Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το «ιερατείο» των Βρυξελλών, δηλαδή οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως της Κομισιόν, καθώς οι δημοσκοπήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ κλείνει και το ενδεχόμενο επανεκλογής του πρώην προέδρου είναι ανοιχτό.

Οι αναφορές και οι πληροφορίες από την πρωτεύουσα της Ε.Ε. παραπέμπουν σε ένα αναβρασμό, καθώς το ενδεχόμενο επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θεωρείται ότι θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές σε κρίσιμους πυλώνες, δηλαδή την άμυνα και την οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η Ε.Ε. τρέχει να προετοιμαστεί για νίκη Τραμπ».

Πηγές που συνομιλούν με τα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν, έλεγαν ότι στον τομέα της Άμυνας, οι επιπτώσεις είναι ξεκάθαρες καθώς το όλο σύστημα της νέας Κομισιόν το οποίο οικοδόμησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι δομημένο με πρωταγωνιστές πρόσωπα που χαρακτηρίζονται «γεράκια» με φιλονατοϊκή διάθεση και είναι «ασύμβατα» με τις πολιτικές Τραμπ, όπως η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας που αναλαμβάνει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, και ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους που προορίζεται για Επίτροπος Άμυνας.

Η δομή της Κομισιόν στα θέματα αυτά είναι μονταρισμένη ανάποδα στις πολιτικές που έχει προαναγγείλει κατά καιρούς ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες φτάνουν στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ ή μη αμυντική στήριξη των χωρών που δεν πληρώνουν αρκετά στον οργανισμό στο χειρότερο σενάριο. Το καλύτερο σενάριο με Τραμπ είναι μια Αμερική που θα κρατήσει αποστάσεις από την Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγκάζοντας την Ευρώπη να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και, το κυριότερο, να κινηθεί χωρίς τον αμερικανικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Μέσα σε όλα αυτά η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο, ιδιαίτερα καθώς η Γερμανία εμφανίζεται άτολμη και φοβική, προσκολλημένη στην εξάρτηση από τις ΗΠΑ και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο.

Στον τομέα της οικονομίας, τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές της τάξης του 10-20% και μέχρι 60% για τα κινεζικά προϊόντα.

Εάν επιβληθούν τέτοιοι δασμοί, οι εκτιμήσεις που δημοσίευσαν οι Financial Times είναι ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 150 δισ. δολάρια το χρόνο και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα χάσει 1,5 μονάδα.

Συνέπειες καταστροφικές σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε τέλμα, με τη Γερμανία να βρίσκεται ήδη σε ύφεση και την Γαλλία να ακολουθεί, ενώ η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον κινεζικό κατακλυσμό από φτηνά και καλά ηλεκτρικά οχήματα.

 

*Πηγή: iEidiseis

☞︎ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookX/Twitter και Instagram.