Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ με τα βλέμματα όλου του κόσμου να στρέφονται τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Η λίστα των προσκεκλημένων για την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου παραπέμπει σε μια «Διεθνή των Δεξιών Λαϊκιστών», κατά άλλους θα μπορούσε και να θυμίζει κάτι από την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, The Goodfellas.

Παραδοσιακά στην ορκωμοσία των Αμερικανών προέδρων παρευρίσκονται – τυπικά – κυρίως διπλωμάτες, αλλά όχι ξένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Όμως ο Τραμπ, όπως επανειλημμένα έχει αποδείξει, δεν τα πάει καλά με τα… «παραδοσιακά» και την τετριμμένη παραδοσιακή ιεροτελεστία.

Ο Τραμπ, λοιπόν, αποφάσισε να προσκαλέσει πολλούς ξένους ηγέτες και πολιτικούς, της δικής του ιδιοσυγκρασίας και αντίληψης, έχοντας μάλιστα φιλοξενήσει στη βίλα του στο Μαρ Α Λάγκο το προηγούμενο διάστημα και ορισμένους εξ αυτών, όπως τον πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Πρόσκληση σε Ευρωπαίους ακροδεξιούς

Ποιοι λείπουν από τη λίστα των καλεσμένων; Το ευρωπαϊκό κεντρώο μπλοκ. Η ευρωπαϊκή ηγεσία με πρώτη την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει παραγκωνιστεί. Επιδεικτικά δεν έχει προσκληθεί κανείς Ευρωπαίος από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Αντίθετα, στον κατάλογο περιλαμβάνεται πληθώρα ακροδεξιών και εθνικιστών πολιτικών, όπως ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστός για την αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική ρητορική του, ο Γάλλος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Βελγίου Τομ Βαν Γκρίκεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουιέτσκι, ο οποίος συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες σε μια μακρά διαμάχη για το κράτος δικαίου και ο οποίος δήλωσε στο Politico ότι θα παραστεί στην τελετή στην Ουάσινγκτον.

Στην κορυφή της λίστας προσκεκλημένων βρίσκονται ηγέτες όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μια «φανταστική γυναίκα» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Τραμπ. Το γραφείο της επιβεβαίωσε στο Politico πως έχει λάβει πρόσκληση και πως εάν το επιτρέπει το πρόγραμμά της θα παραστεί στην τελετή.

Παρότι μπορεί τελικά να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον μετά την τελετή, ώστε να έχει και περισσότερο χρόνο για συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο, η δηλωμένη επιθυμία της Μελόνι να παραστεί στην ορκωμοσία Τραμπ, σηματοδοτεί ένα επίπεδο σεβασμού – και κατανόησης – του Τραμπ, που θα μπορούσε να ωφελήσει τη διμερή σχέση, σε όλα τα επίπεδα.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τα θερμά αισθήματα που τρέφει για τον Ντόναλντ Τραμπ. Το αποκαλούμενο και «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής πολιτικής, εξαιτίας και της φιλορωσικής θέσης του, ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί, αλλά η στενή σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι αναμφίβολη.

Την παρουσία του στην ορκωμοσία έχει επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ένα ακόμη «τέκνο» του Τραμπισμού.

Πρόσκληση εστάλη και στην ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Άλις Βάιντελ, παρότι το γραφείο της ανέφερε στο Politico πως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί εξαιτίας φορτωμένου προγράμματος λόγω των εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου. Ο συναρχηγός του κόμματος, Τίνο Χρουπάλλα, θα πάει στη θέση της, ανακοίνωσε το κόμμα την Πέμπτη.

Μετά την ενθουσιώδη υποστήριξη του AfD από τον Έλον Μασκ , η παρουσία του Χρουπάλλα είναι άλλο ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενισχύσει ενεργά την ακροδεξιά της Γερμανίας εις βάρος της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, της οποίας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα ηγούνται οι συντηρητικοί.

