Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε εχθές, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ότι διερευνά αναφορές ότι οι κινεζικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου λειτουργούν παράνομα γραφεία στην Ολλανδία – χωρίς να το γνωρίζουν ή να το εγκρίνουν οι Ολλανδοί – για την αστυνόμευση Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει» και «δεν εμπλέκεται» με τα γραφεία που περιγράφονται στις αναφορές. «Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Κίνας τηρούν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες και σέβονται πλήρως τη δικαστική κυριαρχία άλλων χωρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η ανταλλαγή των ανακοινώσεων ήρθε μετά την δημοσίευση της σχετικής έκθεσης την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, από τον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTL Nieuws και την ερευνητική δημοσιογραφική οργάνωση “Follow the Money” σχετικά με δύο κινεζικές αστυνομικές «επιχειρήσεις», που έχουν συσταθεί στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ.

«Η ολλανδική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη των γραφείων, αλλά ταυτόχρονα δεν ενημερώθηκε ποτέ για αυτά, γεγονός που θα τα καθιστούσε παράνομα», δήλωσε η Maxime Hovenkamp, εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η έκθεση προστίθεται σε ένα αυξανόμενο κύμα αποδείξεων ότι η κινεζική κυβέρνηση στήνει επιχειρήσεις στο εξωτερικό για τον εκφοβισμό και την παρακολούθηση των Κινέζων υπηκόων. Οι καναδικές αρχές δήλωσαν την Τετάρτη ότι ερευνούν παρόμοιες κινεζικές επιχειρήσεις στον Καναδά, προσθέτοντας σε ανακοίνωσή τους ότι λαμβάνουν «πολύ σοβαρά» υπόψη τους τις απειλές για την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στον Καναδά.

«Αυτό είναι πραγματικά μέρος μιας αυξανόμενης διακρατικής εκστρατείας για την εγκαθίδρυση του ίδιου καθεστώτος πολιτικής τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Κίνας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Laura Harth, διευθύντρια εκστρατείας της Safeguard Defenders, μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οποίας η έκθεση τον περασμένο μήνα, σχετικά με τα αστυνομικά τμήματα στην Ολλανδία, έδωσε το έναυσμα για την έρευνα των ολλανδικών Μέσων ενημέρωσης. «Οι κινεζικές αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ιδρύσει δεκάδες γραφεία σε όλο τον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Τορόντο», λέει η Safeguard Defenders.

Αυτοί οι κινεζικοί «σταθμοί εξυπηρέτησης» έχουν διπλό στόχο: να βοηθούν την κινεζική διασπορά εξωτερικου με διοικητικά θέματα, όπως ανανεώσεις διαβατηρίων και τραπεζικές καταθέσεις, και «να πατάξουν κάθε είδους παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους Κινέζους του εξωτερικού», σύμφωνα με δήλωση της κεντρικής επιτροπής πολιτικών και νομικών υποθέσεων της κυβέρνησης του Πεκίνου, η οποία εποπτεύει την αστυνομία.

Όμως, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, ένα διεθνές σύμφωνο που έχουν υπογράψει τόσο η Κίνα όσο και η Ολλανδία, τα διοικητικά θέματα πρέπει να διεκπεραιώνονται από τα προξενεία.

Σύμφωνα με τους Safeguard Defenders και τις ολλανδικές ειδήσεις, τα κινεζικά αστυνομικά τμήματα στην Ολλανδία εποπτεύονται από την αστυνομία των ανατολικών κινεζικών πόλεων Φουζού και Λισούι, από όπου κατάγονται πολλά μέλη της κινεζικής διασποράς. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο αστυνομικό τμήμα στο Άμστερνταμ υπάρχει από το 2018, ενώ αυτό στο Ρότερνταμ περιλαμβάνει ένα πρώην μέλος του κινεζικού στρατού.

Η Safeguard Defenders περιέγραψε μια ευρύτερη καταστολή από τις κινεζικές αρχές για την καταπολέμηση της απάτης στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρονική απάτη, πιέζοντας τους Κινέζους πολίτες στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να διωχθούν στη χώρα τους. Τα κινεζικά κρατικά Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 230.000 υπήκοοι «πείστηκαν» να επιστρέψουν για να αντιμετωπίσουν ποινικές διαδικασίες.

Ομάδες δικαιωμάτων έχουν πει ότι η «πειθώ για επιστροφή» περιλαμβάνει την άμεση προσέγγιση ανθρώπων ή των οικογενειών τους πίσω στην Κίνα και ότι τα φερόμενα εγκλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν πολιτική διαφωνία.

«Πρόκειται για μια τόσο θρασύτατη κλιμάκωση και παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας», δήλωσε η Harth. «Ελπίζουμε ότι τα δημοκρατικά έθνη θα συνεργαστούν για να συντονίσουν αυτές τις ενέργειες».

Νομοθέτες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η κινεζική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε Κινέζους υπηκόους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών αντιφρονούντων που έχουν ζητήσει άσυλο στις χώρες αυτές. Και τουλάχιστον ένας Κινέζος αντιφρονούντας, σύμφωνα με τα ολλανδικά δημοσιεύματα, έχει αναφέρει ότι απειλήθηκε από Κινέζους πράκτορες που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τις κινεζικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Ολλανδίας.

Ο πολιτικός αντιφρονών, Wang Jingyu, ο οποίος κατέφυγε στην Ολλανδία αφού επέκρινε ανοιχτά την κινεζική κυβέρνηση στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι είχε δεχθεί απειλές θανάτου επειδή υποστήριζε τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Νωρίτερα φέτος, ο Wang  είπε ότι είχε λάβει ένα τηλεφώνημα από έναν αξιωματικό που ισχυριζόταν ότι ήταν από το κινεζικό αστυνομικό γραφείο στο Ρότερνταμ, λέγοντάς του ότι έπρεπε να επιστρέψει στην Κίνα και να σκεφτεί τους γονείς του στην πατρίδα… Ο Wang είπε ότι είχε αναφέρει τις απειλές που είχε λάβει στην τοπική ολλανδική αστυνομία, αλλά εξακολουθούσε να αισθάνεται ανασφαλής.

«Φοβάμαι την κινεζική κυβέρνηση», δήλωσε στις ειδήσεις του RTL, προσθέτοντας ότι φοβόταν ότι η κυβέρνηση θα έστελνε πράκτορες να τον σκοτώσουν. «Δεν ξέρω στο μέλλον τι θα κάνουν».

Πηγή: New York Times