Ο 77χρονος Ιρανός πρόσφυγας, η δοκιμασία του οποίου ενέπνευσε την ταινία του 2004 «The Terminal», πέθανε το Σάββατο μέσα στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού, όπου ζούσε επί 18 χρόνια.

Ο Mehran Karimi Nasseri πέθανε γύρω στο μεσημέρι από καρδιακή προσβολή, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της αρχής του αεροδρομίου του Παρισιού. «Ήταν ένας εμβληματικός, χαρισματικός χαρακτήρας. Υπάρχει μεγάλη συγκίνηση στο αεροδρόμιο μετά τον θάνατό του». Ο Nasseri ήταν αγαπητός στο προσωπικό του αεροδρομίου, το οποίο θρήνησε τον θάνατό του αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Στην ταινία του 2004 του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που διαδραματιζόταν στο διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, πρωταγωνιστούσε ο Τομ Χανκς ως ένας Ανατολικοευρωπαίος που εγκλωβίζεται στη ζώνη διέλευσης μετά από ένα πραξικόπημα στη φανταστική πατρίδα του που ανατρέπει το νομικό του καθεστώς. Στο τέλος, ο πρωταγωνιστής φεύγει από το αεροδρόμιο, εκπληρώνει για λίγο την αποστολή του πατέρα του και στη συνέχεια επιστρέφει στην πατρίδα του.

Αλλά οι προσπάθειες του Nasseri για μετανάστευση επί δεκαετίες ήταν πολύ πιο σύνθετες. Με την πάροδο των ετών, είχε δώσει κάποιες διφορούμενες λεπτομέρειες για τη ζωή του, αλλά τελικά δεν τέλος του δεν ήταν εφάμιλλο μιας ταινίας του Χόλυγουντ.

Ο Nasseri είτε εξορίστηκε είτε διέφυγε από τις πολιτικές αναταραχές στο Ιράν τη δεκαετία του 1970 και εγκαταστάθηκε στο Βέλγιο για πολλά χρόνια. Φέρεται να ήταν αποφασισμένος να βρει τη Βρετανίδα μητέρα του και προσπάθησε να ταξιδέψει και αλλού στην Ευρώπη, μόνο και μόνο για να απελαθεί επανειλημμένα από διάφορες χώρες επειδή δεν είχε τα απαιτούμενα έγγραφα μετανάστευσης.

Το 1988, οι γαλλικές αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο του Παρισιού, καθώς προσπάθησε να περάσει χωρίς έγγραφα ταυτότητας, τα οποία, όπως είπε, είχαν κλαπεί. Οι αρχές τον κράτησαν σε αναμονή για αρκετές ημέρες σε μια ζώνη διέλευσης και στη συνέχεια τον άφησαν ελεύθερο σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς Charles de Gaulle.

Παγιδευμένος, σύντομα έστησε το δικό του αυτοσχέδιο σπίτι στο αεροδρόμιο και έζησε για πολλά χρόνια στον τερματικό σταθμό 1. Έγινε αντικείμενο δημοσιευμάτων και τουλάχιστον δύο ταινιών. Η διαμονή του στο αεροδρόμιο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά την κυκλοφορία του «The Terminal» το 2004. Η DreamWorks φέρεται να τον πλήρωσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τα δικαιώματα της ιστορίας του.

Φωτ.: Stephane De Sakutin

Μέχρι το 1999, η Γαλλία του προσέφερε άδεια παραμονής. Αλλά συνέχισε να ζει μέσα στο αεροδρόμιο μέχρι το 2006. Αφού έφυγε από το αεροδρόμιο, φάνηκε να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην εξωτερική ζωή. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Nasseri είχε επιστρέψει στον τερματικό σταθμό 2F του αεροδρομίου στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου διέμενε μέχρι τον θάνατό του.

Και άλλοι πρόσφυγες έχουν βρεθεί σε παρόμοιες καταστάσεις, αν και κανένας από αυτούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2018, ένας Σύριος έζησε σε ένα αεροδρόμιο της Μαλαισίας για επτά μήνες πριν τον φιλοξενήσει ο Καναδάς. Είχε βρεθεί χωρίς νόμιμο μέρος για να μείνει, ενώ δεν μπορούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, την εμπόλεμη χώρα του.