Στην τελετή θα παρευρεθεί και ο Γιούργκεν Χαρτ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Vox της Ισπανίας, προσκλήθηκε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Ευρωπαίοι Πατριώτες, το οποίο περιλαμβάνει μέλη από 11 χώρες της ΕΕ και έχει 86 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την Πορτογαλία, ο Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega, προσκλήθηκε μαζί με άλλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά στελέχη.

«Κόπηκε» η Λεπέν

Αίσθηση προκαλεί πως από τη «Διεθνή των Δεξιών Λαϊκιστών» απουσιάζει η Μαρίν Λεπέν. Μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και τρεις φορές υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές με δυναμική εξουσίας πλέον στη Γαλλία, δεν έλαβε πρόσκληση από τον Τραμπ. Το ίδιο και ο Ζορντάν Μπαρντελά, στενός συνεργάτης της και πρόεδρος του κόμματός της «Εθνική Συσπείρωση». Μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι Λεπέν και Μπαρντέλα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα διαχυτικοί υπέρ του Τραμπ όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν είναι φυσιολογικό, αλλά ποιος να γελάσει; Όλοι θέλουν πράγματα από τον Τραμπ»

Ο Έντουαρντ Φραντζ, πρόεδρος του τμήματος ιστορίας και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης, σημείωσε μιλώντας στο Politico πως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ακριβώς φυσιολογικό. «Η τελετή και οι διαδικασίες είναι πραγματικά εξ ολοκλήρου εγχώρια υπόθεση», υπογράμμισε. Πράγματι, αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν δείχνουν κανένα προηγούμενο παράδειγμα παρουσίας ξένων ηγετών σε τελετή.

Υπάρχει, ωστόσο στους προσκεκλημένους μία κοινή ιδεολογία: Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από το λαϊκίστικο δεξιό ή το ακροδεξιό πολιτικό φάσμα ή είναι ηγέτες τους οποίους ο Τραμπ έχει επαινέσει στο παρελθόν. Πολλοί εξ αυτών είναι και πολιτικά «τέκνα» του, καθώς ξεπήδησαν μετά την πρώτη του θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ, ακολουθώντας την ίδια πολιτική και ρητορική. Υπό αυτή την έννοια, η ορκωμοσία αποκαλύπτει πολλά για την πολιτική πορεία που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του.

Διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας στο Politico υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσε πως «είναι παράξενη η παρουσία ηγετών στην ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου, αλλά η πρόσκληση αντιμετωπίζεται ως κάτι λογικό επειδή έχει σημασία για τον Τραμπ». «Κανείς δεν πρόκειται να γελάσει με αυτό και ορισμένοι θα παρευρεθούν γιατί όλοι χρειάζονται πράγματα από τον Τραμπ», σχολίασε.

Πρόσκληση και στον Σι

Ο Τραμπ προσκάλεσε και τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία, παρότι έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Η πρόσκληση αυτή σηματοδοτεί την «προθυμία του Τραμπ να έχει έναν ανοιχτό διάλογο» με τον Σι, δήλωσε η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ, στο Fox News.

Η πρόσκληση, ομολογουμένως, αιφνιδίασε τους Κινέζους διπλωμάτες. Το Πεκίνο, ωστόσο, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Σι θα στείλει τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ στην τελετή της Δευτέρας.

Στην τελετή θα παραστεί επίσης ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, αλλά και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακέσι Ιβάγια.

Επίσης, έχουν σταλεί προσκλήσεις στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα παρευρεθεί και στον πρόεδρο του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Πρόσκληση έχει λάβει και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αλλά δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς του έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται σε βάρος του με την κατηγορία του σχεδιασμού πραξικοπήματος

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας

Εκτός από τον X δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μεγιστάνες της τεχνολογίας από όλο τον κόσμο θα παρευρίσκονται επίσης στην τελετή.

Μεταξύ αυτών και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας της τεχνολογίας Ξαβιέ Νιελ, ο οποίος θα είναι παρών με τη σύζυγό του.

*Πηγή: iEidiseis

 

 Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookBluesky και Instagram.