Κάθε πρωί στα απομακρυσμένα βουνά του Ουζμπεκιστάν, παιδιά προσχολικής ηλικίας επιβιβάζονται σε κίτρινα σχολικά λεωφορεία εξοπλισμένα με παιδικά αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια και εκπαιδευμένους δασκάλους. Τα παιδιά, θα περάσουν τις επόμενες ώρες ζωγραφίζοντας, παίζοντας, φτιάχνοντας χειροτεχνίες και τραγουδώντας. Αυτή η προσχολική εμπειρία, θα είναι η πρώτη τους γεύση από κάτι που αποτελεί στάδιο ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια των μελλοντικών τους δυνατοτήτων.

Πριν από πέντε χρόνια, μόλις ένα στα τέσσερα παιδιά στη χώρα πήγαινε σε νηπιαγωγείο, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές μόλις ένα στα δέκα. Η κυβέρνηση σκέφτηκε μια πρωτότυπη λύση: ειδικά σχεδιασμένα σχολικά λεωφορεία στα οποία τα παιδιά ηλικίας τριών έως επτά ετών θα εκπαιδεύονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: UNESCO

Από τότε που ξεκίνησαν το 2017, η εγγραφή στην προσχολική εκπαίδευση έχει εκτοξευθεί από το 27% στο 67%, ενώ στόχος είναι να φτάσει στο 80% μέχρι το 2026.

Τα λεωφορεία ταξιδεύουν μέσα στα βουνά, σταματώντας σε διαφορετικό χωριό κάθε μέρα, παρέχοντας τρεις ώρες μάθησης με βάση το παιχνίδι σε έως και 16 παιδιά κάθε φορά. Κάθε λεωφορείο είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες για τη λειτουργία του κλιματισμού και ενός φούρνου μικροκυμάτων, καθώς και ένα μικροσκοπικό μπάνιο. Τα λεωφορεία αυτά, μπορούν να λειτουργήσουν εκτός δικτύου ενέργειας, κάτι που είναι απαραίτητο σε περιοχές όπου το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό είναι σπάνια αγαθά.

«Το να δώσουμε σε όλα τα παιδιά πρόσβαση σε προσχολική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, με φροντίδα και δημιουργικότητα είναι το κλειδί», δήλωσε η Stefania Giannini, βοηθός γενικός διευθυντής για την εκπαίδευση της Unesco. «Το πρόγραμμα “Νηπιαγωγείο σε ρόδες” του Ουζμπεκιστάν προσφέρει ένα μοντέλο που μπορεί να εμπνεύσει χώρες σε όλο τον κόσμο να επιτύχουν τον ίδιο στόχο».

Πηγή: Positive News