Η 143 ετών κρεμαστή γέφυρα που κατέρρευσε την Κυριακή στο δυτικό ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές της χώρας εδώ και χρόνια, είχε κατασκευαστεί με την τελευταία τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Τα καλώδιά της έσπασαν και ο διάδρομός της υποχώρησε υπό το βάρος εκατοντάδων ανθρώπων που περπατούσαν, στέλνοντας εκατοντάδες στο νερό. Μέχρι αργά τη Δευτέρα, τουλάχιστον 133 άνθρωποι είχαν πεθάνει, 177 είχαν τραυματιστεί και πολλοί άλλοι αγνοούνταν.

Με πλάτος 1,25 μέτρα και μήκος 233 μέτρα και γνωστή στην περιοχή ως «πισίνα jhoolta» ή αιωρούμενη γέφυρα, εγκαινιάστηκε το 1879 κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας.

Πολλοί στην Ινδία περιφρονούν ανοιχτά το αποικιακό παρελθόν της χώρας, αλλά η γέφυρα στη Morbi, η οποία εκτείνεται σε ένα ευρύ τμήμα του ποταμού Machchu, αποτελεί εξαίρεση.

Ο επίσημος ιστότοπος τουρισμού του Γκουτζαράτ την αποκαλεί ως «μια νοσταλγική ανάμνηση του βικτοριανού Λονδίνου» και «ένα καλλιτεχνικό και τεχνολογικό θαύμα εκείνης της περιόδου».

Τον Μάρτιο, η εταιρεία που κατέχει τη σύμβαση για τη συντήρηση και τη διαχείριση της γέφυρας, η Oreva Group, την έκλεισε για επισκευές. Επαναλειτούργησε στις 26 Οκτωβρίου. Αυτή είναι η πρώτη ημέρα του νέου έτους των Γκουτζαράτι, το οποίο συμπίπτει με την περίοδο των ινδουιστικών φεστιβάλ. Το νέο αξιοθέατο που επαναλειτούργησε ήταν γεμάτο με κόσμο.

Με έδρα το Morbi, η Oreva είναι ένας όμιλος εταιρειών που είναι γνωστός κυρίως για την κατασκευή ρολογιών και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Τοπικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η εταιρεία άνοιξε ξανά τη γέφυρα για το κοινό χωρίς να έχει λάβει πρώτα «πιστοποιητικό καταλληλότητας». Ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορούσε να επαληθευτεί άμεσα. Αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα.

Φωτ.: AP

Η πόλη Morbi, όπου ζουν περίπου 200.000 άνθρωποι, έχει υποστεί και άλλες καταστροφές.

Το 1979, ένα φράγμα στον ποταμό Machchu έσπασε, στέλνοντας νερό μέσα στην πόλη και σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές φράγματος στην Ινδία.

Το 2001, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμό στο Γκουτζαράτ. Η πόλη Morbi, 150 χιλιόμετρα από το επίκεντρο Bhuj, υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of India, η γέφυρα υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές εκείνη την χρονιά.

Πηγή: Now This News