Όταν πρόκειται για την απειλή πυρηνικού πολέμου, πρόσκρουσης αστεροειδούς ή ακόμη και ηφαιστειακής έκρηξης, ορισμένες χώρες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να επιβιώσουν και να ανοικοδομηθούν μετά από τέτοιες καταστροφές. Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε τις κορυφαίες χώρες που προσφέρουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Ας εξερευνήσουμε τα ευρήματα και ας ανακαλύψουμε τα καλύτερα μέρη για να αναζητήσετε καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Risk Analysis, η Αυστραλία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ακολουθούμενη από τη γειτονική της Νέα Ζηλανδία. Τα έθνη αυτά βρέθηκαν να είναι καταλληλότερα για να αντέξουν τα επακόλουθα καταστροφικών γεγονότων, όπως ο πυρηνικός πόλεμος, η έκρηξη ενός μεγάλου ηφαιστείου ή οι συγκρούσεις αστεροειδών.

Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη συνέκριναν 38 διαφορετικά νησιωτικά κράτη με βάση 13 βασικούς παράγοντες που προβλέπουν τη μετα-αποκαλυπτική επιβίωση. Οι παράγοντες αυτοί περιλάμβαναν την παραγωγή τροφίμων, την ενεργειακή αυτάρκεια, τις κατασκευαστικές δυνατότητες και την ανθεκτικότητα του τοπικού κλίματος μετά την καταστροφή. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία διακρίθηκαν σε αυτούς τους τομείς, εξασφαλίζοντας τις θέσεις τους στην κορυφή της κατάταξης επιβίωσης.

Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της Αυστραλίας:

Η ισχυρή υποδομή της Αυστραλίας, τα άφθονα ενεργειακά αποθέματα, ο ισχυρός αμυντικός προϋπολογισμός και το σημαντικό απόθεμα τροφίμων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υψηλή κατάταξή της. Η χώρα έχει τη δυνατότητα να θρέψει έναν σημαντικά μεγάλο πληθυσμό ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες. Ωστόσο, οι στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ την καθιστούν επίσης πιθανό στόχο σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Τα μοναδικά πλεονεκτήματα της Νέας Ζηλανδίας:

Η Νέα Ζηλανδία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα που συμβάλλουν στη δυνατότητα επιβίωσής της. Το μακροχρόνιο καθεστώς της μηδενικής κατοχής πυρηνικών όπλων εξασφαλίζει την ασφάλειά της σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Επιπλέον, η γειτνίαση της Νέας Ζηλανδίας με τον ωκεανό την προστατεύει από τις δραστικές μειώσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από παρατεταμένες περιόδους σκότους. Το κράτος της μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εξαιρετικά αποτελεσματική οικονομία εξαγωγών τροφίμων, εξασφαλίζοντας άφθονα τρόφιμα για τους πολίτες του, ακόμη και σε χειρότερα σενάρια.

Παρά τους άφθονους διατροφικούς πόρους και την ισχυρή κοινωνική συνοχή της Νέας Ζηλανδίας, η μελέτη εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εξάρτησή της από το εμπόριο. Σε περίπτωση διακοπής του παγκόσμιου εμπορίου, η κοινωνική σταθερότητα της χώρας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Άλλα νησιωτικά έθνη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, καθώς η κατάρρευση των βιομηχανιών και της κοινωνικής συνοχής θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανθεκτικότητά τους.

Οι υπερδυνάμεις και το μέλλον της ανθρωπότητας

Υπερδυνάμεις όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδέχεται να βιώσουν σημαντική μείωση της παραγωγής τροφίμων κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού χειμώνα, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία την υιοθέτηση νέων γεωργικών τεχνολογιών.

Αν και καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πλήρως προετοιμασμένη για την καταστροφή που θα προκαλέσει ένας πυρηνικός πόλεμος ή η πρόσκρουση αστεροειδούς, η μελέτη αναδεικνύει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία ως τους πιο ευνοϊκούς προορισμούς για επιβίωση και ανοικοδόμηση. Αυτά τα έθνη διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, τις υποδομές και τις γεωργικές δυνατότητες για να συντηρήσουν τους πληθυσμούς τους ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να αντιμετωπίσουμε τα πιθανά τρωτά σημεία για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε.

Πηγή: The Jerusalem Post