Το υπουργείο Υγείας της Σενεγάλης επιβεβαίωσε ένα κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας – Κονγκό (CCHF) σε ένα νοσοκομείο στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντακάρ, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στις 21 Απριλίου στο νοσοκομείο Νταλάλ Τζαμ στην Γκουεντιάγουεϊ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ.

Μια δύναμη κρούσης αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ενεργοποιήθηκε για να επιβλέψει τη διαχείριση της υπόθεσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος και παραπέρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο CCHF είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).

Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με ποσοστό θνητότητας από 10% ως 40% και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Ενδημική στην Αφρική, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και σε κάποιες ασιατικές χώρες, έχει συμπτώματα όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι, ζαλάδα και εμετοί και μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια και σε εσωτερική αιμορραγία. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 1944.

Σύμφωνα με τα Αφρικανικά Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων, το μεγαλύτερο πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου εντοπίστηκε στη Μαυριτανία το 2003 με 35 κρούσματα και έξι θανάτους.

Η Νότια Αφρική κατέγραψε 17 κρούσματα και πέντε θανάτους το 2011.

Τι είναι ο Αιμορραγικός Πυρετός Κριμαίας – Κονγκό

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό (Crimean – Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).

Ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου. Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.

Οι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί είναι μια ετερογενής ομάδα ασθενειών των ζώων και των ανθρώπων στις οποίες ο πυρετός και η αιμορραγία προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη. Οι αιμορραγικοί πυρετοί μπορεί να προκληθούν από πέντε διακριτές οικογένειες ιών RNA: τις οικογένειες Filoviridae, Flaviviridae, Rhabdoviridae και αρκετές οικογένειες μέλη της τάξης Bunyavirales όπως οι Arenaviridae και Hantaviridae. Όλοι οι τύποι αιμορραγικού πυρετού χαρακτηρίζονται από πυρετό και αιμορραγικές διαταραχές και όλοι μπορούν να εξελιχθούν με υψηλό πυρετό, καταπληξία και θάνατο σε πολλές περιπτώσεις. Μερικοί από τους υπαίτιους ιούς προκαλούν σχετικά ήπιες ασθένειες, όπως η επιδημία της σκανδιναβικής νεφροπάθειας (ένας χανταϊός), ενώ άλλοι, όπως ο ιός Έμπολα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή, απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Σημεία και συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα των αιμορραγικών πυρετών περιλαμβάνουν (εξ ορισμού) πυρετό και αιμορραγία:

Έξαψη στο πρόσωπο και στο στήθος, μικρές κόκκινες ή μοβ κηλίδες (πετέχειες), αιμορραγία, οίδημα, χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) και κυκλοφορική καταπληξία.
Αδιαθεσία, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, έμετος και διάρροια εμφανίζονται συχνά.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ιού. Το «σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού» (διαρροή τριχοειδών, αιμορραγική διάθεση και κυκλοφορικός ανταπόκριση που οδηγεί σε πτώση της πίεσης) εμφανίζεται στην πλειονότητα των ατόμων με αιμορραγικούς πυρετούς από φιλοϊό (π.χ. Έμπολα και ιό Μάρμπουργκ), αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) και στους Νοτιοαμερικανικούς αιμορραγικούς πυρετούς που προκαλούνται από αρεναϊούς, αλλά μόνο σε μια μικρή μειοψηφία ασθενών με δάγγειο πυρετό ή πυρετό της ρηξιγενούς κοιλάδας.