43 το απόγευμα της Τετάρτης, στη συνοικία Fruängen της νοτιοδυτικής Στοκχόλμης. Ένας 18χρονος άνδρας σκοτώθηκε. Τρεις ώρες αργότερα, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά, δύο άνδρες έγιναν στόχος στην περιοχή Jordbro. Ο ένας επέζησε, ο άλλος όχι.

Στη συνέχεια, στις 3:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, μια αυτοσχέδια βόμβα εξερράγη μπροστά από ένα κτίριο σε ένα χωριό βόρεια της Ουψάλα, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Η Soha Saad, μια 24χρονη γυναίκα που ζούσε στο διαμέρισμα δίπλα σε εκείνο του άνδρα που αποτέλεσε στόχο της βόμβας, σκοτώθηκε ακαριαία. Η νεαρή δασκάλα ήταν το τρίτο παράπλευρο θύμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε αυτές τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών. Αυτές οδήγησαν επίσης στο θάνατο ενός 23χρονου άνδρα στην Ουψάλα και του Erik Viiri, 71 ετών, ο οποίος έπαθε αναπηρία όρασης αφού τον πέτυχε σφαίρα κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε παμπ στο Sandviken, 120 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξουσιοδοτήσει τον στρατό να συνδράμει την αστυνομία στην καταπολέμηση των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων.

Αυτά τα σχόλια έρχονται μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ulf Kristersson με τον επικεφαλής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και τον αρχηγό της αστυνομίας την Παρασκευή για να συζητήσουν τρόπους ανάσχεσης της αυξανόμενης βίας των συμμοριών στη χώρα.

Μετά τη συνάντηση, ο Kristersson δήλωσε ότι η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν επίσημη εντολή να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου που περιορίζει τις περιστάσεις στις οποίες η αστυνομία μπορεί να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Το κύμα βίας είναι… πρωτοφανές στη Σουηδία, αλλά είναι επίσης πρωτοφανές στην Ευρώπη, καμία άλλη χώρα δεν έχει μια κατάσταση όπως αυτή που έχουμε», είπε.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει όλη τη δουλειά μόνη της».

Ο επίτροπος της εθνικής αστυνομίας Anders Thornberg, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα αναλάβουν «άμεσα» καθήκοντα αστυνόμευσης.

Ο Kristersson δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αστυνομία με γνώσεις σχετικά με τα εκρηκτικά, την εφοδιαστική των ελικοπτέρων και τις αναλύσεις, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς να αλλάξει κανένας νόμος.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», δήλωσε ο Kristersson κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος το βράδυ της Πέμπτης.

«Αυτό δεν είναι Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η Σουηδία», δήλωσε η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Magdalena Andersson.

Ο Kristersson επέρριψε την ευθύνη για την κρίση σε χρόνια πολιτικής αφέλειας, ιδίως υπό τις κυβερνήσεις υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και την αναβαθμισμένη αντιμεταναστευτική ρητορική. Το Μετριοπαθές Κόμμα του Kristersson ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών.

«Οι ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και η αποτυχημένη ενσωμάτωση μας οδήγησαν εδώ», δήλωσε.

Οι νέοι νόμοι θα δώσουν στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για την καταπολέμηση της δραστηριότητας των συμμοριών, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών και των σωματικών ερευνών σε ορισμένες περιοχές, αυστηρότερες ποινές για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες και διπλές ποινές για ορισμένα εγκλήματα.

«Θα τους δικάσουμε. Αν είναι Σουηδοί πολίτες θα κλειστούν μέσα με μεγάλες ποινές φυλάκισης, ενώ αν είναι αλλοδαποί θα απελαθούν», δήλωσε ο Kristersson.

«Θα απελάσουμε τους αλλοδαπούς που κινούνται σε κύκλους εγκληματικών συμμοριών, ακόμη και αν δεν έχουν διαπράξει έγκλημα», πρόσθεσε.

Κατασκευάζονται επίσης νέες φυλακές για νέους, ώστε να διαχωρίζονται οι νεαροί παραβάτες από τους ενήλικες εγκληματίες.

Με πληροφορίες από: Le Monde, Euronews