Φοιτήτριες πανεπιστημίων στο Αφγανιστάν εκδιώχθηκαν σήμερα από τις πανεπιστημιουπόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορευτεί στις γυναίκες η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με μια επιστολή που εστάλη στα πανεπιστήμια από το υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης και προκάλεσε την καταδίκη ξένων κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών. «Πήγαμε στο πανεπιστήμιο, οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και μας είπαν “δεν σας επιτρέπεται να εισέλθετε στο πανεπιστήμιο μέχρι νεωτέρας”…όλες έκλαιγαν», λέει η Σαΐστα, μια φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ.
Ένας καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι το πανεπιστημιακό προσωπικό έδιωξε τις φοιτήτριες στην πύλη του πανεπιστημίου γιατί δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει την εντολή.
Η απαγόρευση στις φοιτήτριες είναι πιθανόν να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να κερδίσουν την διεθνή αναγνώριση και να απαλλαγούν από τις κυρώσεις που πλήττουν σφοδρά την οικονομία.
Η τριτοετής φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Χασίμπα, που ζει στην Καμπούλ, λέει ότι διάβαζε για τις εξετάσεις της όταν πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Είναι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, είναι απίστευτο, δεν πιστεύω ότι συνέβη», λέει. «Όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση για τις γυναίκες σε μια κοινωνία πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον;», διερωτάται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν. Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουν εκφραστεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών .
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του κινήματος, ο οποίος εδρεύει στην Κανταχάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις. Διπλωματικές και επίσημης πηγές των Ταλιμπάν έχουν πει στο Reuters ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση από την ηγεσία.
«Η απόφαση αναμενόταν επί εβδομάδες αναγκάζοντας κάποιους δυτικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να μιλάνε για επιπρόσθετες κυρώσεις και για επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς», λέει ο Γκρέιαμ Σμιθ, ανώτερος σύμβουλος στην μκο International Crisis Group. «Αλλά η οργή της Δύσης θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ηγεσίας των Ταλιμπάν, που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα τείχος απέναντι στον έξω κόσμο», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει ειρηνικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, αλλά ότι οι ξένοι δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν. Τα περισσότερα κορίτσια δεν μπορούν να συνεχίσουν στο σχολείο μετά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει πει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, έκανε μια αιφνιδιαστική αναστροφή ως προς τις ενδείξεις ότι θα άνοιγε όλα τα γυμνάσια θηλέων τον Μάρτιο.
Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Το Βερολίνο και το Παρίσι καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα πως οι Ταλιμπάν «αποφάσισαν να καταστρέψουν το μέλλον της ίδιας τους της χώρας» απαγορεύοντας στις Αφγανές να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε πως θα θέσει το ζήτημα αυτό στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
«Καταστρέφοντας το μέλλον των κοριτσιών και των γυναικών στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να καταστρέψουν το μέλλον της ίδιας τους της χώρας. Θα θέσω αύριο το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της G7», έγραψε στο Twitter η υπουργός, η χώρα της οποίας προεδρεύει της G7 μέχρι το τέλος του έτους. «Ο κόσμος κοιτάζει», πρόσθεσε απευθυνόμενη στους αφγανούς αξιωματούχους.
Η γερμανική διπλωματία δεν διευκρίνισε το πλαίσιο αυτής της συζήτησης των επτά δυνάμεων (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία). Μπορεί να οργανωθεί μια τηλεφωνική συνεδρίαση, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Εξάλλου το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης σήμερα «με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα» την εν λόγω απόφαση των αφγανικών αρχών, την οποία χαρακτήρισε «βαθιά σοκαριστική».
«Αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αναρίθμητων παραβιάσεων και περιορισμών στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των Αφγανών που έχουν ανακοινωθεί από τους Ταλιμπάν», αντέδρασε η εκπρόσωπος του Κε ντ’ Ορσέ Αν-Κλερ Λεζάντρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η Γαλλία υπενθυμίζει τη σταθερή δέσμευσή της υπέρ ενός παγκόσμιου δικαιώματος στην εκπαίδευση και την ιδιαίτερη προσοχή που αποδίδει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κοριτσιών, των εφήβων και των γυναικών».
Ερωτηθείσα αν οι χώρες της G7 μπορεί να αναφερθούν στο ζήτημα αυτό στην επόμενη συνεδρίασή τους, η Λεζάντρ δήλωσε: «δεν νγωρίζω αν αυτό το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη», όμως «θα υπάρξει πιθανότατα μια συλλογική καταδίκη» της απόφασης των Ταλιμπάν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι επίσης «βαθιά θορυβημένος» για την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν και ζήτησε το καθεστώς στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να «εγγυηθεί ισότητα στην πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του. «Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαιώνει ότι η στέρηση της εκπαίδευσης όχι μόνο παραβιάζει την ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά θα έχει επίσης καταστροφικό αντίκτυπο στο μέλλον της χώρας», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Οι ΗΠΑ έχουν διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την αβάσιμη απόφαση των Ταλιμπάν προκειμένου οι γυναίκες στο Αφγανιστάν να μην λαμβάνουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Έντριαν Γουάτσον.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