Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία έπειτα από σχεδόν έναν μήνα εχθροπραξιών. Στο στόχαστρο κτήρια όπου βρίσκονταν άμαχοι, ενώ μέχρι και παιδιά είτε έχουν χάσει τη ζωή τους είτε είναι εγκλωβισμένα.

Στη Μαριούπολη που βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο, σύμφωνα με τοπικές Αρχές, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν καλλιτεχνικό σχολείο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο 400 άμαχοι, χωρίς αναφορές για θύματα. Εκατοντάδες υπολογίζεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπόγειο του θεάτρου που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, ενώ 19 παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 17 ετών, τα περισσότερα ορφανά έχουν εγκλωβιστεί σε σανατόριο της πόλης.

Σε 400.000 εκτιμώνται οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο όταν χτυπήθηκε από το ρωσικό πυροβολικό πολυκατοικία κοντά σε βιομηχανική περιοχή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με ανάρτηση της αστυνομίας του Χαρκόβου, ανάμεσα στα θύματα είναι ένα παιδί εννέα ετών.

Στην πόλη Τσερνίγιβ στον βορρά, ο Δήμαρχος κάνει λόγο για πυρά που έπληξαν το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες, ενώ η πόλη ήδη αντιμετωπίζει πλήρη ανθρωπιστική καταστροφή.

Στο Κίεβο, τουλάχιστον 20 βρέφη έως και λίγων ημερών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, παραμένουν εγκλωβισμένα σε καταφύγιο αναμένοντας να τα παραλάβουν οι γονείς τους που δεν μπορούν να φτάσουν από συνεχή πυρά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα.

Επίθεση σήμερα με πυραύλους κρουζ από ρωσικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, μεταδίδει το Πρακτορείο Interfax.

Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη, το 90% έχει σωριαστεί σε ερείπια, με το δήμαρχο της πόλης να καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι με τη βία απομακρύνουν χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις, είδηση που ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι λεωφορεία μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες από το στρατηγικό λιμάνι στη Ρωσία αυτές τις μέρες.

Το Σάββατο (19/3) 6.623 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από τις πόλεις τους, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, λέει η Ουκρανία. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα Κυριακή 20/3 θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων.

Και το πρωί της Κυριακής 20/3, ακούστηκαν αντιαεροπορικές σειρήνες στις κυριότερες πόλεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, διεξάγοντας αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει επικίνδυνους εθνικιστές.

Πυραυλική επίθεση με Κρουζ και Kinzhal

Eπίσης η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή 20/3 ότι -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, αυτή τη φορά για να καταστρέψει απόθεμα καυσίμων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε δελτίο Τύπου αναφέρει: «Μεγάλο απόθεμα καυσίμου καταστράφηκε από πυραύλους Κρουζ τύπου “Kalibr’” που εκτοξεύθηκαν από την Κασπία Θάλασσα, καθώς και από βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από το αεροναυτικό σύστημα “Kinzhal” από τον εναέριο χώρο της Κριμαίας». Το υπουργείο ανέφερε ότι το πλήγμα έγινε στην περιφέρεια Μικολάγεφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του, καταστράφηκε «η βασική πηγή ανεφοδιασμού με καύσιμα των ουκρανικών τεθωρακισμένων» που είναι ανεπτυγμένα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι «Kinzhal» («στιλέτα» στα ρωσικά) και οι πύραυλοι Κρουζ «Zircon» ανήκουν σε οικογένεια όπλων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτηρίζει «ανίκητα», καθώς σύμφωνα με τη Μόσχα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των αντιπάλων της.

Το Σάββατο η Μόσχα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε την προηγουμένη πυραύλους «Kinzhal» εναντίον στόχου στην Ουκρανία. Εάν πράγματι έγινε τέτοιο πλήγμα, πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, σε πόλεμο, αφότου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2018.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι πύραυλοι «υψηλής ακρίβειας» έπληξαν κέντρο εκπαίδευσης των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στη Ζιτόμιρ, 150 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. «Πάνω από 100 μέλη των (ουκρανικών) ειδικών δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν» στο πλήγμα αυτό, διαβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Είναι αδύνατη η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ζελένσκι: Τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου η κατάληψη της Μαριούπολης

Σε νέο μήνυμά του ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την κατάληψη της Μαριούπολης «τρομοκρατία και έγκλημα πολέμου που θα μείνει στη μνήμη για τους επόμενους αιώνες», επίσης δήλωσε πως «Οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι πολεμούν πιο επαγγελματικά από τον ρωσικό στρατό».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που συγκεντρώνει όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα σε μια πλατφόρμα, επικαλούμενος τη σημασία της «ενιαίας πολιτικής πληροφόρησης», με την επίκληση του στρατιωτικού νόμου, ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση η προεδρία της χώρας. Οι ουκρανικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχιζαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το διάταγμα, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, δεν διευκρινίζει πόσο σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.

Η Ουκρανία εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση στην περιοχή Βολίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τις ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ, επίσημα ο ΟΗΕ έχει καταγράψει περίπου 850 νεκρούς και 1.400 τραυματίες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εκτιμά ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Παράλληλα αναφέρει ότι περισσότεροι από 3,3 εκ.πρόσφυγες έχουν διαφύγει εκτός και περίπου 6,5 εκ. έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό.

Ρεπορτάζ: ΕΡΤ/Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP