Μπορεί η βασίλισσα Ελισάβετ να πέθανε, αλλά “God save the King”. Η μοναρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν κηδεύτηκε, οπότε ένα νέος μονάρχης υπάρχει στο νησί, και το όνομα αυτού Κάρολος Γ’.
Η πλειοψηφία του βρετανικού κοινού εξακολουθεί να υποστηρίζει την ύπαρξη της βασιλικής οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα, μια μεγάλη μερίδα πολιτών παραμένει δυσαρεστημένη με την επίδραση που έχει η βασιλεία στην χώρα τους, σε όλα τα επίπεδα.
Μια δημοσκόπηση νωρίτερα φέτος, έδειξε ότι σχεδόν το ήμισυ των Βρετανών ήθελε να παραλειφθεί ο Κάρολος και η διαδοχή του στέμματος να οδηγηθεί στον γιο του, πρίγκιπα Γουίλιαμ. Αλλά το βασικό πρόβλημα δεν είναι ποιος θα είναι βασιλιάς, όσο ότι δεν νοείται το 2022, η κληρονομικότητα και η οικογενειοκρατία (σας θυμίζει κάτι εγχώριο;) να καθορίζει την αρχηγία ενός κράτους.
Και ενώ οι εκδηλώσεις δημόσιου πένθους για τον θάνατο της Ελισάβετ είχαν ηχηρή παρουσία κόσμου, παρατηρήθηκαν σε διάφορα σημεία, συγκεντρώσεις που εναντιώνονται στην μοναρχία. Αυτές αντί να γίνουν αποδεκτές, ως φυσιολογικό μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι μιας δημοκρατικής κοινωνίας, το κράτος και τα σώματα ασφαλείας τις αντιμετώπισαν με προσαγωγές και συλλήψεις.
Η ελευθερία του λόγου πήγε «άπατη» προκειμένου τα δάκρυα συγκίνησης των βασιλόφρονων να κυλήσουν ομαλά στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν στο Εδιμβούργο, στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν μια ομάδα διαδηλωτών εμφανίστηκε μέσα στο πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για την ανάληψη του θρόνου απ’ τον Κάρολο. Ένας δημοσιογράφος της Herald κατήγγειλε τις «ασεβείς αποδοκιμασίες» και υποστήριξε πως οι συγκεκριμένοι δεν σεβάστηκαν το σημαντικό γεγονός. Στο κλίμα αυτό, η αστυνομία της πόλης της Σκωτίας συνέλαβε κάποιους διαδηλωτές, ως ύποπτους για «διατάραξη της ειρήνης». Αργότερα βέβαια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά ο οργανισμός “Scottish Community & Activist Legal Project” κατηγόρησε την αστυνομία για την σκληρή της συμπεριφορά.
Την ίδια μέρα, και πάλι στο Εδιμβούργο, μια 22χρονη γυναίκα συνελήφθη επειδή κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Γαμήστε τον ιμπεριαλισμό, καταργήστε τη μοναρχία» και αυτός μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν οι βρισιές και η έντονη έκφραση του λόγου σε δημόσιο χώρο, είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο παράνομες.
NEW: The 22-year old woman who was arrested after holding up this anti-monarchy placard at St Giles’ Cathedral has now been CHARGED “in connection with a breach of the peace”, @PoliceScotland confirm.
Will appear at Edinburgh Sheriff Court at a later date. pic.twitter.com/gFdBkoISB6— Darshna Soni (@darshnasoni) September 12, 2022
Προφανώς και όχι, αλλά κανείς δεν συνελήφθη επειδή έβρισε. Η πράξη «αντίστασης», η ιδέα, είναι αυτή που πάντα «ερεθίζει» το αγκυλωμένο σύστημα.
Επίσης, ένας 74χρονος άνδρας συνελήφθη στο Εδιμβούργο, με την κατηγορία της «διατάραξης της ειρήνης», αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο λόγος της σύλληψης του.
