Η Γερμανία ξεκίνησε μια εξάμηνη δοκιμή τετραήμερης εργασίας, η οποία θα επιτρέψει στους εργαζόμενους σε 45 εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα να εργάζονται μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα για τον ίδιο μισθό.
Της πρωτοβουλίας, η οποία αφορά μόνο εταιρείες των οποίων η εργασία μπορεί να προσαρμοστεί σε μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας, ηγείται η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Intraprenör με έδρα το Βερολίνο μαζί με τη συνεργασία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης 4 Day Week Global (4DWG).
Οι υποστηρικτές της μικρότερης εβδομάδας εργασίας ελπίζουν ότι η εργασία για 4 ημέρες την εβδομάδα θα κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους και πιο παραγωγικούς, σε μια εποχή που η Γερμανία παλεύει με την επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Η παραγωγικότητα υπολογίζεται συνήθως διαιρώντας την οικονομική παραγωγή με τις ώρες εργασίας.
Αφού έφθασε σε ιστορικό υψηλό 105,20 μονάδων τον Νοέμβριο του 2017, η παραγωγικότητα της Γερμανίας μειώνεται σταθερά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bundesbank, αν και παραμένει υψηλότερη από άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Τον Νοέμβριο του 2023, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα διολίσθησε στις 95,80 μονάδες από 96,79 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και τους περισσότερους εργαζόμενους που την έχουν ήδη δοκιμάσει, η εργασία μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα θα αύξανε την ευημερία και τα κίνητρα των εργαζομένων, καθιστώντας τους πιο παραγωγικούς.
Η εργασία λιγότερων ωρών την εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να πείσει όσους δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν μια ολόκληρη εβδομάδα να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στη μείωση της σημερινής έλλειψης εργατικού δυναμικού που πλήττει τις βιομηχανικές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η Γερμανία αγωνίζεται σήμερα με την έλλειψη εργαζομένων σε εξειδικευμένους τομείς υψηλής ανάπτυξης.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο DIHK δήλωσε ότι οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις αγωνίζονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του DIHK Achim Dercks, οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που δεν καλύφθηκαν στη γερμανική οικονομία προκάλεσαν στη χώρα απώλειες άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος, δηλαδή πάνω από το 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Αν και δεν είναι σαφές αν η μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα διορθώσει αυτό το πρόβλημα με οποιονδήποτε τρόπο, οι Γερμανοί εμφανίζονται ενθουσιασμένοι να το δοκιμάσουν.
Μια έρευνα της Forsa διαπίστωσε ότι το 71% των ανθρώπων που εργάζονται στη χώρα θα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Λίγο πάνω από τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την κυβέρνηση να διερευνήσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας τετραήμερης εβδομάδας. Μεταξύ των εργοδοτών, περισσότεροι από δύο στους τρεις υποστήριξαν κάτι τέτοιο.
Μια σημαντική πλειοψηφία (75%) πίστευε ότι η τετραήμερη εργασία θα ήταν επιθυμητή για τους εργαζόμενους, ενώ η πλειοψηφία (59%) πίστευε ότι θα έπρεπε να είναι εφικτή και για τους εργοδότες.
Σχεδόν οι μισοί εργοδότες (46%) δήλωσαν ότι θεωρούν «εφικτή» τη δοκιμή μιας 4ημερης εβδομαδιαίας εργασίας στο δικό τους εργασιακό περιβάλλον.
Πηγή: Euronews