Στα 15 της χρόνια, η Ελιάν Ανταμ μαχαιρώθηκε και πέθανε στον δρόμο για το σχολείο της στο Λονδίνο: ένα ακόμη θύμα μαχαιρώματος, της μάστιγας για τους νέους του Ηνωμένου Βασιλείου με τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό.

Μετά τον θάνατο του κοριτσιού τον Σεπτέμβριο στο Κρόιντον του νοτίου Λονδίνου, κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά 17χρονου που θα δικαστεί για δολοφονία τον Απρίλιο. Η αστυνομία βρήκε στο σπίτι του μαχαίρι 30 εκατοστών.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Τάγε Φαΐκ, 16 ετών, έχασε την ζωή του στο Εντμοντον, στο βόρειο Λονδίνο. Ηταν ο 14ος νέος που έχει σκοτωθεί με μαχαίρι στην βρετανική πρωτεύουσα από τις αρχές του έτους.

Οι θάνατοι προκάλεσαν σοκ και πίεσαν την βρετανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την κυκλοφορία αυτού του είδους των φονικών όπλων.

Αν και η πώληση πυροβόλων όπλων υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένοι ανήλικοι καταφέρνουν να προμηθευτούν μαχαίρια Zombie εμπνευσμένα από τις ταινίες τρόμου που συνδέονται με την κουλτούρα των συμμοριών.

Τα μαχαίρια αυτά, με διπλές καμπυλωτές λάμες και πράσινη φλούο λαβή κοστίζουν λίγες δεκάδες λίρες και αγοράζονται εύκολα μέσω του TikTok ή του Snapchat, πράγμα που παρακάμπτει τους περιορισμούς της ηλικίας που ισχύουν στο Internet.

Κοινωνικό πρόβλημα

Από το 2012 μέχρι το 2022, ο αριθμός των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από ανήλικους οπλισμένους με μαχαίρι αυξήθηκε κατά 19% στην Αγγλία και στην Ουαλία, έναντι 8% στις τάξεις των ενηλίκων κατά την ίδια δεκαετία, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα δημόσιας τάξης, αλλά επίσης κοινωνικό πρόβλημα», δηλώνει ο Πάτρικ Γκριν, πρόεδρος του ιδρύματος Ben Kinsella, από το όνομα ενός εφήβου που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το 2008.

Αυτό το είδος της εγκληματικότητας, πολύ αυξημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει τις ρίζες της «στην κοινωνική εξαθλίωση, την φτώχεια, την έλλειψη κοινωνικής κινητικότητας και φροντίδας ψυχικής υγείας για τους νέους», λέει ο Πάτρικ Γκριν.

Μαχαίρια Zombie

Η δημοτική αρχή του Λονδίνου, υπό τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος, κατηγορεί τις πολιτικές λιτότητας των συντηρητικών κυβερνήσεων που έχουν την εξουσία εδώ και 13 χρόνια και συνέβαλαν στην αποξήλωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους νέους, προκαλώντας το κλείσιμο 130 κέντρων αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για τους νέους στο Λονδίνο. Επισημαίνονται επίσης οι συνέπειες της πανδημίας και της αύξησης του κόστους ζωής λόγω του πληθωρισμού.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Η κατοχή μαχαιριών Zombie με τα απειλητικά συνθήματα γραμμένα στην λάμα είναι παράνομη από το 2016, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές κατάφεραν να παρακάμψουν την απαγόρευση αφαιρώντας απλώς αυτές τις εγγραφές.

Υπό πίεση για την αυστηροποίηση της κείμενης νομοθεσίας, η βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε τον Αύγουστο να απαγορεύσει όλα τα μαχαίρια και τις ματσέτες μήκους άνω των 20 εκατοστών, με τρύπες στην λάμα και μυτερές απολήξεις, «τα οποία είναι σχεδιασμένα για να απειλούν και δεν έχουν καμία πρακτική χρησιμότητα».

Οι κυβερνώντες συντηρητικοί επιδιώκουν επίσης την διεύρυνση των εξουσιών της αστυνομίας για την κατάσχεση και καταστροφή των όπλων αυτών, την αυστηροποίηση των ποινών φυλάκισης από έξι μήνες σε δύο χρόνια για την κατασκευή, την κατοχή, χρήση και πώληση, κυρίως σε νέους.

Μετά τον θάνατο των δύο εφήβων στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Σαντίκ Καν ζήτησε από την κυβέρνηση να μην χάνει χρόνο και να προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση των κανόνων, θεωρώντας ότι υπάρχουν παράθυρα στο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπουν την πώληση τέτοιων όπλων μεταβάλλοντας την εμφάνιση και το μέγεθός τους.

Περιμένοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης, η δημοτική αρχή του Λονδίνου υπενθύμισε στα 500 λύκεια της πόλης ότι μπορούν να ζητήσουν την υπηρεσία ενός αστυνομικού και να εφοδιαστούν με ανιχνευτή μετάλλων για τον εντοπισμό των μαχαιριών.

Επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε πρόσφατα, σε περίπτωση εκλογική τους νίκης τον επόμενο χρόνο, να αφιερώσει 100 εκατομμύρια λίρες σε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της εγκληματικότητας και της κρίσης που έχουν προκαλέσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους νέους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