Είναι μικρά σε μέγεθος, σχετικά ελαφριά (ούτε καν 50 κιλά έκαστο), φορητά, μπορούν να απογειωθούν εύκολα αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν ιπτάμενα για αρκετή ώρα στην περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί και να «χτυπήσουν» με χειρουργική ακρίβεια, όταν ο χειριστής τους επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ο επιθυμητός εχθρικός στόχος.

Όσο για τον χειριστή τους, αυτός δεν περιμένει από το συγκεκριμένο drone να επιστρέψει στην βάση του. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα αυτόνομα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη ονομάζονται kamikaze. «Καμικάζι» δηλαδή, όπως ονομάστηκαν οι ιάπωνες πιλότοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι οποίοι ανήκαν στην αεροπορική μονάδα ειδικών δυνάμεων «πολεμικής αυτοχειρίας», πέφτοντας επί των στόχων τους και αυτοκτονώντας. Τα drones αυτά λοιπόν είναι αναλώσιμα και (αυτο)καταστρέφονται.

Είναι τα ιρανικής κατασκευής kamikaze drones τύπου Shahed-136 που χρησιμοποιεί η Ρωσία εδώ και καιρό (αλλά ειδικότερα και εντονότερα τις τελευταίες εβδομάδες, από τα μέσα Σεπτέμβρη και έπειτα) προκειμένου να πλήξει τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα drones υπάρχουν μεν στο ρωσικό οπλοστάσιο εδώ και καιρό, ωστόσο η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την παραλαβή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μιας νέας παρτίδας νέων drones από την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχει καταγγείλλει ότι η Ρωσία έχει παραγγείλλει 2.400 τέτοια drones, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους βάρους μέχρι 50 κιλών.

Οι ρωσικοί βομβαδισμοί με τα εν λόγω drones από το πρωί της περασμένης Δευτέρας στο κέντρο του Κιέβου δείχνουν πώς τα όπλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές και φυσικά να σπείρουν και πολλά αθώα θύματα, εκτός από τον πανικό.

Επίσης, οι Ρώσοι, πλην του Κιέβου, χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα drones σε επιθέσεις εναντίον της Βινίτσια, της Οδησσού, της Ζαπορίζια και άλλως πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Τα Shahed-136 – τα οποία περιγράφονται από τους ειδικούς ως «μίνι πυραύλοι Κρουζ» – εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο. Ο ειδικός επί θεμάτων αεροδυναμικής Τζάστιν Μπρονκ σημειώνει μιλώντας στον βρετανικό Guardian, ο οποίος έχει και το σχετικό ρεπορτάζ, ότι τα συγκεκριμένα drones «είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν με συνέπεια», τονίζει ωστόσο ότι τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα πάντα θα έχουν μια καλή ευκαιρία κατάρριψής τους, καθώς η ταχύτητά τους είναι αρκετά μικρή.

«Τα Shahed-136 δίνουν στη Ρωσία την ευκαιρία να προκαλέσει περισσότερες απώλειες αμάχων και στρατιωτικών στην Ουκρανία, αλλά δεν θα επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου», υποστηρίζει εμφατικά ο Μπρονκ.

Η χρήση τους υποδεικνύει επίσης ότι η Ρωσία στερείται κατευθυνόμενων πυραύλων. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι συμφωνούν με την εκτίμηση της Ουκρανίας ότι η Μόσχα έχει εξαντλήσει περίπου τα 2/3 των αποθεμάτων της και ότι διαθέτει πλέον μόλις 124 πυραύλους Iskander.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να στοχεύσει τα ουκρανικά ενεργειακά δίκτυα, καθώς αρχίζει ο χειμώνας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το Shahed-136 είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον τέτοιων σταθερών στόχων», επισημαίνει σχετικά το ρεπορτάζ του Guardian.

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα drones στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο επί του ζητήματος.

Όπως επιβεβαιώνει πάντως ένα έτερο εκτενές ρεπορτάζ του CNN, η Ρωσία όντως προμηθεύτηκε τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Έχει και η Ουκρανία αντίστοιχα kamikaze drones;

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα του CNN, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί drones καμικάζι τύπου RAM II, τα οποία αναπτύχθηκαν από κοινοπραξία ουκρανικών εταιρειών και αγοράστηκαν με χρήματα που χρηματοδοτήθηκαν από απλούς Ουκρανούς. Αυτά τα drones καθοδηγούνται με ακρίβεια και μπορούν να φέρουν πολεμικές κεφαλές βάρους τριών κιλών και να έχουν εμβέλεια πτήσης έως και 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους.

«Αλλά το Κίεβο βασίζεται επίσης στους συμμάχους του για προμήθειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Π.χ., οι ΗΠΑ έχουν στείλει διάφορους τύπους εναέριων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Switchblade drones -μικρά, φορητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη “καμικάζι” που μπορούν να μεταφέρουν μια πολεμική κεφαλή και να πυροδοτηθούν κατά την πρόσκρουση. Το Switchblade 300 και το μεγαλύτερο Switchblade 600 παράγονται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία AeroVironment», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το άρθρο, το μικρότερο Switchblade 300 μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση έως 9,6 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που παρέχει η εταιρεία, ενώ το μεγαλύτερο Switchblade 600 μπορεί να πλήξει σε απόσταση μεγαλύτερη των 32 χιλιομέτρων. Και τα δύο συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν και να εκτοξευθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ έστειλαν στον ουκρανικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη «phoenix ghost», τα οποία πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με το Switchblade, αν και λίγα είναι γνωστά για τις δυνατότητές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης προμηθεύσει την Ουκρανία με «περιπλανώμενα πυρομαχικά» [loitering munitions], συμπεριλαμβανομένων 850 χειροκίνητων μικρο-ρομπότ Black Hornet.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2. Ωστόσο, αυτά είναι μεγαλύτερα και έχουν σχεδιαστεί για να επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τη ρίψη βομβών ή πυραύλων καθοδηγούμενων με λέιζερ.