Ένα κύμα αλληλεγγύης προς τη Γάζα και καταδίκης του Ισραήλ για τον θάνατο χιλιάδων αμάχων Παλαιστίνιων έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες να μπαίνουν στον «χορό» των διαδηλώσεων, μετά τις κινητοποιήσεις και τις εντάσεις στο Λονδίνο προχθές Τρίτη.

Ειδικότερα, για 3η συνεχόμενη βραδιά στο Παρίσι, περίπου 4.500 άνθρωποι -σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία- συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (29/5) για να καταγγείλουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές, νέοι στην πλειονότητά τους, ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναζαν συνθήματα όπως «ζήτω ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού», «αυτός δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», «το Ισραήλ δολοφονεί τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Από τις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) «συγκεντρώθηκαν 4.500 άνθρωποι», ανέφερε η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, προσθέτοντας ότι «διαλύθηκαν στις 23:30 (00:30)». Διευκρίνισε ότι επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης «απέτρεψαν την παρακώλυση της κυκλοφορίας» στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Ξεπεράστηκε το όριο της οργής του κόσμου επειδή ξεπεράσαμε το όριο της φρίκης» όταν έγινε ο βομβαρδισμός σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα με δεκάδες νεκρούς την Κυριακή, έκρινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κενάν, 26χρονος Παλαιστίνιους, που προτίμησε να δώσει μόνο το μικρό του όνομα.

«Ο κόσμος εξεγείρεται», πρόσθεσε, καθώς ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακο οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες.

Η Σαμιά, 33 ετών, πήγε στη διαδήλωση για πρώτη φορά. «Παραπάει, παρακολουθούμε να γίνεται γενοκτονία», εξήγησε. «Αυτό που έγινε την 7η Οκτωβρίου είναι φρικιαστικό, αλλά από την 7η Οκτωβρίου καθημερινά σκοτώνονται Παλαιστίνιοι», πρόσθεσε.

Συγκεντρώσεις και σε άλλες γαλλικές πόλεις

Άλλες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων έγιναν σε πόλεις όπως η Λίλη (βόρεια), με τη συμμετοχή περίπου 300 ανθρώπων.

«Το Ισραήλ περνά σε νέο στάδιο στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού: αφού βομβάρδισε άμαχους, πόλεις ολόκληρες, έστειλε στρατό εναντίον αμάχων, έπληξε ανθρωπιστικές οχηματοπομπές, πλέον βομβαρδίζει καταυλισμούς προσφύγων», είπε ένας από τους διαδηλωτές στη Λίλη, ο Ζιλ Σαμπέρ, 18 χρονών, φοιτητής, μέλος του Κινήματος Κομμουνιστών Νεολαίων.

Στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και στη Λιόν (ανατολικά), οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν πως θα έσβηναν τα φώτα στα δημοτικά κτίρια από τις 22:00 (23:00) για να αποτίσουν φόρο τιμής «στα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Γάζα».

Βέλγιο: Η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση για τη Γάζα

Παράλληλα, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών εκτόξευσης νερού υπό πίεση χθες Τετάρτη για να διαλύσουν περίπου 300 ανθρώπους που διαδήλωναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προχθές Τρίτη συγκέντρωση στην ίδια τοποθεσία διαλύθηκε με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που επέκριναν έντονα η Διεθνής Αμνηστία και η βελγική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ligue des droits humains, LDH).

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φόραγαν παλαιστινιακά μαντίλια και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα μπροστά στην πρεσβεία, στο Ικλ, νότιο προάστιο της βελγικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «η κατοχή πρέπει να τελειώσει».

Κάποιοι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών που απέκλειαν την πρόσβαση στη διπλωματική αντιπροσωπεία. Δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν τη συγκέντρωση χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και εκτοξευτήρες πεπιεσμένου νερού.

«Έγινε νέα παράνομη διαδήλωση» κοντά «στην πρεσβεία του Ισραήλ» και «ομάδα πολύ βίαιων ατόμων, του μπλακ μπλοκ, εκτόξευσε αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης και προσπάθησε να παραβιάσει οδοφράγματα», ανέφερε ο δήμαρχος του Ικλ, ο Μπορίς Ντιλιές.

Προχθές Τρίτη, ο δήμαρχος Ντιλιές είχε αναφερθεί σε «παράνομη διαδήλωση» και εκφράσεις «μίσους» για να δικαιολογήσει την επέμβαση της αστυνομίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε χθες να γίνει έρευνα για την επέμβαση της αστυνομίας, τονίζοντας ότι «η έλλειψη άδειας δεν είναι επαρκής αιτία για να τερματιστεί διαδήλωση, ακόμη λιγότερο για τη χρήση βίας». Ενώ η LDH κάλεσε τις αρχές να «σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση και να εγγυηθεί το δικαίωμα στην ελευθερία της δημόσιας έκφρασης» των πολιτών.

Πηγή: iEidiseis