Όταν βρίσκεσαι στην ισχυρή (και εξαιρετικά λεπτή) θέση του POTUS, δηλαδή του President Of The United States, τι ακριβώς θα περίμενε ο καθένας από εμάς να κάνει ένας δυνητικός Πλανητάρχης;
Να μελετάει πληροφορίες γεωπολιτικής φύσεως που φτάνουν στο Οβάλ Γραφείο απευθείας από το αμερικανικό Πεντάγωνο; Μάλλον.
Να εστιάζει πάνω στις μελλοντικές διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με συμμάχους και εχθρούς; Προφανώς.
Να περνάει την ώρα του βυθισμένος στις ενδελεχείς και αναλυτικές αναφορές που του παραδίδει καθημερινά η CIA; Ίσως.
Μόνο που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για όσο καιρό βρισκόταν στην θέση του επικεφαλής της χώρας, μόνο αυτά δεν έκανε.
Αντιθέτως, στα καθημερινά, σχεδόν σουρεαλιστικά μίτινγκ που είχε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, επιδιδόταν σε μια ακατάσχετη μπουρδολογία σε κίτρινους και ροζ τόνους, ζητώντας από τους υφισταμένους του να του δώσουν πληροφορίες που γειτνίαζαν με το κουτσομπολιό, όπως, λόγου χάρη, τις ερωτικές επιδόσεις αντιπάλων του στο κρεβάτι ή τις σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την συζυγό του, Μπριζίτ Τρονιέ.
Ως πρόεδρος των ΗΠΑ λοιπόν, ο Τραμπ δεν έδειχνε, όλως παραδόξως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ούτε σε μυστικά προγράμματα ανάπτυξης προηγμένων οπλικών συστημάτων από εν δυνάμει εχθρούς των ΗΠΑ, ούτε στις λεπτομέρειες όσον αφορά τις ευρύτερες πολιτικές εθνικής ασφάλειας της χώρας του.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησής του, ο Τραμπ ελκόταν περισσότερο από κουτσομπολιά, φήμες που συνόρευαν με την σαφή «κιτρινιά», πιπεράτες διηγήσεις αναφορικά με άλλους ηγέτες και (πολύ) προσωπικά στοιχεία ανθρώπων που θα συναντούσε, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι New York Times.
«Σε αντίθεση με κάποιους από τους προκατόχους του, ο πρόεδρος Τραμπ δεν ενδιαφερόταν για τις εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών όσον αφορά τα Α.Τ.Ι.Α αλλά έκανε ερωτήσεις για τις επικρατούσες θεωρίες συνομωσίας ως προς την δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, για την όψη των πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και για το μέγεθος και την ισχύ του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου», σημειώνει το δημοσίευμα-ρεπορτάζ που επικαλείται πολλαπλές μαρτυρίες. Και συνεχίζει:
«Ο Τραμπ νοιαζόταν κυρίως για θέματα που περιστρέφονταν γύρω από τις προσωπικές του σχέσεις με τους παγκόσμιους ηγέτες και από την ισχύ που κατείχε ως επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ενθουσιαζόταν επίσης με τις λεπτομέρειες όσον αφορά στις μυστικές αποστολές για την εξόντωση στόχων, όπως εκείνες που οδήγησαν στο θάνατο του Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ηγέτη του ISIS, και του ιρανού υποστρατήγου και ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμάνι».
Ο Τραμπ επίσης είχε διαρκώς μια διάθεση του στυλ «δώστε μου κουτσομπολιά για τους ομολόγους μου», γι αυτό και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, «παθιαζόταν κάθε φορά που ενημερωνόταν για πιθανές εξωσυζυγικές σχέσεις προέδρων ή πρωθυπουργών στη διεθνή σκηνή». Μάλιστα, ο Τραμπ καυχιόταν συχνά ότι διέθετε έναν τεράστιο και αναλυτικό φάκελο για την σεξουαλική ζωή του προέδρου Μακρόν με την συζυγό του, Μπριζίτ.
