Οι Γάλλοι αξιωματούχοι στο νησί Saint-Martin της Καραϊβικής αναζητούν τρόπους για να καταπολεμήσουν μια εισβολή πράσινων πιθήκων, που κατηγορούνται ότι απειλούν την εύθραυστη βιοποικιλότητα του τροπικού τουριστικού κέντρου, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Τα θηλαστικά, τα οποία προέρχονται από την Αφρική, αναπαράγονται με ανησυχητικό ρυθμό απειλώντας την επιβίωση ορισμένων αυτόχθονων ειδών, είπαν. Το νησί του Saint-Martin, που βρίσκεται μεταξύ της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός που διαθέτει αμμώδεις παραλίες και ποικίλη άγρια ζωή.

Οι πράσινες μαϊμούδες, οι οποίες αρχικά ήρθαν στο νησί ως κατοικίδια που ανήκαν σε ξένους αποίκους ή σε εμπορικά πλοία, έχουν εξαπλωθεί σε όλο το νησί με αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής.

Οι ολλανδικές αρχές προχώρησαν πρόσφατα σε ένα ριζοσπαστικό βήμα, διατάσσοντας τη θανάτωση 450 από τα θηλαστικά, που πήραν το όνομά τους από το χρυσοπράσινο τρίχωμά τους. Το Nature Foundation St. Maarten, μια ΜΚΟ, θα αναλάβει τη σύλληψη των πράσινων πιθήκων για τη θανάτωσή τους στο πλαίσιο ενός τριετούς σχεδίου για τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού τους.

«Ο αριθμός των πιθήκων στο Saint-Martin θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν ληφθούν μέτρα και οι συνέπειες για τα ενδημικά οικοσυστήματα του νησιού θα είναι σοβαρές», έγραψε το ίδρυμα σε δελτίο τύπου τον Δεκέμβριο. «Το συγκεκριμένο είδος προκαλεί καταστροφές στα ενδημικά είδη, ιδίως στα νησιωτικά κράτη. Τα ισχυρά θαλάσσια και χερσαία περιβάλλοντα με υγιή βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Το ίδρυμα επικαλέστηκε επίσης μια πρόσφατη μελέτη από το St. Kitts που έδειξε ότι ο σημερινός αριθμός των πιθήκων εκτιμάται ότι είναι 40 χιλιάδες – αριθμός ίσος με τον ανθρώπινο πληθυσμό του St. Kitts.

Από την πλευρά της Γαλλίας, οι αρχές δήλωσαν ότι εξακολουθούν να διερευνούν τα γεγονότα. Η θεαματική αύξηση του πληθυσμού τους θα μπορούσε να επηρεάσει τη βιοποικιλότητα της περιοχής, δήλωσε ο Julien Chalifour, επιστήμονας του Φυσικού Καταφυγίου του νησιού.

Οι πίθηκοι έχουν αποκτήσει τη φήμη ότι συμπεριφέρονται επιθετικά στους κατοίκους και τα κατοικίδια ζώα τους, καθώς και ότι αναποδογυρίζουν κάδους απορριμμάτων, καταστρέφουν κήπους και αφοδεύουν στις ιδιοκτησίες των ανθρώπων. Οι μη αυτόχθονες πίθηκοι δεν είναι επιλεκτικοί στην κατανάλωση τροφής και καταναλώνουν σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων αυγών πουλιών, καλλιεργειών και καλλωπιστικών και οπωροφόρων φυτών και δέντρων.

«Επωφελούνται από την αφθονία τροφής χάρη στις πολλές βροχές, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής», δήλωσε ο Chalifour. «Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Βρίσκονται παντού».

Οι αξιωματούχοι διόρισαν μια ζωολόγο, τη Nathalie Duporge, για να ηγηθεί μιας «εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων» προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Το γαλλικό μισό του Saint-Martin έγινε αυτοτελές γαλλικό έδαφος το 2007, ενώ προηγουμένως ανήκε διοικητικά στη Γουαδελούπη, τη μεγαλύτερη αποικία της Γαλλίας στην Καραϊβική, ενώ είχε πληθυσμό λίγο πάνω από 32 χιλιάδες κατοίκους το 2020.

Φωτ.: Ashraful Pranto / Unsplash

Πηγή: CBS