Οι πορτογαλικές αρχές ξεκίνησαν τις έρευνες σε ένα φράγμα, κοντά στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε το 2007 η μικρή Βρετανίδα Madeleine McCann, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά της, σε ηλικία τριών ετών.

H πρώτη αυτή εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια στην ανεξιχνίαστη υπόθεση της εξαφάνισης της μικρής Μάντλιν ακολουθεί την κίνηση γερμανών εισαγγελέων, τον περασμένο χρόνο, να ασκήσουν δίωξη εις βάρος ενός υπόπτου στη Γερμανία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται σε συνεργασία με τις γερμανικές και τις βρετανικές αρχές. Σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη, πρόκειται για τον Κρίστιαν Μπρίκνερ, έναν γνωστό παιδεραστή που για πολλά χρόνια κατοικούσε μόνιμα στη νότια Πορτογαλία.

Ο άνδρας αυτός, που εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για τον βιασμό μιας 72χρονης Αμερικανίδας το 2005 στην Πορτογαλία, είχε θεωρηθεί από το 2020 ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της μικρής Μάντλιν. Το πορτογαλικό περιοδικό Expresso αποκάλυψε ότι συνήθιζε να πηγαίνει στο φράγμα Αράντε, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Σίλβες. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι είδε πυροσβέστες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό και αστυνομικούς να χτενίζουν την περιοχή γύρω από το φράγμα Αράντε, που βρίσκεται σε απόσταση 52 χιλιομέτρων από το παραθαλάσσιο θέρετρο απ΄όπου εξαφανίστηκε η μικρή.

Πηγή που γνωρίζει τα της έρευνας είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση στην κοινότητα Σίλβες διεξάγεται κατόπιν αιτήματος των γερμανικών αρχών, ενώ μια άλλη πηγή είπε ότι η πορτογαλική αστυνομία έχει ελάχιστες ελπίδες πως η έρευνα θα αποδώσει καρπούς.

Η υπόθεση της Madeleine McCann

Η Μάνταλιν Μπεθ ΜακΚαν (γενν. 12 Μαΐου 2003) εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, σε ηλικία 3 ετών, από το κρεβάτι της στην Πράια ντα Λουζ, ένα θέρετρο στην περιφέρεια Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, πυροδοτώντας αυτό που μια εφημερίδα χαρακτήρισε τη πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης στη σύγχρονη ιστορία. Η τύχη της παραμένει άγνωστη. Το 2020 η Γερμανική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τη θεωρεί νεκρή και ταυτοποίησε έναν Γερμανό υπήκοο ως υπεύθυνο για την εξαφάνισή της.

Η Μάνταλιν βρισκόταν σε διακοπές από το Ηνωμένο Βασίλειο με τους γονείς της, Κέιτ και Γκέρι ΜακΚαν, τα δύο ετών δίδυμα αδέλφια της και μια ομάδα οικογενειακών φίλων με τα παιδιά τους. Αυτή και τα δίδυμα τοποθετήθηκαν για ύπνο στις 20:30 στο ισόγειο του διαμερίσματός τους στο θέρετρο, ενώ οι ΜακΚαν με τους φίλους τους δειπνούσαν στο εστιατόριο, 55 μέτρα μακριά. Οι γονείς έλεγχαν τα παιδιά τους όλο το βράδυ, μέχρι που η μητέρα της Μάνταλιν ανακάλυψε στις 22:00 ότι λείπει. Τις επόμενες εβδομάδες, και ιδιαίτερα μετά την παρερμηνεία μιας γενετικής ανάλυσης DNA, η πορτογαλική αστυνομία κατέληξε να πιστεύει ότι η Μάνταλιν είχε πεθάνει ως συνέπεια ενός ατυχήματος στο διαμέρισμα, και ότι οι γονείς της το είχαν συγκαλύψει. Οι ΜακΚαν χαρακτηρίστηκαν ως arguido (ύποπτοι) τον Σεπτέμβριο του 2007, κατηγορία η οποία άρθηκε όταν η Γενική Εισαγγελέας της Πορτογαλίας αρχειοθέτησε την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οι γονείς συνέχισαν την έρευνα προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς ντετέκτιβ, μέχρι η Σκότλαντ Γιαρντ να ανοίξει τη δική της έρευνα (Επιχείρηση Grange) το 2011. Ο ανώτατος αξιωματικός που ερευνούσε την υπόθεση ανακοίνωσε ότι αντιμετώπιζε την εξαφάνιση ως “μια εγκληματική πράξη από έναν άγνωστο”, πιθανόν μια προσχεδιασμένη απαγωγή, ή ληστεία που πήγε στραβά. Το 2013, η Σκότλαντ Γιάρντ κυκλοφόρησε εικόνες ατόμων που ήθελε να εντοπίσει, συμπεριλαμβανομένης μιας ενός άνδρα που εθεάθη να μεταφέρει ένα παιδί προς την παραλία εκείνο το βράδυ.

Κατόπιν αυτού, η πορτογαλική αστυνομία ξεκίνησε ξανά την έρευνά της. Η Επιχείρηση Grange έμεινε πίσω το 2015, αλλά οι εναπομείναντες ντετέκτιβ συνέχισαν να ακολουθούν ένα μικρό αριθμό στοιχείων που περιγράφηκαν τον Απρίλιο του 2017 ως σημαντικά. Τον Ιούνιο του 2020 η Γερμανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί υπεύθυνο για την εξαφάνιση της Μάνταλιν τον 43χρονο Γερμανό υπήκοο Κρίστιαν Μπρούκνερ, ο οποίος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και έχει καταδικασθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Η εξαφάνιση προσέλκυσε σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον, με την δημοσιογραφική κάλυψη στο Ηνωμένο Βασίλειο να θυμίζει το θάνατο της Νταϊάνα το 1997. Οι ΜακΚαν δέχτηκαν υπερβολικό έλεγχο και αβάσιμους ισχυρισμούς περί εμπλοκής στο θάνατο της κόρης τους, ιδιαίτερα στον κίτρινο τύπο και το Twitter.

Tο 2008 έλαβαν αποζημιώσεις και επίσημη απολογία στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Express Newspapers, και το 2011 κατέθεσαν σε μια δημόσια δικαστική εξέταση σχετικά με παραπτώματα του Βρετανικού τύπου, υποστηρίζοντας την επιχειρηματολογία για αυστηρότερο έλεγχο του Τύπου.