Συναγερμός χτυπάει σε όλη την Ευρώπη για ένα φαινομενικά ασταμάτητο κύμα γρίπης των πτηνών.

Στην Ολλανδία, περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια κοτόπουλα, πάπιες και γαλοπούλες έχουν θανατωθεί στο σοβαρότερο ξέσπασμα που έχει σημειωθεί ποτέ.

Στη Γαλλία, όπου η εκτροφή παπιών είναι δημοφιλής στις αγροτική ζωή της χώρας, η κυβέρνηση δήλωσε ότι 16 εκατομμύρια εκτρεφόμενα πτηνά έχουν θανατωθεί, με τους αγρότες να βλέπουν το εισόδημά τους να καταρρέει.

Νωρίτερα φέτος, ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος, Henk Staghouwer, παραδέχθηκε ότι η γρίπη των πτηνών ήταν πλέον «αναπόφευκτη» σε μια χώρα όπου το 19% της επιφάνειας είναι νερό. Από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν σημειωθεί 66 κρούσματα. Τώρα, 10 εβδομάδες αργότερα, ο αριθμός έχει ανέλθει σε 77 και ο Staghouwer παραιτήθηκε, λέγοντας ότι «δεν ήταν το κατάλληλο άτομο» για τη θέση αυτή.

Η ολλανδική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βάλει «φρένο» στο κύμα της γρίπης των πτηνών, έχει καταθέσει μια πρόταση που περιλαμβάνεται την πλήρη απαγόρευση των πτηνοτροφείων σε περιοχές κοντά σε ύδατα. Αυτό φυσικά, έχει προκαλέσει έντονες κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις.

«Υπήρχαν μερικές φορές κρούσματα το χειμώνα, όχι όμως κάθε χρόνο. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ο ιός παραμένει όλο το χρόνο, και το καλοκαίρι», δήλωσε η δρ. Nancy Beerens, ειδικός στη γρίπη των πτηνών στο Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), το οποίο αναλύει δείγματα για γρίπη των πτηνών και συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση.

Ο ιός μεταφέρεται στην Ολλανδία από τα άγρια μεταναστευτικά πτηνά που έρχονται απ’ τη Σιβηρία που μένουν εκεί για το χειμώνα και πριν οι ερευνητές διαπιστώσουν ότι μετανάστευσαν πίσω πάλι (κοντά στον Απρίλιο), ο ιός έχει εξαφανιστεί. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε μέχρι πρότινος. Τώρα, έχουν μολυνθεί όλα τα είδη πουλιών και αυτό σημαίνει ότι ο ιός παραμένει ακόμα και αν τα μεταναστευτικά πτηνά εγκατέλειψαν την χώρα.

Ο ιός δεν θα έπρεπε να μολύνει τον άνθρωπο, μόλυναν όμως είδη όπως αλεπούδες, νυφίτσες, ασβούς και ενυδρίδες, δήλωσε η Beerens, προσθέτοντας: «Αυτή δεν είναι μια καλή κατάσταση, διότι αν τα θηλαστικά μολυνθούν, είμαστε και εμείς θηλαστικά – αυτό σημαίνει ότι ο ιός έρχεται πιο κοντά στο ανθρώπινο είδος από ποτέ άλλοτε».

Ένα μυστήριο είναι πώς η μόλυνση εισέρχεται στις φάρμες, σε πολλές από τις οποίες έχει απαγορευτεί να αφήνουν τα πτηνά εκτός. Η Beerens όμως υποδεικνύει πολλαπλά σημεία εισόδου σε αυτές. «Χρειάζεται απλώς λίγη «ποσότητα» ιού, που μεταφέρεται με τους ανθρώπους, τα υλικά ή τα τρωκτικά που περπατούν μέσα από τα περιττώματα των πτηνών και μπαίνουν στον αχυρώνα. Επίσης, μολυσμένα φτερά που φέρνει ο άνεμος ή το νερό της βροχής που πέφτει από τη στέγη, όπου υπάρχουν περιττώματα πτηνών», είπε.

Ο Sijds Dijkstra, του οποίου το βιολογικό αγρόκτημα στο Zeewolde ήταν το πρώτο που υπέστη την τρέχουσα επιδημία γρίπης τον Οκτώβριο του 2021, κρατούσε τα πτηνά του μέσα στη φάρμα για μήνες. «Τριάντα έξι χιλιάδες κοτόπουλα έπρεπε να θανατωθούν στη φάρμα μου πέρυσι», είπε. «Αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να ξανασυμβεί ανά πάσα στιγμή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Beerens, τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές εμβολίου που διεξάγονται από την Wageningen Bioveterinary Research δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τον Δεκέμβριο.

Ο Kees de Jong, επικεφαλής του τομέα των πουλερικών στην αγροτική ένωση LTO Nederland, έχει ζητήσει έρευνα για καλύτερα συστήματα φιλτραρίσματος στα υπόστεγα των πουλερικών και περισσότερες μεθόδους για την απομάκρυνση των άγριων πτηνών, αλλά δήλωσε ότι η ανάγκη για ένα εμβόλιο  –  και μάλιστα γρήγορα – είναι μεγάλη.

«Έχουμε φάρμες εκτροφής που είναι απίστευτα αυστηρές όσον αφορά την υγιεινή: κανείς δεν μπαίνει μέσα χωρίς να έχει ξεπλυθεί», δήλωσε ο De Jong. «Είναι σαν μια μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, όπου όλα είναι πεντακάθαρα – και παρόλα αυτά, μερικές φορές, ο ιός εισέρχεται».

Έτσι, ακόμα μία «μάχη» με έναν «αόρατο» εχθρό φαίνεται ότι πρέπει να δώσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η ανησυχία γύρω απ’ το θέμα είναι έντονη για το πως εξελιχθεί.

Πηγή: Guardian