Μετά από ακριβώς δύο χρόνια, οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους στην Ισπανία μετά το Καθολικό Πάσχα, δηλαδή από χθες, Τετάρτη 20 Απριλίου.

Οι μάσκες θα συνεχίσουν να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία. Στους εργασιακούς χώρους οι εταιρίες θα αποφασίζουν αν οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τις φορούν.

«Προχωράμε προς την επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από την πανδημία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Εν τω μεταξύ έχει ήδη καταργηθεί η επταήμερη καραντίνα ατόμων που νοσούν από κορονοϊό και εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα αλλά θα πρέπει να φορούν μάσκα για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Στα σχολεία καταργείται εντελώς μετά από απαίτηση και της Ένωσης Παιδιάτρων αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις από αρκετούς ειδικούς επιδημιολόγους που θεωρούν ότι ίσως είναι ακόμα νωρίς.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην απόφαση αυτή καθώς θεωρεί ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν καθώς το 92,5% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο και ο COVID-19 αποκτά καθημερινά στοιχεία ενδημικής νόσου.

Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά ο αριθμός των λοιμώξεων που μπορούν να σταματήσουν οι μάσκες. Όπως σε όλες τις μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις κοινωνικές σχέσεις, ώστε είναι πρακτικά αδύνατο να απομονωθεί ο καθένας.

Η απόφαση για την κατάργηση των μασκών ως ένα μέτρο που δεν προσφέρει κάτι σημαντικό στην ανάσχεση της πανδημίας πάρθηκε λίγο καιρό μετά το ετήσιο συνέδριο της Ισπανικής Επιδημιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λεόν της Περιφέρειας Καστίλλης & Λεόν στη βορειοδυτική Ισπανία.

Εκεί, ο Φερνάντο Σιμόν, κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, Διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού για Ειδοποιήσεις Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που έχει αντλήσει η ιατρική κοινότητα μετά από ενάμιση χρόνο και ένα από αυτά ήταν περί της μη-χρησιμότητας των μασκών σε εσωτερικούς χώρους.

Ο Σιμόν αναφέρθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα μελέτες που πραγματοποιήθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Μπαγκλαντές, όπου αποδείχθηκε ότι σε πληθυσμούς όπου η χρήση μάσκας προσώπου αυξήθηκε, ο κίνδυνος μετάδοσης μειώθηκε από 8,6% σε μόλις 7,6 % -δηλαδή απειροελάχιστα.

Πάντως, είναι σχεδόν ομόφωνο το συμπέρασμα στην ισπανική επιστημονική κοινότητα ότι, ανεξάρτητα από την χρησιμότητα της μάσκας ή όχι, μια επιδημία όπως αυτή του κορονοϊού δεν μπορεί να περιοριστεί δίχως ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Μάλιστα, ο Μανουέλ Φράνκο, εκπρόσωπος της Ισπανικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (Sespas), επισήμανε με απελπισία πώς εξαντλούνται οι ομάδες των νοσοκομείων που έχουν αυτή την ειδικότητα, «Δεν έχουν αυξήσει το προσωπικό, δεν έχουν βελτιωθεί επαρκώς οι τεχνολογίες. Είχαμε τη μεγαλύτερη κρίση υγείας εδώ και έναν αιώνα και δεν βλέπουμε να επενδύονται χρήματα σε αυτό. Φαίνεται φοβερό».

Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα στην Ισπανία είναι η έλλειψη ενός μεγάλου οργανισμού δημόσιας υγείας, τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει.