Νέα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων προστίθενται στην λίστα των ιρανικών αρχών. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότερα από 100 κορίτσια δηλητηριάσθηκαν την Τετάρτη 01/03, από αναθυμιάσεις.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, εκατοντάδες μαθήτριες σε 30 σχολεία τεσσάρων πόλεων του Ιράν εμφάνισαν συμπτώματα ναυτίας, ταχυκαρδίας ή περιέπεσαν σε λήθαργο. Αρκετές χρειάστηκε να νοσηλευτούν και ανέφεραν οσμές από μανταρίνι ή χλωρίνη, ενδείξεις που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση από επιβλαβείς αναθυμιάσεις. Αρχικά οι Αρχές υποβάθμιζαν τη σημασία των συμβάντων, αλλά τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Τύπου, ορισμένοι αξιωματούχοι μίλησαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές, που επιδιώκουν να απομακρύνουν τα κορίτσια από την εκπαίδευση. 

Έρευνα του BBC Persian διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 830 μαθητές, κυρίως κορίτσια, είχαν δηλητηριαστεί μέχρι την Κυριακή, ενώ ένα μέλος του κοινοβουλίου την Τρίτη, ανέφερε ότι ο αριθμός ανέρχεται πραγματικά στα 1.200 άτομα μόνο στο Qom και στη δυτική πόλη Borujerd.

Οι πρώτες αναφερόμενες δηλητηριάσεις συνέβησαν στην πόλη Qom στις 30 Νοεμβρίου, όταν 18 μαθήτριες από ένα λύκειο νοσηλεύτηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν. Σε ένα άλλο περιστατικό στην Qom στις 14 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 100 μαθητές από 13 σχολεία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim να περιγράφει το γεγονός ως «κατά συρροή δηλητηριάσεις». Υπήρξαν επίσης αναφορές για δηλητηρίαση μαθητών στην πρωτεύουσα Τεχεράνη – όπου 35 νοσηλεύτηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με το Fars News. «Ήταν σε ‘καλή’ κατάσταση και πολλοί από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης δηλητηριάσεις μαθητών τους τελευταίους μήνες στην πόλη Boujerd και στην επαρχία Chaharmahal and Bakhtiari.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Alireza Monadi-Sefidan, φέρεται να είπε την Τρίτη από το Fars ότι μια έρευνα διαπίστωσε ότι το τοξικό αέριο περιείχε άζωτο. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Ahmad Vahidi, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι αναφορές που παρουσιάζουν την ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης χημικής ουσίας ήταν εσφαλμένες.

Ένας γονέας είπε στο BBC ότι τα κορίτσια στο σχολείο της κόρης τους στο προάστιο Pardis της Τεχεράνης δηλητηριάστηκαν την Τρίτη. «Η κόρη μου και δύο από τις φίλες της λένε ότι άκουσαν κάτι σαν έκρηξη και αμέσως μετά υπήρχε μια δυσάρεστη μυρωδιά – κάτι σαν καμένο πλαστικό γέμισε τον αέρα», είπε ο γονέας, το όνομα του οποίου δε δημοσιεύεται από το βρετανικό πρακτορείο για λόγους ασφαλείας. «Τους ζητήθηκε να φύγουν από την τάξη και να πάνε στην αυλή. Πολλοί από τους μαθητές άρχισαν να καταρρέουν έξω. Υπάρχουν παιδιά με άσθμα και καρδιακά προβλήματα στην τάξη της κόρης μου. Έφτασαν ασθενοφόρα και η αστυνομία. Το προσωπικό του ασθενοφόρου έδωσε γάλα στα παιδιά». Πολλές από τις αναφορές αφορούν σχολεία θηλέων, αλλά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης τουλάχιστον ένα περιστατικό δηλητηρίασης σε ένα σχολείο αρρένων, στις 4 Φεβρουαρίου στο Qom.

Ο υπουργός Υγείας του Ιράν Bahram Einollahi, ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη Qom , δήλωσε στις 15 Φεβρουαρίου ότι τα συμπτώματα περιλάμβαναν μυϊκή αδυναμία, ναυτία και κόπωση, αλλά ότι η «δηλητηρίαση» ήταν ήπια. Σύμφωνα με το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων των φοιτητών (ISNA), ο Einollahi υπογράμμισε ότι η ομάδα του είχε πάρει πολλά δείγματα από ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις στο διάσημο Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, το οποίο ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν μικρόβια ή ιοί στα δείγματα, σύμφωνα με το ISNA.

Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi ανέθεσε σήμερα στον υπουργό Εσωτερικών Ahmad Vahidi «να παρακολουθήσει το συντομότερο δυνατόν την υπόθεση» και «να ενημερώσει» το κοινό για τα αποτελέσματα της έρευνας «ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των οικογενειών».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ότι οι αρχές εξακολουθούν να πραγματοποιούν έρευνες «για πιθανούς υπευθύνους» των δηλητηριάσεων, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει καμία σύλληψη. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την σύσταση της τοξικής ουσίας που έχει χρησιμοποιηθεί» για την δηλητηρίαση των μαθητριών, δήλωσε. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Majid Mirahmadi, επέμενε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση να υποβαθμίζει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι «το 99% των περιπτώσεων προερχόταν από στρες και από τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγουν εχθρικά τηλεοπτικά κανάλια».

Δεν είναι σαφές ακόμα εάν τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους και εάν οι μαθητές ήταν εξ αρχής ο στόχος. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ιράν, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Younes Panahi, δήλωσε στις 26 Φεβρουαρίου ότι οι δηλητηριάσεις ήταν «χημικής» φύσης, αλλά δεν περιείχαν σύνθετες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο και τα συμπτώματα δεν ήταν μεταδοτικά. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όλα δείχνουν ότι οι δηλητηριάσεις ήταν σκόπιμες απόπειρες που στόχευαν στο κλείσιμο των σχολείων, «έγινε σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν όλα τα σχολεία, ειδικά τα σχολεία θηλέων, να κλείσουν». Πολλοί γονείς άλλωστε φαίνεται να έχουν θορυβηθεί και απέσυραν τις κόρες τους από τα σχολεία.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κύμα οργής στο Ιράν, όπου καταγγέλλεται η σιωπή των αρχών απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό των σχολείων που έχουν πληγεί. «Η δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία θηλέων, που έχουν επιβεβαιωθεί ως εσκεμμένες πράξεις, δεν ήταν ούτε αυθαίρετη ούτε τυχαία», έγραψε στο Twitter ο Mohammad Habibi, εκπρόσωπος του Ιρανικού Συλλόγου Δασκάλων στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο Habibi, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι οι δηλητηριάσεις μπορεί να συνδέονται με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο πλαίσιο του κινήματος «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία» και θεωρούν ότι οι μαθητές στοχοποιούνται και ως «ανταπόδοση» για το ρόλο τους στις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας νεαρής γυναίκας που κρατήθηκε από την αστυνομία ήθους επειδή δεν τη φορούσε «σωστά» τη μαντήλα της.

Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, το Ιράν ουδέποτε γνώρισε απαγορεύσεις ως προς την εκπαίδευση των κοριτσιών, αντίθετα οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας την ενθάρρυναν. Ωστόσο ομάδες ακραίων φανατικών συχνά έχουν τη δική τους ατζέντα.

 

Με πληροφορίες από: BBC, CNN