Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά συζήτησαν την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ήτοι με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τερματισμό των επιθέσεων στη Ράφα.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μισέλ Μαρτίν, της χώρας που μαζί με την Ισπανία και τη Νορβηγία αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. «Υπήρχε μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης των διεθνών ανθρωπιστικών νομικών θεσμών», τόνισε ο Μαρτίν σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα να συγκαλέσουν Συμβούλιο Σύνδεσης με το Ισραήλ για να συζητήσουν τη συμμόρφωση της χώρας με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ, γνωστής και ως Συμφωνία Σύνδεσης. Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τη συμμόρφωσή της με την απόφαση της Παρασκευής του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ), το οποίο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική επίθεση στην πόλη Ράφα.

Ο κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης Ζοζέπ Μπορέλ αρνήθηκε να σχολιάσει αν πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Σύνδεσης και επιπλέον αναγνώρισε πως παρά την ομοφωνία για σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης δεν υπάρχει επί του παρόντος ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί, όπως σημειώνει το Euronews, πως αυτές οι επιφυλάξεις θα μπορούσαν να αρθούν εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου «συνεχίσει να αγνοεί» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Καμιά δύναμη στη Γη δεν μας σταματά» – Το Ισραήλ αψηφά δικαστήρια και διεθνείς αντιδράσεις

Δύο 24ωρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το Ισραήλ δείχνοντας πως περιφρονεί τους διεθνείς θεσμούς αν αυτοί δεν συμβαδίζουν με τα σχέδιά του και αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις ακόμη και από τις ΗΠΑ, προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στη Ράφα χτυπώντας μάλιστα και έναν προσφυγικό καταυλισμό σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους και τραυματίζοντας εκατοντάδες ακόμη.

Μια ημέρα μετά -και παρά τη διεθνή κατακραυγή-για τη φρικτή επίθεση η οποία πραγματοποιήθηκε σε αναγνωρισμένη από τον ισραηλινό στρατό «ζώνη ασφαλείας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αν και είπε πως το χτύπημα στον καταυλισμό ήταν «λάθος», έδωσε εντολή να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και προχώρησε ακόμη και σε χερσαία εισβολή στη μαρτυρική πόλη στην οποία έχουν καταφύγει πάνω από 1,5 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

«Καμιά δύναμη στη Γη δεν μπορεί να μας σταματήσει», ήταν το μήνυμα του Ισραήλ για τις αποφάσεις των διεθνών δικαστικών θεσμών, όπως του Δικαστηρίου της Χάγης, όσο και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο ανώτατος εισαγγελέας του οποίου ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Για πρώτη φορά σε μια συνάντηση της ΕΕ, με πραγματικό τρόπο, διεξήχθη μια σημαντική συζήτηση για τις κυρώσεις και το “τι θα γινόταν αν”», είπε ο Μάρτιν και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε διαφωνία για μια προσέγγιση βασισμένη σε κυρώσεις, εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του ICJ, στη σύνοδο του Συμβουλίου, δεδομένων όλων των διαφορετικών προοπτικών».

«Αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με την ξεκάθαρη κατάσταση όπου το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί. Έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές, και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία αυτού του δικαστηρίου και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφώνονται με αυτό», τόνισε ο Μαρτίν και συμπλήρωσε: «Υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με τις διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου, με πολύ σαφείς απόψεις να εκφράζονται ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις διαταγές για να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα με τη Ράφα και να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα».

«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας και να ζητήσουμε από το Ισραήλ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου», δήλωσε και κατέληξε: «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά το ζήτημα αυτό στο επίκεντρο, ιδίως με δεδομένη την επίθεση (στον προσφυγικό καταυλισμό), όπου σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι».

Θα επιβληθούν οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις;

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου τρεις μήνες, η Ισπανία και η Ιρλανδία είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ εξαιτίας των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου. Όπως αναφέρει το Euronews, το άρθρο 2 της εν λόγω συμφωνίας, που συνήφθη το 2000, ορίζει ότι η συμφωνία «βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».

Η Ευρώπη είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού εμπορίου, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ΕΕ ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα και εν γένει στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το Foreign Policy σε ανάλυσή του εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Νετανιάχου οδηγεί «βήμα – βήμα» το Ισραήλ να μετατραπεί σε ένα «κράτος παρία» στη διεθνή κοινότητα, εκτιμώντας πως υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν και οικονομικές κυρώσεις ή κάποιο μποϊκοτάζ από δυτικές εταιρείες, εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων από τις δυτικές κοινωνίες για τη σφαγή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας. «Πήραμε την απαραίτητη ομοφωνία για να ζητήσουμε τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης με το Ισραήλ για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Γάζα (…) και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ισραήλ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και πώς σκοπεύουν να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην απόφαση της Παρασκευής του δικαστηρίου της Χάγης.

«Όμως αυτό που βλέπουμε από τότε που το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του δεν είναι η διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, αλλά αντίθετα η αύξηση τους, η αύξηση των βομβαρδισμών και η αύξηση των απωλειών στους αμάχους, όπως είδαμε το βράδυ της Κυριακής», πρόσθεσε ο Μπορέλ. Σχολιάζοντας την απόφαση να συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «ισχυρό μήνυμα». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες και οι αξίες μας γίνονται σεβαστές από όλους και κυρίως από τους εταίρους μας, όπως το Ισραήλ. Η αξιοπιστία μας εξαρτάται από αυτό», πρόσθεσε η Λαμπίμπ, η κυβέρνηση της οποίας είναι ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων.

Άλλοι υπουργοί Εξωτερικών, όπως η Τάνια Φαχόν της Σλοβενίας, ζήτησαν από το ευρωπαϊκό μπλοκ να προχωρήσει περισσότερο, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ισραήλ για τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά την επίθεσή του στη Γάζα. «Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση του Ισραήλ χθες το βράδυ κατά των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, κατά την οποία πολλά παιδιά κάηκαν επίσης μέχρι θανάτου», δήλωσε η Φαχόν, η κυβέρνηση της οποίας λαμβάνει μέτρα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. «Θα υπερασπιστώ τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την απόφαση (του) Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβιάσεων, (η) ΕΕ πρέπει να αντιδράσει ομοιόμορφα και αποφασιστικά, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων», πρόσθεσε η Φαχόν.

Πηγή: ieidiseis.gr