Εν τω μεταξύ το ίδιο απόγευμα, στην Οξφόρδη, ένας καθηγητής ιστορίας συνελήφθη επειδή φώναξε «ποιος τον εξέλεξε;», αναφερόμενος στην διαδοχή του Κάρολου. Ο Symon Hill μετά απ’ αυτό ήρθε σε προφορική σύγκρουση με το υπόλοιπο συγκεντρωμένο πλήθος, απαντώντας τους «μας επιβλήθηκε ένας αρχηγός κράτους χωρίς τη συγκατάθεσή μας». Κάπου εκεί, τον πλησίασαν τρείς φρουροί ασφαλείας, τον οδήγησαν στην αστυνομία η οποία του πέρασε χειροπέδες. Όσες φορές και αν τους ρώτησε ποιος ήταν ο λόγος που τον συνέλαβαν, δεν του έδωσαν κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Αργότερα, η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνισε πως ο Hill αφέθηκε ελεύθερος, αλλά παραμένει υπό έρευνα για «αδίκημα διατάραξης της δημόσιας τάξης».
Και οι συλλήψεις συνεχίστηκαν. Εχθές, έξω απ’ το Κοινοβούλιο, ένας διαδηλωτής που κρατούσε πλακάτ «ΟΧΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΟΥ», φαίνεται σε σχετικά βίντεο πως απομακρύνθηκε απ’ την αστυνομία, και αργότερα το απόγευμα, συνελήφθη ακόμα ένας άντρας που φώναζε πως ο πρίγκιπας Άντριου είναι ένας «άρρωστος γέρος» καθώς η νεκροφόρα με το φέρετρο της βασίλισσας περνούσε από μπροστά του. Κατά πάσα πιθανότητα, θα αναφερόταν στη φιλία του Άντριου με τον παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.
🔴An anti-Royal protestor holding a poster with the slogan ‘Not my king’ has been pictured being led away by police 👇 pic.twitter.com/qsur4TT6vz
— Evening Standard (@standardnews) September 12, 2022
Ο δικηγόρος και ακτιβιστής Paul Powlesland, κρατούσε ένα άδειο πλακάτ στην πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, όταν ένας αστυνομικός του ζήτησε τα στοιχεία του και στην συνέχεια τον ενημέρωσε ότι θα συλληφθεί αν γράψει στο χαρτόνι «Δεν είναι ο βασιλιάς μου» καθώς το σύνθημα μπορεί να προσβάλει ορισμένους ανθρώπους.
— Paul Powlesland (@paulpowlesland) September 12, 2022
Αυτά τα περιστατικά δείχνουν ξεκάθαρα πως το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται όλο και πιο αυταρχικό στην προσέγγισή του στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Κάτι που έρχεται σε απόλυτη ολιγαρχική αρμονία με το νομοσχέδιο “Police, Crime, Sentencing and Courts Act” της «Θατσερικής» Priti Patel. Στο νομοσχέδιο αυτό, το κράτος θα έχει την εξουσία να απαγορεύει πορείες και διαδηλώσεις, ενώ η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλλει όρους σε αυτές αν για παράδειγμα κρίνει πως είναι πολύ «θορυβώδεις» ή «ενοχλητικές». Παράλληλα, θα μπορεί να συλλαμβάνει GRT άτομα [σ.σ. συντομογραφία του Gypsy, Roma, Traveller], οι οποίοι κατασκηνώνουν σε μέρη που δεν τους ανήκουν.
Σύμφωνα με τον Bruno Min, νομικό διευθυντή του οργανισμού Fair Trials στο Ηνωμένο Βασίλειο, «οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν ένα διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης μέσω διαμαρτυρίας», και συνεχίζει στο Dazed λέγοντας «Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατία, η αστυνομία να έχει οποιοδήποτε ρόλο στην σύλληψη ανθρώπων που μιλούν δημόσια κατά της ανάληψης της εξουσίας από έναν νέο βασιλιά».
Όσο οι Βρετανοί διαμαρτύρονται για τη μοναρχία και συλλαμβάνονται, εμείς έχουμε τον «ελεύθερο χρόνο» για να συνειδητοποιήσουμε πως όσο και αν το «σύστημα» προσπαθεί να αποτρέψει την άσκηση διάφορων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών μας, τοποθετώντας σε αυστηρά πλαίσια λειτουργίας κάθε προσπάθεια αντίλογου, η δύναμη του κόσμου θα είναι πάντα μεγαλύτερη απ’ τον φόβο του κράτους.