Θυμίζουμε εδώ ότι στις 8 Αυγούστου το FBI εισέβαλε στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα και εκεί κατασχέθηκαν κουτιά με απόρρητα έγγραφα ως μέρος ποινικής έρευνας. Ένα από τα αρχεία ονομάζεται «Ο Σεξουαλικός Φάκελος του Μακρόν». Το μυστηριώδες αρχείο, «Αντικείμενο 1α», καταχωρήθηκε από το FBI ως «Απόρρητες Πληροφορίες για τον Πρόεδρο της Γαλλίας». Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ο Τραμπ απολάμβανε να λέει ότι ο Μακρόν ήταν «άτακτος». Όπως αναφέρει η dailymail.co.uk, μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί τί περιέχουν τα αρχεία, όμως ορισμένοι εικάζουν ότι ο Μακρόν είναι ομοφυλόφιλος και ότι ο Τραμπ ήξερε τους εραστές του. Με βάση το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ πραγματοποιούσε την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία το 2017, αναγκάστηκε να αρνηθεί ότι ήταν μέρος ενός «πλούσιου λόμπι ομοφυλοφίλων», αρνούμενος τις υποθέσεις ότι είχε μια παθιασμένη σχέση με τον Ματιέ Γκαλέ, το τότε 40 ετών αφεντικό του Radio France.
Επιστρέφοντας πάντως στα του Τραμπ, οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν επίσης ότι πολλές από τις πληροφορίες, το εμπιστευτικό αυτό υλικό ή ακόμη και τις απόρρητες φωτογραφίες, ο Τραμπ στη συνέχεια τις κρατούσε και τις έπαιρνε μαζί του στα ιδιαίτερα δωμάτια του -παραμένει άγνωστο τι έκανε με αυτά ενόσω ήταν μόνος.
Το σίγουρο είναι ότι ζητούσε από την CIA να τους παραδίδει και την παραμικρή, σκανδαλιστική ή όχι, λεπτομέρεια που αφορούσε στις ζωές και την καθημερινότητα των «εχθρών» του, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, η Ανγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και ο Τζάστιν Τριντό του Καναδά. Και όλα αυτά προκειμένου, όπως επαιρόταν ο ίδιος, «να έχει το πιθανό πλεονέκτημα [της γνώσης] στο πλαίσιο των συνομιλιών του μαζί τους».
«Το μόνο που τον νοιάζει είναι η υπεροχή έναντι των αντιπάλων του. Δεν αντιλήφθηκα από την εμπειρία μου ότι έχει μια ιδεολογικά τεκμηριωμένη άποψη για κάτι. Ολα σχετίζονται με το τι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη στιγμή ως μέσο άσκησης επιρροής», ανέφερε σχετικά η Σου Γκόρντον, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ χαρακτηριστικό της απροθυμίας του Τραμπ να παίξει τον ρόλο του ως όφειλε είναι ένα περιστατικό που αναφέρει ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος υποστηρίζει πως «μια φορά ίδρωσε ώσπου να καταφέρει να κερδίσει την προσοχή του», στο πλαίσιο ενημέρωσής του για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, καθώς ο τότε πρόεδρος παρακολουθούσε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στα πλαίσια του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η ουσία, κατά το ρεπορτάζ, έγκειται στο ότι ο Τραμπ κρατούσε όλες αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό του, αποκόπτοντας τον οιονδήποτε από το να έχει πρόσβαση σε αυτές (κάτι μας θυμίζει αυτό ως προς την πρόσφατη εγχώρια πραγματικότητα με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ).
«Δεν μπορούσες τότε να πεις “όχι” στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε ο Μπόλτον, προσθέτοντας εμφατικά ότι «για τον Τραμπ, κάθε φορά που ζητάς κάτι πίσω, σημαίνει ότι δεν τον εμπιστεύεσαι».
Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν στους Νew York Times, ισχυρίζονται πως θυμούνται χαρακτηριστικά τον Τραμπ να ζητάει όντως να κρατήσει κάποια συγκεκριμένα έγγραφα στην κατοχή του, αν και οι ίδιοι προσωπικά θεωρούν πως είναι «αδύνατο» να συγκεντρώθηκαν έτσι οι εκατοντάδες σελίδες που εντοπίστηκαν μέσα σε δεκάδες κουτιά στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, εκεί όπου εισέβαλλε προ ενός μήνα το FBI.
Ωστόσο, οι ίδιοι πρώην αξιωματούχοι που μίλησαν στους New York Times θυμούνται πως κατά τις τελευταίες ημέρες του Τραμπ στην εξουσία, η κατάσταση στον Λευκό Οίκο ήταν «χαοτική», καθώς τα μέλη του προσωπικού προσπαθούσαν να συλλέξουν τα όποια έγγραφα στα κρυφά, ούτως ώστε να μην τους διατάξει ο Τραμπ να σταματήσουν, δεδομένου ότι εξακολουθούσε να διατείνεται ότι είχε κερδίσει τις εκλογές και ήταν, άρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.