Η αμερικανική εφημερίδα New York Times συνέκρινε δορυφορικές λήψεις στα μέσα Μαρτίου από τη Maxar Technologies με βίντεο που κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου. Η σύγκριση δείχνει ότι πολλά πτώματα βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης τις ημέρες που η Μπούτσα ήταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Τουλάχιστον 11 σορούς δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες και -αν αποδειχτεί ότι οι λήψεις έγιναν πριν από τέσσερις εβδομάδες– καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της Ρωσίας για ουκρανική προβοκάτσια που έγινε αφότου οι Ρώσοι αποχώρησαν από την κωμόπολη του Κιέβου, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές τις θηριωδίες στην Μπούτσα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει στις 30 Μαρτίου.

«Όλα αυτά επιβεβαιώνουν αδιαμφισβήτητα ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την Μπούτσα είναι άλλη μια σκηνοθετημένη παράσταση του καθεστώτος του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε και στη Μαριούπολη με το μαιευτήριο, καθώς και σε άλλες πόλεις» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, δορυφορικές εικόνες από την ίδια πηγή εστιάζουν σε τάφρο μήκους σχεδόν 14 μέτρων σκαμμένη στο έδαφος ουκρανικής εκκλησίας, όπου βρέθηκε ομαδικός τάφος μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη Μπούτσα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου εκατοντάδες άψυχα σώματα, τουλάχιστον 300, κείτονταν στους δρόμους.

Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ

Οι πρώτοι τάφοι εμφανίστηκαν στις 10 Μαρτίου. Η τελική φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου, ακριβώς πριν από την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Πηγή: ΕΡΤ