Μετά την επίθεση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο χαρακτήρισε ανίκανο και «δικτάτορα χωρίς εκλογές» που εξαπάτησε τις ΗΠΑ για να αποσπάσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, Ουκρανοί πολιτικοί, αξιωματούχοι και στρατιώτες έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρόεδρό τους.

«Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος! Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας – νόμιμα εκλεγμένος, έως ότου εκλεγεί κάποιος άλλος. Μόνο οι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν πότε και υπό ποιες συνθήκες θα αλλάξουν την κυβέρνησή τους. Σήμερα, τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν».

Αυτή ήταν η δήλωση της Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας και επικεφαλής της ήπιας αντιπολιτευτικής παράταξης Motherland στο ουκρανικό κοινοβούλιο, την Τετάρτη, αναφέρει το Politico.

Η εκπληκτική και απόλυτη υιοθέτηση από τον Ντόναλντ Τραμπ της ρωσικής αφήγησης για την Ουκρανία – μια στάση με τεράστιες επιπτώσεις για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης – έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ολόκληρη την ήπειρο. Ωστόσο, κανένα μέρος δεν αισθάνεται αυτή τη σεισμική μετατόπιση πιο έντονα από το Κίεβο, το οποίο εδώ και τρία χρόνια αντιστέκεται σε μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή.

Η απαίτηση του Λευκού Οίκου να πιέσει την Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές εν μέσω πολέμου, τη στιγμή που εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί και βρεθεί σε άλλες χώρες για να γλιτώσουν από τις μάχες, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Το ουκρανικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών υπό στρατιωτικό νόμο και σε συνθήκες ενεργού πολέμου, καθώς το Κίεβο δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και το δικαίωμα ψήφου όλων των Ουκρανών, όπως των στρατιωτών και των πολιτών που ζουν σε ρωσοκρατούμενα εδάφη.

«Οι εκλογές σε καιρό πολέμου είναι αδύνατες και ανήθικες, διότι οι στρατιώτες μας δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν. Και χωρίς αυτούς, οι εκλογές δεν θα είναι ποτέ νόμιμες. Εν μέσω πολέμου, το να ξεκινήσει μια προεκλογική αναμέτρηση θα ήταν αυτοκτονικό, καθώς θα διχάσει τη χώρα σε πολιτικά στρατόπεδα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ενότητα και σταθερότητα».

Αυτά δήλωσε η Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αντιτίθεται στην πρόταση του Ζελένσκι να δώσει στη Δύση πρόσβαση στα τεράστια ουκρανικά αποθέματα κρίσιμων ορυκτών. Οι ειδικοί στις εκλογές έμειναν άναυδοι με το χρονικό σημείο στο οποίο επέλεξε ο Τραμπ να εξαπολύσει την επίθεσή του στις εκλογικές διαδικασίες της Ουκρανίας.

«Ναι, εργαζόμαστε για τις μεταπολεμικές εκλογές και θέλουμε να έχουμε όλες τις αποφάσεις εκ των προτέρων, ώστε να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας από τους Ρώσους και τις εσωτερικές προκλήσεις. Όμως, αυτές χρειάζονται ασφάλεια και εγγυήσεις», δήλωσε η Όλγα Αϊβαζόφσκα, επικεφαλής του εκλογικού παρατηρητηρίου στην Ουκρανία.

Οι πολιτικές δονήσεις από την παρέμβαση του Τραμπ έγιναν αισθητές ακόμα και στο πεδίο της μάχης.

«Η λογική του Τραμπ βασίζεται στη ρωσική προπαγάνδα. Και το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος την αναπαράγει είναι ανήθικο και αντιδημοκρατικό», δήλωσε ο Ουκρανός στρατιώτης Βιτάλι Οβτσαρένκο.

Μετά από πάνω από πέντε χρόνια στην εξουσία, κατά τη διάρκεια των οποίων η Ουκρανία δεν γνώρισε ούτε μια μέρα ειρήνης λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, ο Ζελένσκι έχει πλέον πολλούς εγχώριους επικριτές.

Αν και η βουλευτής Ιβάνα Κλιμππούς-Τσιντσάντζε δεν έσπευσε να υπερασπιστεί τον Ζελένσκι, η υψηλόβαθμη πολιτικός του κόμματος Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη – του οποίου ηγέτης είναι ο Πέτρο Ποροσένκο, που πρόσφατα δέχθηκε κυρώσεις από τον Ζελένσκι – χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ ως “απαράδεκτες”.

Η ίδια πιέζει τον πρόεδρο να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να ενσωματώσει όλα τα πολιτικά κόμματα στη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

«Ναι, ακούσαμε εντελώς απαράδεκτες δηλώσεις από τον ηγέτη των ΗΠΑ σχετικά με το ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο· σχετικά με την επίλυση της ‘σύγκρουσης στην Ουκρανία’ μέσω της πλήρους ικανοποίησης των ‘επιθυμιών’ του Πούτιν· σχετικά με το ενδεχόμενο να εξαναγκαστεί η Ουκρανία να παραδοθεί και να εγκαταλείψει όσα πολεμάμε εδώ και 11 χρόνια απέναντι στη δικτατορική, επιθετική Ρωσία», δήλωσε η Ιβάνα Κλιμππούς-Τσιντσάντζε.

Πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι πρέπει τώρα να «θάψει το τσεκούρι του πολέμου με την αντιπολίτευση… και να ενώσει τη χώρα».

*Με στοιχεία από το Politico.

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.